Film

8. Subversive Festival: Što gledati, koja događanja posjetiti

Foto: www.facebook.com/subversivefestival
Vrijeme čitanja: 6 minute

Uskoro počinje 8. Subversive Festival u Zagrebu koji će trajati od 3. do 16. svibnja. Projekcije od 3. do 10. svibnja prikazivat će se u kinima Tuškanac, Europa, Grič i KIC, a od 11. do 15. svibnja u sklopu Subversive Foruma u dvorani Muller u Kinu Europa vodit će se rasprava o TTIP-u (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo).

Za vas smo priredili preporuku filmova iz kategorija igranog, dokumentarnog i kratkometražnog filma koji na neki način odražavaju aktualne probleme u Hrvatskoj i svijetu, ali i teme koje imaju veze sa suptilnijim procesima u društvu koji se stalno odvijaju u pozadini, a bez da smo ih pretjerano svjesni, kao što su primjerice cenzura, (ne)sloboda izbora, konstrukcija identiteta, osjećaji pripadnosti nekoj zajednici i odijeljivanje na društveno prihvatljivo i neprihvatljivo. Osim toga, izdvojili smo posebne događaje i predavanja koje bi bilo doista šteta propustiti.

Foto: takeyourtimewithcinema.tumblr.com
Foto: takeyourtimewithcinema.tumblr.com

IGRANI FILMOVI

Taksi/Taxi

3. svibnja, 20:00, Kino Tuškanac

Redatelj: Jafar Panahi

Film Taksi prvi je film koji će biti prikazan na ovogodišnjem Subversive festivalu, a na 65. Berlinaleu dobio je Zlatnog medvjeda. 2010. godine Panahiju je zabranjeno snimati i putovati izvan zemlje pa je tu nagradu preuzela njegova nećakinja koja se također pojavljuje u filmu. U njemu se Panahi osobno pojavljuje kao glavni glumac i vozač taksija koji u autu prevozi različite putnike, a ponekad vozi u krug jer ne poznaje neke teheranske ulice. Ljudi ga često prepoznaju i žele ga snimiti mobitelom. Time Panahi želi pokazati da živimo u društvu koje ima tisuću očiju i u kojem svatko može snimati, pa tako i Iranci, ali pradoksalno taj isti Iran brani snimati onima koji znaju kako koristiti i organizirati te slike na način da prenose neku poruku.  Panahi je poznat po tome što se u svojim filmovima hvata u koštac s problemima i nepravdama u Iranu posebno obraćajući pažnju na položaj žena u društvu. Ovo je treći Panahijev film koji zagovara slobodu filma i snimanja, a druga dva koja se specifično vežu za tu temu su The Mirror (1997) i Offside (2006).

Link na izvadak iz filma

Anđeli revolucije / Angely revolucii

8. svibnja, 22:00, Kino Europa

Redatelj: Aleksej Fedorčenko

Radnja filma inspirirana je Kazimskim ustankom 1933. godine kad su se sibirski narodi Hanti i Neneci (stariji naziv: Samojedi, Juraki) pokušali oduprijeti nasilnoj sovjetizaciji i Staljinovom režimu jer bi prihvaćanje nametnute kulture značilo odreći se nekih vlastitih tradicija i religioznih uvjerenja. Etnologinja Polina dobila je zadatak da zajedno s grupom sovjetskih avangardnih umjetnika, uvjeri Nenece i Hante da prihvate Staljinovu viziju društva i političko-vjerskog sustava. To se čini nemogućom misijom pošto oni vjeruju da im bogovi zabranjuju bilo kakav kontakt s Rusima. Priča počinje in medias res te će onima neupućenima u tematiku biti teško odmah shvatiti o čemu se radi, film vrvi političkim simbolima i umjetničkim referencama, a očita je i preferencija redatelja za performansom unutar performansa.

