Intervju

Tajana Belina: “Izvor nije samo zbor, već je i obitelj”

Izvor
Foto: facebook.com/Izvor
Vrijeme čitanja: 3 minute

Još jedan u nizu rastućih zborova jest zbor Izvor Župe sv. Josipa sa zagrebačke Trešnjevke. Za sebe kažu da su jednostavno skupina mladih ljudi koja voli pjevati, a djeluju od 1993. godine pod vodstvom Ivane Jelinčić. Može ih se čuti svake nedjelje na misi u podne, a u ovo božićno vrijeme imaju i više posla te u srijedu, 21. prosinca u 20h, nastupaju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Njihov repertoar odskače od klasičnog – oni odabiru gospel, obrade popularnih izvođača i kršćansku glazbu, često uz glavni vokal i rasplesane ritmove. Uz to, nastupaju i kao pratnja našim estradnim zvijezdama kao što su Oliver Dragojević ili Gibonni.  Kako sve to izgleda s druge strane, rekla nam je Tajana Belina, dugogodišnja članica zbora.

Kako je došlo do oformljivanja Zbora?

U Župi svetog Josipa postoji duga tradicija zborskog pjevanja među svim uzrastima. Sam zbor mladih počeo je s djelovanjem još 70-ih godina prošlog stoljeća, no niti jedan zborovoditelj nije se održao toliko dugo kao trenutačna voditeljica Ivana Jelinčić. Pod njenom stručnom rukom zbor mladih Župe sv. Josipa izrastao je u zbor Izvor, jedan od najpoznatijih zborova u Hrvatskoj. A sve je počelo kad je tada trinaestogodišnju Ivanu neposredno prije pristupanja sakramentu Svete Potvrde tadašnji kapelan nagovorio da preuzme vodstvo zbora mladih. Od tada je prošlo 24 godine, a Izvor i dalje raste i razvija se.

Koliko često imate probe?

Biti član Izvora, pogotovo ako se na to odlučite na duge staze, prestaje biti dodatna aktivnost i postaje dio svakodnevice. Tome doprinose i probe tri puta tjedno, ponedjeljkom i srijedom navečer te nedjeljom prije svete mise u podne. A prije većeg projekta se dodaju i probe prema potrebi. Ovakvo intenzivno druženje i razina fizičke i emotivne uključenosti koju pružaju svi izvoraši, neupitno dovodi do toga da o Izvoru nakon nekog vremena svaki zboraš prestane razmišljati kao o „zboru u kojem pjevam“ i počne razmišljati kao o obitelji.

Foto: facebook.com/Izvor
Što je potrebno za članstvo u Zboru?

Od samih početaka u Izvoru se njeguju osnove pjevanja i ulaže poseban trud u rad na pjevačkoj tehnici. Zato ulaznica za Izvor nisu zavidne pjevačke sposobnosti. Dovoljno je imati sluha, sve ostalo naučiš. Odlike pravog izvoraša su dobra volja, predanost, voljnost Izvoru posvetiti slobodno vrijeme i želja za pjevanjem.

Kako biste okarakterizirali „izvoraški“ način rada?

Biti izvoraš nije za one slabog srca. Pod tim ne mislim nužno na slabiju kondiciju, već na ono srce koje Bog ispunjava ljubavlju. To je ono na što se oslanjamo kad se pripremamo za projekt, a probe su duge i učestale. To je ono što dijelimo međusobno kroz smijeh i igru kad je tempo laganiji. Za smijeh uvijek imamo vremena i volje, čak i na kraju najduže probe. A centar tog velikog izvorskog srca je Ivana koja ponekad, kad je najteže, ponese najveći teret na svojim leđima bez trunke žaljenja. Upravo je ta ljubav drži na čelu Izvora već 24 godine, i upravo ta ljubav karakterizira način na koji u Izvoru radimo.

Gdje najčešće nastupate i s kakvim repertoarom?

Iako nas se često može pronaći na većim i manjim pozornicama diljem cijele Hrvatske (a i šire), najvažniji nastup upravo je nedjeljna sveta misa, mjesto gdje slavimo Boga i naviještamo njegovu Riječ. Osim toga, pjevamo na obredima vjenčanja te raznim župnim događanjima i koncertima. U repertoaru imamo svega, od duhovnih šansona do klasičnih moteta. No srce svakom izvorašu jače zakuca kad Miha i Mia počnu svirati gospel.

Biste li izdvojili koncerte koji su najupečatljiviji?

Upravo smo prošle nedjelje bili dio Adventskog sajma „Da svi budu jedno“ naše Župe sv. Josipa kojim su prikupljena sredstva za Caritas i župnu pučku kuhinju. Sajam je ove godine organiziran po prvi put, u njemu su sudjelovale sve župne zajednice. Bilo je uistinu čarobno biti okružen čitavom župnom zajednicom te zapjevati uz vatru, ukusno kuhano vino i još ukusnije kobase.

Jedan od dražih nastupa je i Božićni koncert Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji nas kao svoje goste zovu već četvrtu godinu zaredom. Ove se godine održava 21.12. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Također nas uvijek raduje kad možemo podijeliti pozornicu sa svojim dugogodišnjim prijateljem Oliverom, s kojim smo dosad pjevali na više od 15 koncerata.

Foto: facebook.com/Izvor
I za kraj, kakve nastupe nosi nova radna godina?

Svaka nova godina Izvoru donosi nove izazove i nova uzbuđenja. U 2017.  ponovno ćemo se pridružiti Oliveru na koncertu u zagrebačkoj Areni te ćemo u sklopu turneje Familija Olivera i Gibonnija biti dio koncerta u Sloveniji, kao što smo ove godine bili u Puli, Splitu, Varaždinu i Osijeku. Uz to, naravno, naš najvažniji angažman, svake nedjelje u podne u Sv. Josipu. I sve ostalo što nam Bog po svojoj milosti pošalje u novoj godini.

Be social

Komentari