Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Vizart

Umjetnička konvencija Nesvrstani u Laubi okuplja nezavisne galerije uz bogati filmski i glazbeni program

22.05.2018. Ziher.hrFoto: Lauba
Vrijeme čitanja: 2 minute

Od 22. do 27. svibnja u Laubi će se po prvi put održati umjetnička konvencija pod nazivom Nesvrstani – tjedan za ljude i umjetnost. Bit će to izravan susret galerista, umjetnika, kustosa, kolekcionara i publike na kojem će 12 nezavisnih galerija i umjetničkih inicijativa izložiti na prodaju selekciju djela eminentnih hrvatskih umjetnika. Nesvrstani akteri konvencije su brojna glasna imena kulturne i umjetničke scene.

U sklopu izlagačkog programa predstavit će se: Atelieri Žitnjak / Galerija Žitnjak, Galerija Beck. Galerija Kranjčar, Greta, Zen Contemporary Art Gallery, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, Oris – Kuća arhitekture, Galerija Poola, Galerija 90-60-90, Medika / Galerija Siva, Galerija 3.14, Galerija Tutnplok. Uz galerijsku ponudu, svi oni željni prisvajanja komada umjetnosti bit će u prilici kupiti izložene radove mladih umjetnika.

U popratnom programu održat će se i okrugli stolovi koji će nam dati odgovore na pitanja “Zašto je u Hrvatskoj sva umjetnost postala dobra?”, “Tko nam to educira likovne kritičare?”, “Kako razgovarati o umjetnosti i ispasti jako pametan?” i “Što uopće znamo o umjetničkom tržištu?”. Jedna od faca suvremene svjetske umjetnosti – Plamen Dejanoff – govorit će o svom novom projektu u nastajanju zajedno s direktorom bečke Kunsthalle Nicolausom Schafhausen, The Bronze House u Sofiji. Anja Planinčić predstavit će knjigu “Zagreb Street Art“, a u razgovoru će sudjelovati i Lonac te Stipan Tadić. U sklopu programa održavaju se i radionice likovne kritike, street fotografije, ilustracije, papercuttinga, kaligrafije, graffiti radionica, kao i Laubica, likovne radionice za djecu na temu “Šume” i “Životinjski svijet (3-7 godina) te Afrička maska i redizajn grada (8-12 godina).

U dvorištu Laube u večernjim satima održava se filmski program u suradnji s Motovun Film Festivalom. Publiku očekuju filmovi “Pjesme s drugog kata” švedskog redatelja Roya Anderssona, “Funny Games” Michaela Hanekea, “L.A. nedovršeno” Igora Mirkovića i “Pasji dani” Ulricha Seidla. Ovom prilikom će po prvi puta u Zagrebu biti prikazan film s posebno skladanom glazbom za tu priliku i izvedbom uživo koju predvode Mr. Lee i IvaneSky (Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević). Riječ je o glazbi za film “Tuvalu” njemačkog redatelja Veita Helmera, a projekcija i koncert na rasporedu su u četvrtak, 24. svibnja u 21:30.

Što se glazbenog programa tiče, Valentino Bošković neće doći, ali nam iz svemira šalje svoju marsovsku poslanicu koju će pročitati Boris Jokić, a koju je dešifrirao i zapisao Boris Dežulović. Publika u Laubi tom će prilikom prisustvovati i ekskluzivnoj premijeri suradnje TBF-a i Valentinota Boškovića na novoj pjesmi Adio, trafikonte koja će se potom zaključati u vremensku kapsulu i poslati u budućnost! Bez brige, ne sviraju uživo ni Valentino ni TBF, no nakon čitanja Poslanice i audio premijere okupljene će zabaviti DJ Arlecchino Dello Cosmo. U Laubi će biti moguće kupiti i “Vodič kroz galaksiju za redikule“, posebnu kompilaciju povodom pet godina nepostojanja benda koja na jednom mjestu okuplja albume “VSSR” (2014.) i “Marsovska listina” (2016.) te bonus pjesmu Milde Sorte, uz zanimljivi dizajn dvojca Kazinoti&Komenda, sve tekstove pjesama, popratni esej književnika Andrije Škare te ulaznicu za veliki koncert Valentinota Boškovića na Vidovoj gori 2046. godine.

Svjedočit ćemo i projektu Bojana Gagića i Miodraga Gladovića pod nazivom LIGHTUNE.G, koji se temelji na konverziji svjetla iz svjetlosnih objekata u tonske slike korištenjem fotoelektričnog efekta. U subotu, 26. svibnja publiku očekuje i koncert Mayalesa, a dvorište Laube svakog će dana ugostiti i glazbene programe dobro znanih DJ-a: Phillipe, Sinke Fresh, Dino, Bocca Soffistifunk, E-Base i Maminha. U dvorištu Laube u vrijeme trajanja Tjedna za ljude i umjetnost nastajat će i street art radovi nekih od najznačajnijih imena hrvatske street art scene: Lonac, Chez, Mane Mei, Miron Milić, Modul8 i Sarme.

(Visited 323 times, 1 visits today)

Komentari