trailer

Vjetrovi kolovoza / Ventos de agosto

9. svibnja, 16:00, Kino Europa

Redatelj: Gabriel Mascaro

Shirley se preselila iz grada u ribarsko selo gdje radi kao vozačica traktora na plantaži kokosovih oraha. Slobodno vrijeme ubija sunčajući se na barci dok čeka voljenog Jeisona da izroni iz mora s ulovom. Monotoniju njihove idile poremetit će pronalazak lubanje sa zlatnim zubom koju je Jeison izronio iz mora, te plutajućeg tijela čiju misterioznu smrt jedan od mještana povezuje s krađom ribe iz mreža, a u pozadini svega nalazi se priča o prirodnoj katastrofi koja prijeti malom ribarskom selu. Svake je godine razina mora sve viša, već je progutalo obalu i došlo do groblja. Indiewire ovaj film naziva “lijepom meditacijom o životu i smrti.”

trailer

Ponos / Pride

9. svibnja, 21:00, Kino Europa

Redatelj: Matthew Warchus

Pride se bavim stvarnim događajem: iskazom solidarnosti između londonskih LGBT aktivista i rudara u štrajku. Name, nakon što je Margaret Thatcher zatvorila rudnike u Engleskoj, 1984. godine grupa spomenutih aktivista krenula je prikupljati donacije za obitelji velških rudara koji su zbog odluke o zatvaranju rudnika ostale bez glavnih prihoda. Film sadrži sve karakteristike tipične britanske komedije i vrvi poznatim glumcima kao što su Bill Nighy, Dominic West, Paddy Considine i Imelda Staunton. No zašto ovo nije samo tipična feelgood komedija već u sebi sadrži vrlo ozbiljnu kritiku i komentar društva, pročitajte u Ziherovoj recenziji ovog filma.

trailer

Foto: printscreen
Foto: printscreen

DOKUMENTARNI FILMOVI

Sklonište /L’abri 

5. svibnja, 22:00, Kino Tuškanac

Redatelj: Fernand Melgar

Ovaj se film bavi jednom vrlo aktualnom temom – imigrantima, odnosno problemima s kojima se suočavaju migranti u Švicarskoj od kojih su mnogi beskućnici, a u gradu Lausanne u kojem se radnja odvija postoji samo jedno sklonište nedovoljnih kapaciteta za sve. To nije problem kad je vrijeme vani lijepo i toplo, ali po zimi se mora vršiti selekcija i samo odabrani mogu ući i ugrijati se u skloništu. Ostali bijesno pokušavaju potrgati ogradu i ući u sklonište dok ih policija sprječava u tome. Melgar pokušava uhvatiti i svakodnevnicu u skloništu kako bi imigrante humanizirao i njihovu patnju približio onima koji u imigrantima vide samo simbol stranog i nepoželjnog utjecaja.

trailer

Pjesme sa sjevera / Songs from the North

7. svibnja, 18:00, Kino Europa

(Jedna od rijetkih) redateljica: Soon-Mi Yoo

Yoo pokušava sjevernokorejsku svakodnevnicu prikazati što normalnije, onako kako je doživljavaju oni koji je svaki dan žive te umjesto da u gledatelju izazove kulturni šok, pokušala je izazvati osjećaj običnosti i empatije dok istovremeno, ironično, nije uspjela sakriti vlastiti šok i frustracije. Kroz film pokušava odgovoriti na pitanje što je to domoljublje i koje je značenje slobode te pokazuje da je osnovnu “ljudskost” nemoguće u potpunosti istrijebiti čak i u zemlji kakva je Sjeverna Koreja.

