Vizart

Umjetnička konvencija Nesvrstani u Laubi okuplja nezavisne galerije uz bogati filmski i glazbeni program

Foto: Lauba
Vrijeme čitanja: 2 minute

Od 22. do 27. svibnja u Laubi će se po prvi put održati umjetnička konvencija pod nazivom Nesvrstani – tjedan za ljude i umjetnost. Bit će to izravan susret galerista, umjetnika, kustosa, kolekcionara i publike na kojem će 12 nezavisnih galerija i umjetničkih inicijativa izložiti na prodaju selekciju djela eminentnih hrvatskih umjetnika. Nesvrstani akteri konvencije su brojna glasna imena kulturne i umjetničke scene.

U sklopu izlagačkog programa predstavit će se: Atelieri Žitnjak / Galerija Žitnjak, Galerija Beck. Galerija Kranjčar, Greta, Zen Contemporary Art Gallery, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, Oris – Kuća arhitekture, Galerija Poola, Galerija 90-60-90, Medika / Galerija Siva, Galerija 3.14, Galerija Tutnplok. Uz galerijsku ponudu, svi oni željni prisvajanja komada umjetnosti bit će u prilici kupiti izložene radove mladih umjetnika.

U popratnom programu održat će se i okrugli stolovi koji će nam dati odgovore na pitanja “Zašto je u Hrvatskoj sva umjetnost postala dobra?”, “Tko nam to educira likovne kritičare?”, “Kako razgovarati o umjetnosti i ispasti jako pametan?” i “Što uopće znamo o umjetničkom tržištu?”. Jedna od faca suvremene svjetske umjetnosti – Plamen Dejanoff – govorit će o svom novom projektu u nastajanju zajedno s direktorom bečke Kunsthalle Nicolausom Schafhausen, The Bronze House u Sofiji. Anja Planinčić predstavit će knjigu “Zagreb Street Art“, a u razgovoru će sudjelovati i Lonac te Stipan Tadić. U sklopu programa održavaju se i radionice likovne kritike, street fotografije, ilustracije, papercuttinga, kaligrafije, graffiti radionica, kao i Laubica, likovne radionice za djecu na temu “Šume” i “Životinjski svijet (3-7 godina) te Afrička maska i redizajn grada (8-12 godina).

U dvorištu Laube u večernjim satima održava se filmski program u suradnji s Motovun Film Festivalom. Publiku očekuju filmovi “Pjesme s drugog kata” švedskog redatelja Roya Anderssona, “Funny Games” Michaela Hanekea, “L.A. nedovršeno” Igora Mirkovića i “Pasji dani” Ulricha Seidla. Ovom prilikom će po prvi puta u Zagrebu biti prikazan film s posebno skladanom glazbom za tu priliku i izvedbom uživo koju predvode Mr. Lee i IvaneSky (Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević). Riječ je o glazbi za film “Tuvalu” njemačkog redatelja Veita Helmera, a projekcija i koncert na rasporedu su u četvrtak, 24. svibnja u 21:30.

Što se glazbenog programa tiče, Valentino Bošković neće doći, ali nam iz svemira šalje svoju marsovsku poslanicu koju će pročitati Boris Jokić, a koju je dešifrirao i zapisao Boris Dežulović. Publika u Laubi tom će prilikom prisustvovati i ekskluzivnoj premijeri suradnje TBF-a i Valentinota Boškovića na novoj pjesmi Adio, trafikonte koja će se potom zaključati u vremensku kapsulu i poslati u budućnost! Bez brige, ne sviraju uživo ni Valentino ni TBF, no nakon čitanja Poslanice i audio premijere okupljene će zabaviti DJ Arlecchino Dello Cosmo. U Laubi će biti moguće kupiti i “Vodič kroz galaksiju za redikule“, posebnu kompilaciju povodom pet godina nepostojanja benda koja na jednom mjestu okuplja albume “VSSR” (2014.) i “Marsovska listina” (2016.) te bonus pjesmu Milde Sorte, uz zanimljivi dizajn dvojca Kazinoti&Komenda, sve tekstove pjesama, popratni esej književnika Andrije Škare te ulaznicu za veliki koncert Valentinota Boškovića na Vidovoj gori 2046. godine.

Svjedočit ćemo i projektu Bojana Gagića i Miodraga Gladovića pod nazivom LIGHTUNE.G, koji se temelji na konverziji svjetla iz svjetlosnih objekata u tonske slike korištenjem fotoelektričnog efekta. U subotu, 26. svibnja publiku očekuje i koncert Mayalesa, a dvorište Laube svakog će dana ugostiti i glazbene programe dobro znanih DJ-a: Phillipe, Sinke Fresh, Dino, Bocca Soffistifunk, E-Base i Maminha. U dvorištu Laube u vrijeme trajanja Tjedna za ljude i umjetnost nastajat će i street art radovi nekih od najznačajnijih imena hrvatske street art scene: Lonac, Chez, Mane Mei, Miron Milić, Modul8 i Sarme.

Be social

Komentari