Glazba

Recenzija – “This Old Dog” (Mac DeMarco): Introspektivna strana zaigranog autora

this old dog
Foto: "This Old Dog" [cover]
Vrijeme čitanja: 3 minute

U veljači je snimljen Take Away Show s Macom DeMarcom kako šeće pariškim parkovima s gitarom, pjevajući dvije pjesme s novog albuma – Still Beating, pjesma nastala kao pokušaj skladanja pop hita na tragu There She Goes, te naslovnom pjesmom albuma This Old Dog, koja je izašla kao singl 31. siječnja.

Upravo to i jest novi album Maca DeMarca; šetnja parkom uz prijatelja s kojim se može poistovjetiti i osjetiti bliskost. Ta blizina se izražava zvukom koji DeMarco sam producira (snima sve vokale i svira sve instrumente), dajući dojam kao da sjedi pored slušatelja, a ne daleko na slavnim nedohvatljivim pozornicama. Pjesme Baby You’re Out i One Another djeluju kao dvoboji akustične gitare i syntha u kojima šeće s nama i savjetuje nas o slomljenim srcima i važnosti vlastitih glasova.

Uz razigranu i sasvim opuštenu stranu DeMarca, koja se najbolje utjelovila u prijašnjem albumu “Salad Days”, “This Old Dog” nam otkriva i introspektivnu, pomalo i meditativnu stranu autora. Kao što DeMarco kaže u intervjuu s ovogodišnje Coachelle – to je album o oscilaciji osjećaja sreće i tuge, o depresiji i anksioznosti s kojima se nosio za vrijeme snimanja albuma, o obitelji, o okrutnom, ali i prekrasnom životu, nešto kroz što svatko prolazi, ako putem nema zatvorene oči.

Tematski se album može podijeliti na pjesme o njegovom ocu i na ljubavne pjesme. U prvoj pjesmi My Old Man DeMarco prepoznaje sličnosti u sebi sa svojim ocem alkoholičarom i ovisnikom koji ga je napustio u ranim godinama života. DeMarco je tri ljubavne pjesme na albumu “Salad Days” nazvao po svojoj dugogodišnjoj djevojci – The Kiera Songs. Dok je ljubav na tom albumu simbolizirala razigrani užitak, “This Old Dog” s pjesmama Still Beating i For the First Time pokazuje ljubav u trenucima nehotične pogrešivosti koji mogu postati točka loma nakon dugogodišnje gradnje odnosa.

Kao što je cijeli album uokviren naslovom This Old Dog, tako se i unutar drugih pjesama javljaju motivi starog, istrošenog psa kojemu srce katkad zahladi, ali nikada ne odustaje od samorazvoja. Tom notom završava i prva strana albuma, jednominutnom pjesmom Sister – beznađe lošeg dana koje ipak prati pozadinska ljubav.

Dinamičan je prijelaz s pjesme Dreams From Yesterday, koja odašilje zvukove bossa nove uklopljene u indie okvir, na A Wolf Who Wears Sheap Clothes, folk odu opasnom licemjerju s kojom Mac djeluje kao Mac, opušteno i samosvjesno. Pred kraj albuma DeMarco najavljuje posljednju ljubavnu pjesmu, One More Love Song, u kojoj izražava zlosreću odnosa koji je determiniran svojim neuspjehom, samo još jedna ljubav koja se nije mogla održati. Zatim se vraća početnoj tematici albuma, pjesmama o svojem ocu.

On the Level, poput nastavka na Chamber of Reflection s albuma “Salad Days”, jest električno izražena pop synth reminiscencija u kojoj se javlja čežnja za osjećajem priznanja i ponosa. Moonlight on the River je najduža pjesma na albumu, balada u kojoj se DeMarco obraća svome ocu koji se ozbiljno razbolio. Pjesmu prati sjetni ritam koji pred sam kraj prelazi u kaotični električni odjek neartikuliranih glasova čije se značenje može samo nagađati..

S pjesmom Watching Him Fade Away DeMarco zatvara album uz prigušeni zvuk synth klavijatura. Pjesma je poput parne rime zvučno gotovo istovjetnoj pjesmi Sister s kraja prve strane albuma. Mac u njoj iskazuje bol koju osjeća dok gleda kako mu otac nestaje, ali unatoč žalosti vječna odsutnost njegovog oca neće se previše razlikovati od odsutnosti tijekom njegovog cijelog života. U međuvremenu je DeMarcov otac potpuno ozdravio, a Macove riječi ostaju kao razrješenje mutnih emocija. Watching Him Fade Away neodoljivo podsjeća na I’m so Tired Fugazija ili na I’ll Try Anything Once The Strokes svojom blizinom i prisnošću, kao da autor leži na krevetu pored nas, povjeravajući se samo nama.

Uz dosljedan pitch work na starom školskom kasetofonu, album prati prepoznatljiv “Mac DeMarco” zvuk, ali ovaj put uz mirniji ritam i ohrabrujućom porukom koja ne zanemaruje težinu, ali i pronalazi rješenje. “This Old Dog” je album koji potpuno priraste srcu nakon nekoliko slušanja.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari