Film

Predstavljen Hrvatski program 64. Pulskog filmskog festivala

filmski festivali
Foto: facebook.com/PulaFilmFestival
Vrijeme čitanja: 2 minute

Danas je u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu predstavljeno 64. izdanje Pulskog filmskog festivala, koji će se održati od 15. do 22. srpnja 2017. godine. Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković predstavio je ovogodišnji, dosad najbogatiji Hrvatski program, u sklopu čega su predstavljeni hrvatski filmovi i manjinske koprodukcije te članovi ocjenjivačkog suda za Hrvatski program. Izrazio je zadovoljstvo iznimno velikim brojem prijavljenih hrvatskih filmova. “Riječ o jednom od programski najbogatijih festivalskih izdanja u povijesti hrvatske kinematografije”, istaknuo je Vidačković.

Iznimno velik odaziv i interes autora pokazuje da hrvatski film iz godine u godinu raste te da publika Pulskog filmskog festivala opravdano može očekivati najbolje filmove nacionalne produkcije na najvećem festivalu hrvatskog filma. Ravnateljica Festivala Gordana Restović naglasila je kako festivalske pripreme ulaze u završnicu i idu prema planu. “Organizacija Festivala zahtijeva veliku predanost, odgovornost i kreativnost u radu svih djelatnika i velikog broja stručnih suradnika. Oduvijek je Festivalu bio cilj promovirati filmsku umjetnost, a samim time i kulturu, pružanjem prilike filmskim umjetnicima za afirmaciju pred mnogobrojnom publikom, koja već generacijama, u jedinstvenoj atmosferi, prati filmove u drevnoj Areni, najvećem kinu na otvorenom”, izjavila je Restović.

Hrvatski program 64. Pulskog filmskog festivala

U Hrvatskom programu 64. Pulskog filmskog festivala bit će prikazano 16 hrvatskih filmova i 11 koprodukcija, od čega je 13 hrvatskih filmova i 6 koprodukcija u konkurenciji za Zlatne Arene. U Areni će tako svoje hrvatske premijere imati filmovi Agape” Branka Schmidta, Mrtve ribe” Kristijana Milića, Kratki izlet” Igora Bezinovića, Fuck off I love you” Anđela Jurkasa, Dom” Darija Pleića i “Raspuštenice” Stanislava Tomića, dok će pulske premijere imati filmovi Zbog tebe” Anđela Jurkasa, Goran Nevija Marasovića i Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić.

zagreb film festival
Foto: www.zagrebfilmfestival.com

U konkurenciji 64. Pule bit će prikazani i filmovi ZG 80″ Igora Šeregija, Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, Uzbuna na Zelenom Vrhu Čejen Černić i Anka Dejana Aćimovića. Izvan konkurencije bit će prikazani omnibus grupe autora Transmania” i Jedno ubojstvo za van” Luke Duvančića. Posebnu ponoćnu kinoprojekciju imat će horor Dalibora Matanića Egzorcizam”.

U programu manjinskih koprodukcija u konkurenciji su Sieranevada Cristija Puiuja (koprodukcija Rumunjske, BiH, Makedonije, Francuske i Hrvatske), bugarsko-hrvatska Roumena” Zornitse Sophije, poljsko-bosansko-hrvatska Catalina” Denijala Hasanovića, srpsko-hrvatskiDnevnik mašinovođeMiloša Radovića, nizozemsko-belgijsko-hrvatski Dan kada je moj otac postao grm” Nicole van Kilsdonk te Kuća drugih” Rusudana Glurjidzea (koprodukcija Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske). Izvan konkurencije bit će prikazani slovensko-hrvatski Pođi sa mnom” Igora Šterka, belgijsko-hrvatski “Uzvodno rijekom” Marion Hänsel, talijansko-hrvatski Babilonske sestre” Gigija Roccatija, bosansko-hrvatska Hiljadarka” Nenada Đurića i bosansko-slovensko-hrvatska Naša svakodnevna priča” Ines Tanović.

O nagradama u Hrvatskom programu odlučivat će žiri na čelu s prošlogodišnjim laureatom, redateljem Zrinkom Ogrestom. Članovi žirija su i scenograf Mladen Ožbolt, kostimografkinja Ivana Zozoli, glumac Vedran Živolić i filmski kritičar Josip Grozdanić. Filmovi Kratke Pule i Međunarodnog programa bit će uskoro objavljeni.

Be social

Komentari