Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Nagrade

Vodimo vas na jubilarni 15. Tabor Film Festival

25.06.2017. Ziher.hrFoto: Press [Boris Krstinić i Alen Meniga]
Vrijeme čitanja: 3 minute

U prekrasnom dvorcu Veliki Tabor kraj Desinića od 6. do 9. srpnja održat će se 15. Tabor Film Festival, najdugovječniji festival kratkometražnog filma u Hrvatskoj. Osim projekcija u tri kina, festival će i ove godine pratiti bogati glazbeni program na čak pet pozornica. Kroz četiri vruća ljetna dana svirat će Let 3, Urban & 4, M.O.R.T., Matija svira Arsena, Stray Dogg, J.R. August, Lovely Quinces, Antenat, Jimmy Stanić & Sexy Boys, Kries, My Baby, Žen, Porto Morto i mnogi drugi.

Ove godine u konkurenciji kratkometražnog filma prijavljeno je više od tisuću radova iz 80-ak zemalja, a selektori su odabrali 200 filmova među kojima su i oni iz programa ostalih cijenjenih festivala s kojima surađuju već duži niz godina (Berlin, Oberhausen, Clermont-Ferrand). Na festivalu će premijerno biti prikazani dokumentarac “Lovačka sreća” Maje Alibegović i eksperimentalni film “Tutasputa” Ane Paške.

Predavanja, promocije i radionice

Ove godine posebnosti festivala su i brojna predavanja, promocije knjige i radionice. O budućnosti obrazovanja govorit će Boris Jokić, jedan od najvažnijih aktera kurikularne reforme. Uz predavanja, Jokić će voditi i jutarnju tjelovježbu za sve one koji će poželjeti dobro se razgibati prije gledanja filmova i skakanja na koncertima.

Foto: press

Također će se održati i promocija knjige “Vjera u dijalog” autora Zorana Grozdanova i Nebojše Zelića, što će sigurno potaknuti razgovor između sekularnog i religijskog. Radionicu snimanja i fotografiranja dronom vodit će Ivan Vidaković iz Hexa Worxa.

Po četvrti put taborska će publika moći uživati u izvrsno prihvaćenom programu Sound & Vision koji spaja vizualnu atraktivnost filmova i virtuoznost izvođenja glazbe uživo, a ove godine za zvučnu podlogu pobrinut će se post-rock/eksperimentalni glazbenici STEMS iz Velike Britanije. Na programu Tabora ponovo je i jedan od najzabavnijih festivalskih programa, interaktivna Noć žive publike koja donosi mnoštvo zabave uz pomno odabrane filmske naslove. Publika će kao i dosadašnjih godina moći aktivno sudjelovati u gledanju, komentiranju i navijanju za najbolji film, a program će ponovo moderirati duhoviti Zoran Kelava.

Povezanost regije i filmske umjetnosti

Kako bi razotkrili pomalo samozatajnu, ali trajnu i neraskidivu vezu između Hrvatskog Zagorja i filmske umjetnosti, organizatori Tabor Film Festivala pokrenuli su program Zagorski specijal. Njime se predstavljaju filmovi s toposom Zagorja te autori koji su porijeklom ili mjestom prebivanja vezani uz zagorski kraj.

Foto: press [“Ježeva kućica”, E. Cvijanović]

Listu festivalskih prijateljstva Tabora upotpunit će i jedno novo – ono s festivalom poljske animacije O!PLA, koji će gostovati s izborom najboljih recentnih poljskih animiranih filmova. Popratni festivalski program donosi i dvije zanimljive izložbe u prostore dvorca Veliki Tabor. Instalacijom “Nevidljivo” umjetnica Vanda Kreutz koristi tehničke mogućnosti digitalnih i analognih uređaja afirmirajući njihove greške, tzv. glitch-eve, istražujući fenomen digitalnog svjetla koje ljudskom oku postaje vidljivo tek putem digitalne kamere. Multimedijalni umjetnici Vladimir Frelih i Dragan Matić na Taboru gostuju “Sifonijom“. Riječ je o performativnim videima u kojima duhovito naglašavaju apsurdnost ljudskih aktivnosti, povezujuću ih s društveno-političkom stvarnošću prostora zapadnog Balkana.

Ziher je za svoje čitatelje osigurao dvije festivalske ulaznice za Tabor Film Festival, koje uključuju i kamp. Sve što trebate napraviti je pronaći ovu obajvu na Ziherovoj Facebook stranici i u komentaru označiti osobu s kojom želite proživjeti četiri nezaboravna dana na jednom od najposebnijih hrvatskih filmskih (a i glazbenih) festivala. Dobitnike objavljujemo 30. lipnja!

(Visited 575 times, 1 visits today)

Komentari