Istaknuto
03.06.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Počinje glasanje za jedan od osam novih domaćih i regionalnih singlova koje donosimo i u ovotjednoj Novoj glazbi na Ziheru.

02.06.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Back to reality. Karantenu smo izgurali. Sad treba peći roštilje i objavljivati fotografije s plaže da drugi budu ljubomorni. Morate nešto i slušati kad radite stvari koje radite.

Izvedbene umjetnosti

Ulični program i ove će godine biti srce Špancirfesta

05.08.2017. Ziher.hrFoto: spancirfest.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ulični program je srce i duša Špancirfesta. Izravni kontakt izvođača s publikom stvara snažnu sinergiju i Špancirfestu daje posebnu energiju koja svake godine krajem kolovoza u Varaždin privlači stotine tisuća posjetitelja. Ulični performansi, ulični teatar, novi cirkus, kako god nazvali umjetnike i zabavljače koji neposredno, bez barijere pozornice, uveseljavaju mnoštvo posjetitelja –  na Špancirfest dolaze samo najbolji. Svaka godina donosi nešto novo, svježe, još smješnije, luđe i zanimljivije. U 2017. će špancirere na ulicama i trgovima Varaždina 20 izvođača i uličnih kazališta uveseljavati u gotovo 100 izvedbi.

Ulik Mecanocomik je izumitelj, zabavljač i akrobat u jednom tijelu. Već 20 godina osmišljava, gradi i nastupa s vlastitim napravama punim staromodne mehaničke ingenioznosti. Mimo Huenchulaf je pantomimičar, a u svojoj posljednjoj kreaciji miješa više stilova uključujući i akrobacije, žongliranje i mnogo improvizacija sa slučajnim predmetima, ali i gledateljima. Za Mr. Tartuffo zakoni fizike i gravitacije ne vrijede. Zanemarujući ravnotežu on kombinira akrobacije, žongliranje, magiju i komediju te stvara pravi mini-cirkus ovisan o pomoći publike.

Druckluft Orchester je “one-man-one-vehicle-band” iza kojeg stoji moć zraka i glazbene genijalnosti, a zvuk njegovih orgulja bit će soundtrack varaždinskih ulica prvog vikenda Špancirfesta. Kraken Orchestra je puhačka mehanička naprava koja izgleda kao da je na dnu mora provela desetljeća, a sad se vratila oživljena u obliku glazbene skulpture od metala, cijevi, zraka i krakova morskog čudovišta. “Il Grande Piano” je točno to što mislite! Velika klavijatura koju se svira nogama. “Il Grande Piano” sa sobom dovodi i “piedopianiste” vrhunske izvođače koji kombinirajući glazbu i atletiku izvode sjajne aranžmane poznatih skladbi, a ovoj atrakciji se i sami možete pridružiti.

Foto: spancirfest.com

Skupina Compagnie Cosmos sa svojim će bijeli leptirima Les Phalenes ulicama Špancirfesta dati notu mističnosti. Bajkoviti ulični teatar “The Swan Gods” englesko-talijanske skupine Curious Bubbles donosi kombinaciju plesa, svilenkastih nježnih skulptura i originalnih kostima. Čudesne balerine čuvenog Teatro Pavana na štulama i u šarenim kostimima na Špancirfest donose još boje, otmjenosti i gracilnosti. Crazy Pony Show spaja glazbu, cirkus i komediju te uz bluegrass svirku na bendžu i basu stvara nezaboravni ugođaj gdje god se pojavi.

Las Calaveras je fire show koji kombinira elemente manipulacije i žongliranja nizom vatrenih rekvizita, partnersku akrobatiku i suvremeni ples s koreografiranom scenskom pričom o čarobnjaku koji, opsjednut vatrom i oživljavanjem svojih marioneta, prolazi nezamislive pustolovine. Tajland i tajne tamošnjih žonglera vatrom bili su ishodište ideje stvaranja Bjelovar Fire Showa. Poučeni dalekoistočnim iskustvima, domaćim talentom i upornošću, Bjelovar Fire Show danas je prava atrakcija.

Ne završi svaka pivska noć mamurlukom. Iz nekih se rode sjajne ideje, velike misli ili, kao u ovom slučaju, Bottle Boys. Glazbena improvizacija na pivskim bocama na nekom tulumu potaknula je skupinu prijatelja da svoje umijeće sviranja po povratnoj i nepovratnoj staklenoj ambalaži pretvore u nešto ozbiljnije, a njihova kvaliteta pa čak i slava dovodi ih na Špancirfest. S potrošnom robom inspirirali su se i Bucket Drummers Show, odnosno braća Oskar i Alex Podolski koja s dva para ruku, četiri palice i nekoliko plastičnih kanti priređuju vrhunsku uličnu zabavu.

“Visoka” ekipa Stelzen-Arta već je nekoliko puta oduševila posjetitlje Špancirfesta svojim čarobnim izdanjima na štulama, a ove godine pripremili su show “Circus”. Mješavina cirkusa i glazbe – klaunice Torpeze Ratimirke i čudesno talentiranog čovjeka-orkestra Erica Tarantole – kao da je stvorena za ulice Špancirfesta. Ulični teatar show temeljen na priči Oscara Wildea “The Giant” pričat će vam priču o važnosti dječjeg smijeha i ljubavi. Nicoletta Spray Show je kreativni frizerski salon koji će vam izraditi najluđe i najšarenije kreacije na glavi da i izgledom pokažete svoje festivalsko raspoloženje.

Na glavnom varaždinskom trgu, poznatom pod nadimkom Korzo, umjetnici iz LaLuz Visualsa tijekom svih deset festivalskih dana dat će novi image starim palačama i zgradama s projekcijama ručno slikanih vizuala. Vatra, Voda, Zemlja i Zrak četiri su bića koja ostvaruju igru kreiranja novog svijeta po svojim zakonima. Glavni element stvaranja im je svjetlost koja ih prožima i nadahnjuje. Ovaj cirkuski četvorac imena IV očarava svojim UV reaktivnim kostimima, partnerskom akrobatikom i elementima žongliranja s LED rekvizitima.

Ovogodišnji Špancirfest traje od 18. do 27. kolovoza. Uz bogati program na ulicama i trgovima, glazbeni program odvijat će se na četiri pozornici, a predvode ga Massimo, Natali Dizdar, Rade Šerbedžija, Božo Vrećo, Nola, Mangroove, Songkillers i drugi.

(Visited 120 times, 1 visits today)

Komentari