Vizart

Ući u život umjetnika kroz filmsko platno (II. dio)

Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: screenshot/youtube
Foto: screenshot/youtube

Ponudili smo vam već prvu turu filmova o likovnim umjetnicima. Frida Kahlo, Pollock, Basquiat…, nadamo se da ste ih pogledati dosad, a Ziher donosi vam nekoliko novih prijedloga filmova o umjetnicima. Izbor između stilova i razdoblja umjetnika u kojima su djelovali sve je raznolikiji. Od baroka do suvremene umjetnosti, nekoliko stoljeća unatrag pa do danas, od simbolizma do realizma – sedma umjetnost nadahnuta je likovnošću.

Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon

Foto: screenshot/youtube
Foto: screenshot/youtube

Biografija ovog britanskog umjetnička usredotočuje se na njegovu vezu s Georgeom Dyerom čije je samoubojstvo kasnije inspiriralo neke od Baconovih najznačajnijih radova. Upoznaju se kada Dyer (kojeg glumi Daniel Craig) upada u Baconov (Derek Jacobi) stan s namjerom da ga opljačka. Rezultat: završavaju u krevetu. Od tuda, pratimo njihove živote u New Yorku i Parizu. Radnja biografije traje do 1971. i otvaranje Baconove retrospektive u pariškom Grand Palaisu.

Turneja kroz boemski Soho tijekom 60-ih godina snažno je utkana u film uz naturalističku, zapravo baconovsku, atmosferu dok istodobno pratimo jednu tragičnu ljubavnu priču.

Francis Bacon: Champagne for my real friends, real pain for my sham friends.

Klimt

Foto: screenshot/youtube
Foto: screenshot/youtube

Gustav Klimt djelovao je na razmeđu stoljeća, a ovaj simbolistički slikar smatra se jednim od najznačajnijih članova austrijske secesije. Tadašnji Beč doživljavao je velike promjene, bilo je do vrijeme koje se smatra zlatnim dobom, dolazi do umjetničkog bunta i pojave modernizma. Secesija ili Art Nouveau preplavljuje umjetničku scenu te platna postaju obojena inspiriranošću prirodom, profinjenošću, dekorativnošću.

U portretu austrijskog slikara koji je prodrmao tadašnju scenu svojim erotskim slikama, zadatak  utjelovljenja Klimta preuzeo je John Malkovich. Klimt je u jednoj bečkoj bolnici, a životna priča odvija se u njegovom umu. Struktura filma uvelike se odvija oko njegovih veza – jedna platonska, prijateljska s austrijskom dizajnericom Emilie Floege, a druga s plesačicom Leom de Castro. Film i nije naišao na najpozitivnije kritike, a većina kritičara slaže se u jednom – ako se dogodi da slučajno propustite film, ne trebate tugovati. Ali svejedno, ako želite mini lekciju iz povijesti umjetnosti, sjednite i pogledajte ovu biografiju.

Lust for life

Foto: screenshot/youtube
Foto: screenshot/youtube

Postimpresionistička umjetnost Nizozemca Vincenta van Gogha ostvarila je važan utjecaj na umjetničku scenu 20. stoljeća, a na neki način je otvorila vrata ekspresionistima koji tek dolaze. Van Gogh je onaj tip umjetnika – patnika. Živio je u agoniji, bez priznanja i novaca, a umro je u 37. godini  ostavivši iza sebe preko dvije tisuće umjetnički radova.

Ova biografska drama iz 50-ih bazirana je na istoimenoj knjizi Irvinga Stonea, a u glavnoj ulozi pojavljuje se Kirk Douglas koji odlično funkcionira s Anthonyjem Quinnom koji se pojavljuje u ulozi francuskog umjetnika Paula Gauguina za koju je nagrađen i Oscarom za najbolju sporednu ulogu.

Paul Gauguin: With all your talk of emotion, all I see when I look at your work is just that you paint too fast!

Vincent Van Gogh: You look too fast!

Caravaggio

Foto: screenshot/youtube
Foto: screenshot/youtube

Ovim filmom odlazimo do najstarijeg od ponuđenih umjetnika – Michelangela Merisija, odnosno Caravaggia. Smatra se jednim od najznačajnijih slikara u povijesti, utemeljiteljem baroknog slikarstva, a neki tvrde kako je s njegovim radovima počelo moderno slikarstvo.

Istaknuti britanski redatelj Derek Jarman stvorio je više od povijesne biografije inkorporirajući u nju jednu poetičnu priču o ljubavnom trokutu između Caravaggia, Ranuccija i Lene. Ovim filmom počela je suradnja Tilde Swinton koja glumi Lenu i redatelja Jarmana.

Caravaggio: [after being stabbed by Ranuccio Caravaggio touches the wound and blood] Blood brothers!

Be social

Komentari