Film

U Hrvatskom programu 65. Pulskog filmskog festivala igrat će 15 filmova

Foto: facebook.com/PulaFilmFestival/
Vrijeme čitanja: 3 minute

Piše: Paula Marasović

Pulski filmski festival jedan je od starijih filmskih festivala u Europi, a svoju tradiciju započinje davne 1954. godine. Održava se već tradicionalno u pulskoj Areni pod krilaticom ˝Film pod zvijezdama˝, a svi posjetitelji od 14. do 22. srpnja moći će na 15 lokacija kroz filmski, glazbeni i popratni program uživati u čarima jednog od najbitnijih filmskih festivala u Hrvatskoj.

Uoči održavanja 65. Pulskog filmskog festivala, u petak 18. svibnja, objavljen je hrvatski program festivala u kojem za Zlatnu arenu konkurira 10 hrvatskih filmova i 5 koprodukcija.

Konferenciju za novinare u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu otvorila je ravnateljica festivala Gordana Restović s uvodnim zahvalama, naglasivši kako će ovogodišnji festival trajati jedan dan duže. Prateći i uvažavajući želje i zahtjeve posjetitelja i filmskih djelatnika, dan za najmlađu publiku premješten je na nedjelju kako bi se rasteretila subotnja večer dodjele nagrada i zaključna večer festivala. Na taj način subota ostaje rezervirana isključivo za dobitnike nagrada. ˝Nakon toga slijedi premjera filma Mamma mia što nas iznimno veseli s obzirom da je film sniman u Hrvatskoj te će dati jedan poseban uvid u ljepote naše zemlje.˝ nastavlja Restović.

Uz to, festival donosi ostale novine i organizacijske cjeline u kojima će svaki posjetitelj pronaći nešto za sebe: od filmskih, popratnih, preko praktičnog i izložbenog pa sve do glazbenog programa. Planira se izraditi i vremeplov, zbirku radova različitih djelatnika koji su dali svoj hommage 65. godina festivala.

Foto: facebook.com/PulaFilmFestival/

U sam program hrvatskih filmova koji će biti prikazivani na festivalu unutar i izvan konkurencije, uveo je umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković. Premijerno će se prikazivati film Barbare Vekarić Aleksi, Dom Daria Pleića, Lada Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića, zatim Do kraja smrti  Anđela Jurkasa, Za dobra stara vremena Eduarda Galića, Duboki rezovi Filipa Mozješa i Dubravke Turpić te Mali je naš Antonia Nuića. Za zlatnu arenu konkurirat će još i 3 poznata domaća kino naslova, Egzorcizam Dalibora Matanića, Comic Sans Nevija Marasovića i Osmi povjerenik Ivana Salaja.

Izvan konkurencije je film dvaju mladih autora Dina Kosa i Frane Baručića Kameleon koji će se prikazivati u kinu Valli. Program manjinskih koprodukcija uključuje 5 filmova: Catalina Danijela Hasanovića, Jimmie Jaspera Ganslantda, zatim Ivan Janeza Burgera, Žaba Emila Jukića i Muškarci ne plaču Alena Drljevića.
Uz dugometražni filmski program, prikazivat će se igrani i dokumentarni filmovi, a ove godine posebna pažnja usmjerena je na dramske serije koje će po prvi puta biti prikazane u Areni. Premijerno će biti prikazane  prve epizode novih sezona dramskih serija Novine Dalibora Matanića i Crno bijeli svijet Gorana Kulenovića.

Dokumentarni program donosi serijal Betonski spavači: epizoda Split 3 i Varoški Amarcrd: 1. epizoda – Šibenik. Kratki igrani filmovi su U ime jagode, čokolade i Duha Svetoga Karle Lukić, Na vodi Filipa Lozića, Ljeto 17 Vena Mušinovića, Sandra i Marina Igora Jelinovića i Pohanci Ivana Mokrovića. Također, vikend je rezerviran za Hrvatski filmski maraton gdje će se u kinu Valli moći pogledati sve što se propustilo pogledati u Areni.

osmi povjerenik
Foto: press HAVC/ “Osmi povjerenik”

Ravnatelj HAVC-a, Danijel Rafaelić istaknuo je da sve ono dobro i važno što se snima, prikazuje se u Puli. Neovisno o podrškama, Rafaelić naglašava kako se kinematografija ne odriče nikog i kako se upravo prema izboru filmova za Pulski filmski festival može vidjeti kako je hrvatski film na visokoj kreativnoj, umjetničkoj i tehničkoj razini. Nadalje, ravnatelj HAVC-a dodaje  kako je Pula grad koji živi za film, te građani Pule prepoznaju festival kao iznimno bitnu manifestaciju, kao dio njihovog identiteta, ali i identiteta cijele Hrvatske.

U programu manjinskih koprodukcija publika može vidjeti što to sve rade hrvatski producenti i izvan Hrvatske i što strani redatelji rade u Hrvatskoj na jednom mjestu, na jednom festivalu. S druge strane, upravo nas ti filmovi ˝linkaju˝ na važne i ugledne inozemne festivale. Način i razina profesionalnosti pokazuje da smo ozbiljna filmska industrija, nadodaje Bošković.

Konferenciju završava ravnateljica festivala Gordana Restović, nadodajući kako očekuju velik broj posjetitelja te da će se truditi da za sve posjetitelje, ali i filmske djelatnike razdoblje festivala prođe glatko i u ugodnom ozračju. Očekuje se još objavljivanje međunarodnog filmskog programa.

Be social

Komentari