Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Film

TIGER KING: Amerika u malom i težak život velikih mačaka (s ljudima)

08.04.2020. Filip KušterFoto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute

U dokumentarnim filmovima često imamo priliku vidjeti ljude koji nas zadive ili šokiraju, ostave ravnodušnima, motiviraju, otkriju nam neke nove svjetove pa i posljedično, načine života. Netflixov Tiger King: Murder, Mayhem and Madness spada u kategoriju šokantnih i začuđujućih, pogotovo ako niste otprije upoznati s biznisom velikih mačaka na jugu SAD-a.

U narednim redovima pokušat ću što više izbjegavati radnju te s malim dodirom u karakter likova vidjeti što nam to nudi serija o kojoj svi govore. Dokumentarna mini-serija u sedam epizoda ponajprije prati Joea Exotica, vlasnika G.W. ZOO-a, samoprozvanog ljubitelja tigrova koji o njima skrbi na imanju, parku ili kako bi se već prostor privatnih zooloških vrtova u Americi trebao nazvati.

Dva trona

Briga je i na njegovim pomoćnicima koji u dokumentarcu imaju ulogu raspetljavanja sve samo ne jednostavne priče koja svoje korijene vuče od devedesetih godina pa sve do današnjeg dana. Dijapazon osoba koje susrećemo s Exoticove ‘strane ograde’ kreće se od trojice Joeovih muževa, filmskih producenata, čuvara, vlasnika drugih privatnih zooloških parkova, velikih biznismena i ostalih, više nego manje, sumnjivih tipova koje otpočetka ne možete smjestiti u svijet u kojem se odvija sve po zakonu. Bizarnosti počinju s prvim kadrovima, a s njim se ne završava sve do kraja sedme epizode. A to je samo Exoticov dio.

tiger king

Foto: YouTube screenshot

Joe je, u najmanju ruku, kontroverzan i ekscentričan, impulzivan redneck s nekoliko psihičkih problema, a kada tome pridodamo biznis oko tigrova, ali i ostalih egzotičnih životinja, dolazimo do jedinstvene kolekcionarske naravi čovjeka koji u jednom trenutku smatra da je gospodar planeta, prema kojem i dr. Dolittle izgleda kao sasvim običan veterinar. Osim navedenih karakteristika, Joea krasi i smisao za marketing, country glazbu te ljubav prema oružju i moći.

Opoziciju mu radi Carole Baskin, žena koje svoje utočište za tigrove naziva Big Cat Rescue i optužuje Exotica za zlostavljanje velikih mačaka. Pokušava se predstaviti najvećom ljubiteljicom mačaka na svijetu, smisao za modu aposlutno podređuje uzorcima svojih najdražih životinja, a situacija sa supruzima nešto je kompleksnija i od Exoticove. Ako je to ikako moguće.

FBI, PETA, izbori za predsjednika…

Redatelj Eric Goode usporedno prati priče o dva trona koja se međusobno optužuju, špijuniraju, prijete. On prenosi njihove priče, dotiče se ‘krakova’ koji sežu na nekoliko pristranih, ali i nekoliko konstruktivnih i objektivnih gledišta iz kojih gledatelj izvlači ‘svoju’ stranu. Dakako, obje strane, ako ih tako dualno postavimo, imaju svoje transformacije kroz vrijeme jer ipak se radi o periodu od petnaestak do dvadesetak godina u Oklahomi i Floridi.

tiger king

Foto: YouTube screenshot

Nismo sigurni koliko je toga moralo biti izostavljeno budući da se radi o ogromnoj količini snimljenog materijala, arhivskih snimki, televizijskih izvještaja te privatnih snimaka glavnih aktera. Priča o Tiger Kingu je opsesivna, a nama utoliko zanimljivija jer se radi o nepoznatom pravnom području u kojem je dozvoljeno imati najveću vrstu mačaka u privatnom skloništu ili na zabavi u Las Vegasu. Jug SAD-a ponovno se pokazao kao područje u kojem bizarnosti rastu kao psilocibinske gljive nakon kiše, dok ovdje još dodajemo začine ljudskih i životinjskih prava, PETA-e, FBI-ja te opsesiju posjedovanja.

Vrlo kratko vrijeme u kojem je moguće pogledati seriju Tiger King donosi i par neodgovorenih pitanja, što je razumljivo, jer u cijelom tom kuršlusu jedino što se nakon više od šest sati materijala možete zapitati jest: ‘Ima li ovdje netko normalan?’. Osim tigrova, naravno.

(Visited 249 times, 2 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(6 votes, average: 4.667 out of 5)

Komentari