Film

U očekivanju Oscara: Potencijalni kandidati u kategoriji najboljeg filma na stranome jeziku

FOTOhttp://www.facebook.com/oscar
Vrijeme čitanja: 3 minute
http://www.facebook.com/oscar
http://www.facebook.com/oscar

Koji će filmovi biti nominirani za zlatni kipić u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku? Rok za prijavu filma bio je do 1. listopada, do kada su se prijavile 83 zemlje. Gotovo 6000 članova Akademije odrađuje ogroman posao kako bi sredinom siječnja objavili popis od devet kandidata koji će se natjecati kako bi bili uvršteni u nominiranu petorku. Prije nekoliko dana objavljene su natjecatelji za Zlatni globus, nagrade čije nominacije često predvide i pobjednike Oscara.

Objavljene nominacije za Zlatni globus

A koje moguće kandidate Ziher predviđa:

1. Leviathan– Rusija

Rusija je prvog i zadnjeg Oscara osvojila 1994. filmom Burnt by the Sun, redatelja Nikite Mikhailova, što je zapravo bio veliki uspjeh, jer je počela prijavljivati svoje filmove tek od 1992. godine. Ove godine su prijavili Leviathana koji je već osvojio nagradu za najbolji scenarij na Canneskom festivalu, dobio je nominaciju za Zlatnu palmu, osvojio je nekoliko nagrada na filmskim festivalima te je nominiran za spomenuti Zlatni globus. Redatelj Andrey Zvyagintsev donosi modernu verziju židovske biblijske Knjige o Jobu. Radnja nije smještena u zemlju Uz, kao u originalu, već na poluotoku uz Barentsovo more. Nikolai (Aleksey Serebryakov) je obiteljski čovjek čiji dom stoji na putu korumpiranom gradonačelniku koji je u dogovoru s Crkvom. Kako bi spasio svoj dom, moli prijatelja Dimitriya koji je odvjetnik za pomoć. Međutim, čak mu i najbliži okreću leđa, kad mu žena započne vezu s prijateljem.

2.  Ida– Poljska

Zanimljiva crno- bijela prijava stiže od poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog s britanskom adresom. Čini se da crno- bijeli film nije zaboravljen, štoviše počinje privlačiti pažnju Akademije, kao što je i The Artist koji je 2012. osvojio čak pet Oscara. Film je smješten u šezdesete godine prošloga stoljeća u Poljsku sa središtem pažnje na mladu redovničku pripravnicu Annu koja se sprema dati zavjet Bogu. Međutim, prilikom posjete teti saznaje svoje pravo ime, Ida Lebenstein te da su joj roditelji bili Židovi koji su stradali u Drugom svjetskom ratu. Pawlikowski je imao problema tražeći savršenu glumicu za svoj film pa je zamolio prijatelje da potajno fotografiraju sve koji bi se uklopili u ulogu. Tako su nagovorili na audiciju Agatu Trzebuchowsku koja nije imala prijašnjeg filmskog iskustva. Ida je već osvojila 33 nagrade i čini se kao jak kandidat za Oscara.

3.  Relatos salvajes/ Wild TalesArgentina

Relatos salvajes se sastoji od šest samostalnih priča koje povezuje osveta. Film je crna komedija o ljudima koje se  predugo gurkalo dok nisu došli do ruba. Taj rub, to pucanje je okosnica priča Wild Talesa. Scenarij je napisao Damián Szifrón koji je film i režirao, a producirali su ga Agustín i Pedro Almodóvar što će zacijelo privući jedan dio publike kojoj je poznat njihov rad. Argentinski film nije od 2009. godine bio nominiran, ali je tada kipić i odnio filmom El secreto de sus ojos.

4. Mommy– Kanada

Xavier Dolan, mladi redatelj iz Kanade, donosi film Mommy, dramu o samohranoj majci i njenom problematičnom sinu. Anne Dorval tumači ulogu majke, udovice koja ne može izaći na kraj sa sinom. U priču se upliće treća osoba, njihova nova susjeda čiji karakter je neočekivano slojevit, baš kao i kod prethodnih likova. Dolanu ovo nije prvi film koji se bavi tematikom odnosa majke i sina. Prije pet godina snimio je I Killed My Mother u kojemu je i sam tumačio glavnu ulogu sina u tinejdžerskim godinama, a majku je tumačila zvijezda Mommyja, Anne Dorval. Tim je filmom Dolan privukao svjetsku pozornost, a Mommy bi mogla biti njegova ulaznica za Oscare.

5. Force Majeure/ Turist– Švedska

Filmovi koji dolaze s područja Skandinavije me unazad nekoliko godina oduševljavaju i zato ću na listu uvrstiti jedan švedski film. Radi se o obitelji koja otputuje u Alpe na skijanje. Tijekom ručka pokrene se lavina od koje majka želi zaštititi djecu, dok muž krene bježati. Zbog tih će reakcija se promijeniti stvari u obitelji, a ta lavina reprezentirati lavinu njihovih odnosa. Koliko dugo je moguće ignorirati traumu zakapajući se u tišinu i stvari? Pitanja kad tad izađu na površinu i kao nova lavina se strmoglave na obitelj. Film je režirao Ruben Östlund i protkao ga crnim humorom. Ima li ove godine šanse švedsko ostvarenje, saznat ćemo u siječnju iduće godine.

Kako je rekordan broj prijava, među njima se zaista nalaze filmski biseri koji zaslužuju nagrade. Među njima su Two Days, One Night iz Belgije, Gett: The Trial of Viviane Amselm iz Izraela, Winter Sleep iz Turske i Timbuktu iz Mauritanije i ako jedan od njih dobije nominaciju, neće biti iznenađenje. Ali, uvijek taj ali, nam indicira da je Oscar ipak nagrada u koju je uključeno dosta politike i da ponekad ne osvaja uvijek onaj koji je najbolji, nego koji odgovara određenim interesima. Bilo kako bilo, mi i dalje možemo uživati u svim ostvarenjima koje su prijavile zemlje za nagradu u kategoriji najbolji film na stranome jeziku.

Sutra čitajte našu Slavicu Kotarac koja će predvidjeti koje bismo nominacije u kategoriji animiranog filma mogli očekivati.

Be social

Komentari