Film

U nedjelju počinje 17. ZagrebDox!

zagrebdox
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ovogodišnje, sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Iz svog se uobičajenog termina festival iznimno seli u onaj nadomak ljeta, pa će publika program ZagrebDoxa ove godine moći pratiti od 13. do 20. lipnja. Osamdesetak dokumentarnih filmskih ostvarenja dugog i kratkog metra gledateljima će predstaviti osebujne i važne priče, aktualna zbivanja i intrigantne teme koje zaokupljaju kako globalnu pozornicu, tako i lokalne sredine.

Za glavne festivalske nagrade, Veliki i Mali pečat, natjecat će se filmovi u službenoj konkurenciji: program međunarodne konkurencije uključuje osamnaest naslova, dok program regionalne konkurencije ove godine broji dvadeset ostvarenja iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uz publici uvijek zanimljive službene programe Stanje stvari, Kontroverzni Dox, Majstori doxa i Teen Dox, dva nova posebna programa upotpunit će ovogodišnje festivalsko izdanje.

Dojmljiv program Triler Dox predstavit će nekoliko intrigantnih dokumentaraca o uzbudljivim i napetim sudbinama, hrabrim i opasnim misijama i turbulentnim pothvatima na putu prema boljoj, pravednijoj i slobodnijoj budućnosti, a posjetitelji će ih moći gledati na otvorenom – na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Suptilniji program Ljubav donosi četiri naslova povezana zajedničkim tematskim okvirom, od kojih svaki ljubavnim odnosima, partnerstvu i univerzalnoj potrebi za bliskošću i emotivnom toplinom pristupa na različit način, kroz dinamične i raznolike osobne narative.

Film „Zemlja je plava poput naranče” otvara 17. ZagrebDox

U nedjelju, 13. lipnja u 20 sati u Kinu SC Studentskog centra u Zagrebu prvu večer festivala otvara nagrađivani film „Zemlja je plava poput naranče” („The Earth is Blue as an Orange“) ukrajinske redateljice Irine Cilik. Dugometražni debi mlade redateljice, scenaristice i književnice, koja će film uživo predstaviti publici ZagrebDoxa, dio je međunarodne konkurencije ovogodišnjeg festivalskog izdanja, gdje se natječe za glavnu nagradu Veliki pečat.

Ista nagrada dodijelit će se na zatvaranju festivala i autorici ili autoru najboljeg filma u regionalnoj konkurenciji, dok će Mali pečat biti dodijeljen redateljici ili redatelju do 35 godina starosti. Publiku na festivalu očekuje i trinaest svjetskih premijera hrvatskih filmova te niz filmskih naslova koji na zagrebačko platno stižu s festivalskih turneja, a među njima su i nova ostvarenja velikih redateljskih imena poput Aija Weiweija, Viktora Kosakovskog i Avija Mograbija.

zagrebdox
Foto: Press

Ukupno 84 dokumentarca u 12 programa bit će prikazano u Kinu SC, MM centru i Teatru &TD tijekom 8 festivalskih dana, sve do 20. lipnja, dok će se u zelenoj oazi Ljetne pozornice Tuškanac projicirati uzbudljivi naslovi iz programa Triler Dox.

Popratni program

Osim filmskog programa, pri čemu će dio projekcija biti popraćen razgovorima s autoricama i autorima, ZagrebDox uključuje i niz događanja. Tako će se uz retrospektivni program Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom, dostupan za online gledanje sve do završetka festivala, u utorak, 15. lipnja u 12 sati u Galeriji SC održati okrugli stol o ulozi i dosezima redateljica u domaćoj dokumentarnoj produkciji koji će, uz moderaciju selektorice programa Diane Nenadić, okupiti redateljice te njihove kolege i kolegice iz područja filma. U četvrtak, 17. lipnja u 20 sati u Teatru &TD posjetitelji će moći pratiti unaprijed snimljeno majstorsko predavanje poznatog švicarskog kazališnog i filmskog redatelja Mila Raua. Nagrađivani autor, jedan od najzanimljivijih i najkontroverznijih europskih umjetnika koji je krajem prošlog mjeseca postavio i svoju novu predstavu u koautorstvu s mladom literarnom zvijezdom Édouardom Louisom, u razgovoru sa selektorom i filmskim kritičarem Vladanom Petkovićem govorit će o svom stvaralačkom fokusu na neka od akutnih problema današnjice.

Predavanje će se održati nakon projekcije Rauova najnovijeg filma „Novo evanđelje”, a ostala tri naslova iz retrospektivnog programa posvećenog tom autoru gledatelji ZagrebDoxa moći će tijekom festivala pogledati online. Autorska večer ove godine u fokus postavlja redatelja Rajka Grlića, predsjednika Međunarodnog žirija nadolazećeg ZagrebDoxa, a ovaj će veliki hrvatski filmaš u subotu, 19. lipnja u 11 sati u MM centru posjetiteljima otkriti kako je i zašto snimao dokumentarac o još jednom našem umjetničkom velikanu, Edi Murtiću.

Ulaznice se u pretprodaji mogu nabaviti na www.mojekarte.hr, a za vrijeme festivala i na blagajni u predvorju Kina SC Studentskog Centra u Zagrebu.

Be social

Komentari