boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Film

Travanj u Art-kinu: ciklusi filmova i marginalizirani u fokusu

Iskupljenje u NY
Foto: press / "Iskupljenje u New Yorku"
Vrijeme čitanja: 3 minute

Travanj započinje premijerom filma „Odgođena revolucija“, nastavlja kultnim psihološkim trilerom „Kad jaganjci utihnu“ po izboru rukometaša Mirze Džombe, Ciklusom filmova Gorana Paskaljevića, Bergmanovim oskarovcem „Djevičanski izvor“ te selekcijom najboljih ostvarenja suvremenog norveškog filma, dok na redovan repertoar stižu zanimljiva recentna ostvarenja.

U srijedu, 4. travnja u Art-kino stiže premijera filma „Odgođena revolucija“ redateljice Vlatke Vorkapić i scenaristice Martine Globočnik, koje su ujedno i gošće premijere. U Hrvatskoj se prije 25 godina istovremeno ratovalo i trgovalo. Problemi hrvatske privatizacije predstavljeni su kroz priče novinarke Ive, koja istražuje slučaj Georg Gavrilović, bivše radnice Kamenskog koja ukazuje na kriminal zbog kojeg je završila na ulici te mladog pripadnika radikalne lijeve stranke, Marka.

Kino kustos Art-kina u travnju je poznati riječki rukometaš Mirza Džomba, koji je za publiku odabrao film Jonathana Demmea iz 1991. godine, „Kada jaganjci utihnu“. Ovaj psihološki triler napravljen po najvišim hitchcockovskim standardima ima pet osvojenih Oscara, 2 BAFTA-e i Zlatni globus, a svoj uspjeh duguje, osim izvrsnoj priči i režiji, i sjajnim ulogama koje tumače Jodie Foster i Anthony Hopkins. Džomba će prije projekcije 10. travnja ukratko predstaviti film te objasniti zašto je baš njega odabrao.

BPM
Foto: iloveflannelonaman.tumblr.com

Goran Paskaljević međunarodno je priznati srpski redatelj, a u Art-kino stiže ciklus filmova koji će predstaviti presjek njegove karijere, koja je uvijek bila fokusirana na one marginalizirane, od kriminalaca, imigranata i mnogih drugih. Od 12. do 18. travnja na programu će se naći sedam filmova: „Varljivo leto ’68“, „Poseban tretman“, „Tango Argentino“, „Bure baruta“, „Kako je Harry postao drvo“, „Medeni mjesec“ i „Kad svane dan“.

Iznenađenja stižu i na redovni program pa će se od 6. travnja na repertoaru naći triler / drama „Iskupljenje u New Yorku“ s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi, od 9. travnja francuska drama „120 BPM“ koja se smatra jednim od najboljih recentnih europskih ostvarenja, što i dokazuje njezin uspjeh na festivalu u Cannesu te Europskim filmskim nagradama. Od 19. travnja publika može pogledati film „Majstor lošeg filma“, koji je Jamesu Francu osigurao Zlatni globus, a donosi priču o nastajanju jednog od kultno najgorih filmova svih vremena – “The Room” / “Soba”. Xavier Legrand osvojio je nagradu za najboljeg redatelja na Filmskom festivalu u Veneciji za dramu „Julien u sredini“, koja secira odnose obitelji usred razvoda, a na programu Art-kina je od 20. travnja.

U sklopu programa Bergmanova godina 18. travnja na repertoaru je „Djevičanski izvor“, film koji je osvojio nagradu Oscar za najbolji strani film 1961. godine. Potresna priča o vjeri, osveti i divljaštvu u srednjovjekovnoj Švedskoj izložena je sa skromnom jednostavnošću, a film je ujedno i predivan i okrutan u svom dočaravanju svijeta koji se bori između poganstva i kršćanstva.

Foto: press / “Majstor lošeg filma”

Povodom Dana planeta Zemlje u Art-kino stiže Eko revija, odnosno tri filma koja tematiziraju bitna ekološka i društvena pitanja našeg vremena. „Ovo mijenja sve“ jedan je epski pokušaj da se u drugačijem svjetlu prikažu golemi dosezi klimatskih promjena. „Između neba i leda“ u fokus stavlja 82-godišnjeg francuskog glaciologa koji je prije više od 50 godina prvi put posjetio Antarktiku, dio planeta u kojem se možda najbolje vidi utjecaj klimatskih promjena tijekom desetljeća. Posljednji film iz revije, „Moje stvari“ prikazuje radikalan eksperiment 24-godišnjeg Petrija koji pogađa ravno u srž ekspanzije konzumerizma 2000-ih godina.

Po prvi put u Art-kinu, od 23. do 27. travnja obilježavaju se Dani norveškog filma, u sklopu kojih će se na programu naći suvremeni filmovi norveške kinematografije raznih žanrova. Program otvara povijesna drama „Kraljev izbor“, a slijede drama „Slijepa“, neobičan film ceste „Prije snijega“, dok u sklopu Jutra u kinu stiže dokumentarni „Blizanci zauvijek: Veliko putovanje“. Dokumentarni je i film „Optimistkinje“ o odbojkaškim seniorkama kojima je smijeh najbolji lijek, a ciklus u optimističnom tonu zaključuje komedija „Staying alive“ te animirani kratkiši za one najmlađe.

Svoje mjesto možete rezervirati putem telefona (051/323 261) ili e-pošte (ulaznice@art-kino.org) svakim danom od 16 do 20 sati, ili kupiti ulaznice online putem platforme ulaznice.hr.

(Visited 120 times, 1 visits today)
Be social

Komentari