Film

Sylvain Lazarus na 11. Subversive festivalu o slavnoj 1968. godini

subversive festival
Foto: press Subversive festival
Vrijeme čitanja: 2 minute

Posljednjeg dana 11. Subversive Festivala, 23. svibnja u 19:00, u programu Subversive foruma gostuje francuski antropolog i sociolog Sylvain Lazarus koji će se u kinu Europa dotaknuti slavne 68. godine, radničkog i klasnog pitanja, ali i komunističkog političkog kapaciteta kao organizirane svijesti. Predavanje će održati na francuskom jeziku, uz simultani prijevod.

Nakon kratkog kronološkog podsjetnika na događanja, Sylvain Lazarus pokazat će cijelu lepezu subjektivnosti koje su bile na djelu tijekom manifestacija i sukoba u svibnju-lipnju 1968. u Francuskoj, sukobljujući stajališta radnika, poslodavaca i vlade, da bi na kraju iz svog osobnog stajališta militanta propitao nasljeđe Maja ‘68. sa stanovišta ljudi. Nakon izlaganja slijedi diskusija koju moderira Ozren Pupovac.

Sylvain Lazarus (1943.) francuski je mislioc politike i politički militant. Predaje na Sveučilištu Pariz VIII. Sudjelujući u širokom političkom iskustvu 1968. i njegovim odjecima, bio je osnivačem i članom niza eksperimentalnih političkih organizacija ljevice, koje uključuju UCFml („L‘Union des communistes de France marxiste-léniniste“, „Marksističko-lenjinistička unija komunista Francuske“ – 1969.-1985.), „L’Organisation Politique“ („Politička organizacija“, 1985.-2007.), kao i rad s migrantskim radnicima bez papira u organizacijama poput „Okupljanje Kolektiva radnika bez papira iz prenoćišta“ („Rassemblement des Collectifs d’ouvriers sans papiers des foyers“).

Svojevrsnu sintezu njegovog političkog i teorijskog rada, pogotovo dugogodišnje refleksije na mogućnosti organizirane forme emancipatorne politike koja suštinski prekida sa svim oblicima reprezentacije, nalazimo u djelima „Antropologija imena“ („Anthropologie du nom“, Pariz: Seuil, 1996. / srpski prijevod u izdanju Grupe za konceptualnu politiku & kuda.org, 2013.), te, kasnije, „Inteligencija politike“ („L’intelligence da la politique“, Pariz: Al Dante, 2013). Politika sa stanovišta ljudi, što znači i politika ne samo izvan institucija parlamentarizma, već izvan svih klasičnih oblika predstavničke organizacije, poput partija, za Lazarusa je ona  koja se ne oblikuje kroz reprezentativni odnos spram društvenih entiteta, kao što su klase, već se javlja i okuplja oko tranzitornih imenovanja, uvijek singularno postavljenih odozdo spram datih situacija i njihovih zahtjeva.

Suorganizatori su ovog predavanja na Subversive forumu: Multimedijalni institut, Francuski institut u Zagrebu i Human Rights Film Festival. A povodom Lazarusovog gostovanja u Zagrebu i Rijeci, Multimedijalni institut objavljuje njegovu knjižicu „Maj ‘68. Politika. Povijest.“.

11.Subversive festival i ove godine, kao jedna od najvažnijih međunarodnih manifestacija borbene solidarnosti ljevice, od 6. do 23. svibnja na filmskim projekcijama te programima Konferencije, Subversive foruma, 2. AlterEkonomskog foruma i Balkan foruma uz posebno obilježavanje 50 godina May 1968 i 170. obljetnicu „Manifesta Komunističke partije“, dovodi više od 100 intelektualaca, članova 4. Internacionale, komunističkih i radničkih partija, sindikalista, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijelog svijeta. K tome, na sve programe Subversive foruma, Balkan foruma i AfterEkonomskog foruma ulaz je besplatan.

Sve se dodatne informacije nalaze na službenoj stranici: http://subversivefestival.com/

Be social

Komentari