Film

The Interview: Sjevernokoreanci pohrlili kupiti piratske verzije filma

foto: facebook.com/TheInterview
Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: facebook.com/TheInterview
foto: facebook.com/TheInterview

Kratki recap za one koji ne znaju: The Interview (2014) je film Dana Sterlinga i Setha Rogena koji je postao poznat po reakciji Sjeverne Koreje na njega. Naime, u filmu dva novinara na putu za Pyongyang dobiju zadatak od CIA-e da ubiju vođu Sjeverne Koreje, Kim Jong-Una. Naravno, vodstvo Sjeverne Koreje nije bilo nimalo zadovoljno kad je čulo za koncept filma te su zbog toga zaprijetili Americi, a njihove se hakere krivi za napad (i curenje podataka o filmskoj industriji koje je uslijedilo) na Sony. Pričalo se o zabrani prikazivanja The Interviewa no uplitanjem Obame i drugih poznatih lica, do cenzure ipak nije došlo, a više o tome možete pročitati na Ziherovom linku.

Kao što to obično i biva, i negativna reklama je reklama, a pošto su dojmovi nakon gledanja The Interviewa uglavnom mlaki čini se da im je reklama i više nego dobro sjela. Sjevernokoreanci mahnito kupuju ilegalne i spržene DVD-e The Interviewa i za njih plaćaju i preko 30 funti (cca 300 kuna). Prema izvještaju radija Free North Korea Radio, to je otprilike 10 puta viša cijena nego što je plaćaju Južnokoreanci na svom crnom tržištu. Vlasti Sjeverne Koreje pojačale su provjere na graničnim prijelazima i pregledavaju  sve DVD-e s američkim filmovima.

Park Sang Hak, aktivist koji je prozvan Neprijateljem Broj 1 u Sjevernoj Koreji, poznat je po tome da pomoću hidrogenih balona u državu krijumčari vijesti, filmove i druge oblike nedopuštene zabave te je već najavio istu taktiku za krijumčarenje DVD-a The Interviewa. Krijumčarenje podataka i materijalnih dobara u Sjevernu Koreju nije nimalo lako. Primjerice, protekla dva tjedna dok je svijet bio fokusiran na hakiranje Sonyja, mediji u Sjevernoj Koreji izbjegli su tu temu naglašavajući trogodišnju obljetnicu smrti Kim Jonga II. Thor Halvorseen, osnivač Human Rights Foundation-a, izjavio je da su ljudi u Sjevernoj Koreji spremni riskirati život kako bi pogledali holivudske filmove. The Interview stoga ima sreću u (tuđoj) nesreći da čak i nekvalitetni kulturni proizvodi mogu poslužiti u borbi protiv postojećeg dominantnog diskursa i postati simbolom otpora i oslobođenja.

Be social

Komentari