trailer

Dugi niz godina / Über die Jahre

9. svibnja, 17:30, Kino Europa

Redatelj: Nikolaus Geyrhalter

Kao i u Geyrhalterovom filmu Our Daily Bread (2005), fokus je na radnicima i radu odnosno nedostatku rada za koji je kriv postepen prijelaz europskih zemalja na uslužne djelatnosti, dok su proizvodne nekako zamrle u (ne tako davnoj) prošlosti. Ovaj je film dobar odraz onoga što se trenutno događa u Slavoniji i što se dogodilo mnogim pogonima za proizvodnju u Hrvatskoj – stečaj. Autora zanima stara austrijska tvornica tekstila na granici s Češkom te kako se njezino propadanje odrazilo na sudbinu radnika. “Nestajemo” kaže jedan od radnika u dokumentarcu i nije u krivu.

trailer

KRATKOMETRAŽNI FILMOVI

Iz kategorije “kratkiša” valja izdvojiti Polovicu svijeta (Hälfte der Welt) Jeromea Furrera, još jednu imigrantsku priču koja pak obrađuje temu nerazumijevanja između roditelja koji su prva generacija imigranata i njihove djece, druge generacije. San Cristobal redatelja Omara Zúñiga Hidalga bavi se ljubavlju dvaju muškaraca u ribarskom selu u Čileu protiv koje se pokušava pobuniti čitavo selo. Film je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio queer nagradu Teddy u kategoriji najboljeg doksa. Hosanna je film redatelja Na Young-kila o zabačenom korejskom selu u kojem živi dječak koji može oživjeti mrtve, ali to im ne pomogne da riješe svoje probleme ili postanu bolje osobe.

Foto: Press
Foto: Press

DOGAĐAJI I PREDAVANJA

Od posebnih događaja svakako treba izdvojiti Masterclass: Joshua Oppenheimer, predavanje u Dokukinu KIC 12. svibnja u 19 sati na kojem će Oppenheimer predstaviti svoju metodu dokumentarističkog rada koja je vrlo dobro poznata svima koji su gledali njegova dva dokumentarna remekdjela koji se nadovezuju jedno na drugo: The Act of Killing (2012) i The Look of Silence (2014) i u kojima zauzima poziciju žrtava i ubojica koji su preživjeli i sudjelovali u genocidu u Indoneziji 1960ih .

S obzirom na sve češće prirodne katastrofe koje se događaju (uglavnom) zbog globalnog zatopljenja, čini se nezaobilaznim posjetiti konferenciju pod naslovom Predavanje i rasprava: Klimatska pravda koje će se održati 15. svibnja u 19 sati u Kinu Europa koje će kroz prizmu društvene nepravde pokazati zašto nećemo pobijediti globalno zatopljenje dok svim ljudima ne pružimo jednaku priliku da žive ekološki osviještenim životom. Ovo nije jedino ekološko predavanje pa će zainteresirani za temu ekologije moći poslušati što o tome ima za reći Vandana Shiva, fizičarka, ekološka aktivistkinja i spisateljica, 14. svibnja u 21 sat u Kinu Europa.

Richard Seymour će 13. svibnja u 19 sati u Kinu Europa govoriti o neoliberalnoj državi i socijalističkom izazovu, a posebno će se osvrnuti na činjenicu da po prvi put u četrdeset godina stranka ljevice obnaša državnu vlast u Europi. Međutim, Siriza se našla u puno više problema nego što je očekivala, a podjele u njezinim redovima sve su jače.

Ne treba zanemariti ni feminizam pa tako ljubiteljice i ljubitelji punka i feminističkog diskursa mogu pratiti filmski program Femi Punk povodom 20. obljetnice Centra za ženske studije Zagreb u kojem će se kroz medij filma predstaviti punk kao prostor ženske pobune odnosno punk kao pokret u kojem su žene imale ravnopravnu ulogu kao i muškarci. Za one koji se ne razumiju u tu vrstu glazbe, ali vole Marxa, Lisa Vogel pružit će jedan drukčiji pogled na feminizam u svojem predavanju pod naslovom Marksizam i podčinjavanje žena koje će se održati 12. svibnja u 21 sat u Kinu Europa.

Be social

Komentari