Film

Filmolista: Top 5 uloga Leonarda DiCaprija

Leonardo DiCaprio
Foto: leonardoxdicaprio.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Dok s nestrpljenjem iščekujemo novi biografski film o Leonardu da Vinciju kojega će utjeloviti Leonardo DiCaprio, glumac koji je po slavnom renesansnom slikaru i dobio ime, osvježit ćemo pamćenje uz odabranih pet naslova koji jasno pokazuju sad već kultni status jednog od najvećih glumaca današnjice. Prisjetimo se fantastičnih uloga zbog kojih je zaslužio (a nije dobio) Oscara.

5. Titanic (1997)

Što više reći o Titanicu? Radnju filma, koja se bazira se na stvarnom događaju tragedije svjetskih razmjera i epske ljubavne priče, pripovijeda Rose DeWitt (Gloria Stuart), stogodišnjakinja koja prisjećanjem tvori duge analepse i oživljava događaje iz prošlosti. Leonardo DiCaprio kao Jack Dawson i Kate Winslet kao Rose DeWitt, od trenutka kada je film pušten u javnost (sad već davne 1997. godine), čine najpoznatiji filmski ljubavni par. Bez obzira na neke sadržajne nedostatke, James Cameron uspio je napraviti kultni film koji je, uz potporu dvaju velikih produkcijskih kuća (Paramount i 20th Century Fox), težio 200 milijuna američkih dolara pa je bio najskuplji holivudski film toga vremena. DiCapria je uloga Jacka, siromašnog buntovnika-heroja, vinula u zvijezde.

Titanic
Foto: losthersoul.tumblr.com
4. The Basketball Diaries (1995)

U drami The Basketball Diaries Scotta Kalverta utjelovljuje Jima Carrola, slavnog američkog književnika i punk glazbenika. Film je rađen prema istoimenoj autobiografiji iz 1978. godine u kojoj Carrol ispovijeda burno proživljenu mladost u New Yorku sedamdesetih godina i njegov prijelaz od uzornog učenika i košarkaša do narkomana. Leonardo DiCaprio, tada dvadesetjednogodišnjak, odigrao je sjaju ulogu tinejdžera kojem se snovi o karijeri vrhunskog sportaša, pod okriljem društva osnovanom na drug nation, polako gase. Prikazom emocionalnih i fizičkih krahova te vrlo uvjerljivih apstinencijskih kriza, dokazao je izuzetan glumački talent.

Foto: facebook.com/TheBasketballDiaries
3. What’s Eating Gilbert Grape (1993)

Adaptacija uspješnog romana Petera Hedgesa, film o teškim životnim odlukama u malograđanskoj sredini, What’s Eating Gilbert Grape Lassea Hallströma, daje portret američke white trash  obitelji. Arnie Grape (Leonardo DiCaprio), dječak s mentalnom retardacijom, svojega starijega brata Gilberta Grapea (kojega utjelovljuje Johnny Depp) slijedi uvijek i svugdje. Nakon očeve smrti, ne pronalazi bliskost s pretilom majkom i sestrama pa mu Gilbert postaje uzor, i otac i brat i jedini prijatelj kojega ima. Zapanjujuća gluma donijela mu je nominaciju za najbolju sporednu ulogu.

Foto: brianjxhnson.tumblr.com
2. Shutter Island (2010)

Vjerojatno ne postoji osoba koja nije gledala ovaj izvrstan film Martina Scorsesea. Predložak za scenarij preuzet je iz romana Dennisa Lehanea, uspješnog romanopisca koji je ujedno i autor knjige Mistična rijeka (Mystic River) prema kojoj je snimljen film Clinta Eastwooda 2003. godine. Ovaj napeti psihološki triler s otvorenim završetkom za brojne interpretacije postavlja za mjesto radnje otok na kojemu se nalazi bolnica za mentalne bolesnike. Tijekom cijelog filma, gledatelj se ne može osloniti na perspektivu lika koja je neuvjerljiva pa tragajući za istinom, upada u klopke zablude. DiCaprio je i u ovome filmu odradio odličan posao, no čini se nedovoljno za Oscara koji mu je ponovno za dlaku izmakao.

shutter island
Foto: facebook.com/ShutterIsland
1. The Aviator (2004)

Riječ je o pobjedničkoj ulozi u kojoj je pokazao koliko je jedinstven i bitan u filmskom svijetu. Scorsese ga ponovno angažira i to u biografskoj drami o Howardu Hughesu, slavnom pilotu i filmskom producentu. Te 2004. godine kada je izašao, The Aviator je proglašen filmom godine osvojivši čak 5 Oscara, no ne i onoga za najbolju glavnu ulogu. Leonardo DiCaprio ponovno je briljirao u filmu koji govori o odrastanju, nesigurnostima, manjkom samopouzdanja, konstantnom žudnjom i nezasitnošću u svemu i divljoj ljubavi s Katherine Hepburn (Cate Blanchett nagrađena Oskarom za najbolju sporednu glumicu). Bez obzira na nominaciju koja mu nije donijela Oscara, nagrađen je Zlatnim Globusom za najboljeg glumca.

the aviator
Foto: facebook.com/pg/TheAviatorMovie
Be social

Komentari