novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Top 5 sporednih glumaca koji su zasjenili protagoniste!

Foto: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Glavna uloga u filmu sa sobom suptilno povlači i najveću količinu pažnje. Međutim, ponekad su sporedni individualci u tolikoj mjeri fascinantni u svojoj izvedbi, da time, iz okvira manje bitne uloge, skaču u prvi plan i mijenjaju ukupan doživljaj filma kao cjeline. Pogledajte 5 primjera gdje se upravo to dogodilo.

5. Jeffrey Goines (Brad Pitt) – 12 Monkeys
Iako je Bruce Willis taj oko kojeg se vrti radnja dok putovanjem kroz vrijeme pokušava otkriti  izvor virusa, ubojice gotovo čitavog čovječanstva, pažnja gledatelja je, nenadano, više bila usmjerena na Brada Pitta u ulozi mladog, institucionaliziranog psihičkog bolesnika. Pittu je ista uloga 1996. zaradila i nominaciju za najbolju sporednu ulogu. Do današnjeg dana, ni jedan od navedenih glumaca kući nikada nije ponio zlatni kipić no dok Willis umire muški daleko od nominacije, a kamo li osvajanja Oscara, Pittove neporecive sposobnosti ostaju podcijenjene od Akademije.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

4. Tommy DeVito (Joe Pesci) – Goodfellas
U gangsterskom trileru Martina Scorsesea, Joe Pesci je taj koji nas, kroz tri desetljeća mafijaškog života, drži u konstantnom stanju pripreme. Impulzivan je i kratkog fitilja, što gotovo uvijek pokreće dinamiku u filmu pa pokraj genijalnih Roberta De Nira i Raya Liotte, Pesci ipak uspijeva biti u prvom planu. Uloga Tommyja DeVita donijela mu je i Oscara za najboljeg sporednog glumca.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

3. Aaron Stempeler (Edward Norton) – Primal Fear
Uloga Aarona Stemplera vinula je mladog Nortona u elitu filmskog svijeta, priskrbila mu nominaciju za Oscara i pokazala kako se u tom slabašnom čovječuljku nalazi veliki talent. Oscara nije osvojio, ali svojom vrhunskom interpretacijom mladog, devijantnog, psihički poremećenog učenika je svu pozornost prebacio na sebe. Richard Gere je u ovom filmu, unatoč jako dobro portetiranom liku odvjetnika, definitivno pao u drugi plan.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

2. Dicky Eklund (Christian Bale) – The Fighter
U ovom filmu, Christian Bale je još jedanput pokazao što je sve spreman učiniti svome tijelu i zdravlju kako bi si priskrbio najbolje uloge. Nakon gubitka 25 kilograma za ulogu Trevora Reznika u The Machinistu, pa dobitka 30 kilograma mišića za potrebe Nolanovog The Dark Knighta, Bale je opet u kratkom razdoblju izgubio preko 20 kilograma kako bi utjelovio lik Dickyja Eklunda, bivšeg boksača i ovisnika o cracku. Rekla bih, itekako uspješno, s obzirom da je te godine dobio i Oscara za najbolju sporednu ulogu. Boksača, ”centralnu” ličnost ovog filma, utjelovio je Mark Wahlberg, međutim, pokraj Balea, jako je teško dobiti i najmanje pažnje.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

1. The Joker (Heath Ledger) – The Dark Knight
Istina, jako teško, ali ne i nemoguće. Upravo je to, svojom fantastičnom izvedbom Jokera, dokazao Heath Ledger. Toliko kompleksnu ulogu čovjeka koji se konstantno nalazi na granici ludila, odigrati na tako suveren način, jednostavno su ljudi trebali prepoznati. I jesu. Filmofili, odrasli ljudi, djeca pa na koncu i Akademija, svi su se složili kako je Heath nadmašio sve prethodne Jokere, uključujući velikog Jacka Nicholsona. Ledger, nažalost, svoja priznanja nije doživio. Akademija mu je posthumno dodijelila Oscara za najbolju sporednu ulogu kojom će, vjerujem, zauvijek ostati upisan u anale svjetske filmografije.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Iako sam ovdje izdvojila samo pet najpoznatijih, dalo bi se pronaći još kvalitetnih holivudskih imena koja su uspjela zasjeniti protagoniste filmova u kojima su glumili. Primjerice, Christopher Plummer u Beginnersima, Javier Bardem u No Country for Old Men, Robin Williams u Good Will Hunting, Penelope Cruz u Vicky Christina Barcelona, Angelina Jolie u Girl, Interrupted, Whoopi Goldberg u Ghostu te mnoge druge zvijezde i zvijezdice.

Be social

Komentari