Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Izvedbene umjetnosti

Ulični program i ove će godine biti srce Špancirfesta

05.08.2017. Ziher.hrFoto: spancirfest.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ulični program je srce i duša Špancirfesta. Izravni kontakt izvođača s publikom stvara snažnu sinergiju i Špancirfestu daje posebnu energiju koja svake godine krajem kolovoza u Varaždin privlači stotine tisuća posjetitelja. Ulični performansi, ulični teatar, novi cirkus, kako god nazvali umjetnike i zabavljače koji neposredno, bez barijere pozornice, uveseljavaju mnoštvo posjetitelja –  na Špancirfest dolaze samo najbolji. Svaka godina donosi nešto novo, svježe, još smješnije, luđe i zanimljivije. U 2017. će špancirere na ulicama i trgovima Varaždina 20 izvođača i uličnih kazališta uveseljavati u gotovo 100 izvedbi.

Ulik Mecanocomik je izumitelj, zabavljač i akrobat u jednom tijelu. Već 20 godina osmišljava, gradi i nastupa s vlastitim napravama punim staromodne mehaničke ingenioznosti. Mimo Huenchulaf je pantomimičar, a u svojoj posljednjoj kreaciji miješa više stilova uključujući i akrobacije, žongliranje i mnogo improvizacija sa slučajnim predmetima, ali i gledateljima. Za Mr. Tartuffo zakoni fizike i gravitacije ne vrijede. Zanemarujući ravnotežu on kombinira akrobacije, žongliranje, magiju i komediju te stvara pravi mini-cirkus ovisan o pomoći publike.

Druckluft Orchester je “one-man-one-vehicle-band” iza kojeg stoji moć zraka i glazbene genijalnosti, a zvuk njegovih orgulja bit će soundtrack varaždinskih ulica prvog vikenda Špancirfesta. Kraken Orchestra je puhačka mehanička naprava koja izgleda kao da je na dnu mora provela desetljeća, a sad se vratila oživljena u obliku glazbene skulpture od metala, cijevi, zraka i krakova morskog čudovišta. “Il Grande Piano” je točno to što mislite! Velika klavijatura koju se svira nogama. “Il Grande Piano” sa sobom dovodi i “piedopianiste” vrhunske izvođače koji kombinirajući glazbu i atletiku izvode sjajne aranžmane poznatih skladbi, a ovoj atrakciji se i sami možete pridružiti.

Foto: spancirfest.com

Skupina Compagnie Cosmos sa svojim će bijeli leptirima Les Phalenes ulicama Špancirfesta dati notu mističnosti. Bajkoviti ulični teatar “The Swan Gods” englesko-talijanske skupine Curious Bubbles donosi kombinaciju plesa, svilenkastih nježnih skulptura i originalnih kostima. Čudesne balerine čuvenog Teatro Pavana na štulama i u šarenim kostimima na Špancirfest donose još boje, otmjenosti i gracilnosti. Crazy Pony Show spaja glazbu, cirkus i komediju te uz bluegrass svirku na bendžu i basu stvara nezaboravni ugođaj gdje god se pojavi.

Las Calaveras je fire show koji kombinira elemente manipulacije i žongliranja nizom vatrenih rekvizita, partnersku akrobatiku i suvremeni ples s koreografiranom scenskom pričom o čarobnjaku koji, opsjednut vatrom i oživljavanjem svojih marioneta, prolazi nezamislive pustolovine. Tajland i tajne tamošnjih žonglera vatrom bili su ishodište ideje stvaranja Bjelovar Fire Showa. Poučeni dalekoistočnim iskustvima, domaćim talentom i upornošću, Bjelovar Fire Show danas je prava atrakcija.

Ne završi svaka pivska noć mamurlukom. Iz nekih se rode sjajne ideje, velike misli ili, kao u ovom slučaju, Bottle Boys. Glazbena improvizacija na pivskim bocama na nekom tulumu potaknula je skupinu prijatelja da svoje umijeće sviranja po povratnoj i nepovratnoj staklenoj ambalaži pretvore u nešto ozbiljnije, a njihova kvaliteta pa čak i slava dovodi ih na Špancirfest. S potrošnom robom inspirirali su se i Bucket Drummers Show, odnosno braća Oskar i Alex Podolski koja s dva para ruku, četiri palice i nekoliko plastičnih kanti priređuju vrhunsku uličnu zabavu.

“Visoka” ekipa Stelzen-Arta već je nekoliko puta oduševila posjetitlje Špancirfesta svojim čarobnim izdanjima na štulama, a ove godine pripremili su show “Circus”. Mješavina cirkusa i glazbe – klaunice Torpeze Ratimirke i čudesno talentiranog čovjeka-orkestra Erica Tarantole – kao da je stvorena za ulice Špancirfesta. Ulični teatar show temeljen na priči Oscara Wildea “The Giant” pričat će vam priču o važnosti dječjeg smijeha i ljubavi. Nicoletta Spray Show je kreativni frizerski salon koji će vam izraditi najluđe i najšarenije kreacije na glavi da i izgledom pokažete svoje festivalsko raspoloženje.

Na glavnom varaždinskom trgu, poznatom pod nadimkom Korzo, umjetnici iz LaLuz Visualsa tijekom svih deset festivalskih dana dat će novi image starim palačama i zgradama s projekcijama ručno slikanih vizuala. Vatra, Voda, Zemlja i Zrak četiri su bića koja ostvaruju igru kreiranja novog svijeta po svojim zakonima. Glavni element stvaranja im je svjetlost koja ih prožima i nadahnjuje. Ovaj cirkuski četvorac imena IV očarava svojim UV reaktivnim kostimima, partnerskom akrobatikom i elementima žongliranja s LED rekvizitima.

Ovogodišnji Špancirfest traje od 18. do 27. kolovoza. Uz bogati program na ulicama i trgovima, glazbeni program odvijat će se na četiri pozornici, a predvode ga Massimo, Natali Dizdar, Rade Šerbedžija, Božo Vrećo, Nola, Mangroove, Songkillers i drugi.

(Visited 125 times, 1 visits today)

Komentari