Izvedbene umjetnosti

Umjetnička organizacija Multimedijalna koliba slavi 5. rođendan uz niz besplatnih programa

Foto: Multimedijalna koliba
Vrijeme čitanja: 5 minute

Multimedijalna koliba je umjetnička organizacija koju vode Zrinka Šimičić Mihanović, plesna umjetnica i Pavlica Bajsić Brazzoduro, dramaturginja i radiofoničarka. Koliba pod svojim imaginarnim krovom nudi utočište autori(ca)ma iz raznorodnih  djelatnosti, s ciljem poticanja intermedijalne, interdisciplinarne i intergeneracijske suradnje, kontinuiteta i zajedništva. “Improspekcije” i “Plan za bijeg” višegodišnji su programi Multimedijalne kolibe, a “HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)”, “Nestajanja”, “Eter nad Berlinom”, “Ja pa ti pa mi” samo su neke od plesnih i radiofonijskih predstava iz njihove produkcije.

U formi retrospektive, kratkog filma, piknika, koncerta, zajedničkog kuhanja i noćnih razgovora, Multimedijalna koliba slavi pet godina opstanka te pokušava podvući crtu i pitati se: kako, kamo i kojim putem dalje? Proslava pet godina rada Multimedijalne kolibe održava se 15. i 16. lipnja u Studentskom centru u sklopu 15 godina Velesajma kulture Studentskog centra.

Proslavu će u petak u 17:30 u Polukružnoj dvorani Teatra &TD otvoriti predstava “Porculan” Dubravka Mihanovića u režiji Mislava Brečića. Minijatura za plesačicu i glazbenika, “Porculan” kao tekst traži put između poetizirane proze, biografskog zapisa i putopisa. I ne pronalazi ga. Ono najintimnije, kao i uvijek, ne događa se u rečenicama, već u pukotinama između izgovorenih riječi, viđenih gradova, utisnutih dojmova i potisnutih osjećaja. Predstavu izvode  Zrinka Šimičić Mihanović i Stanislav Kovačić, uz glas Rakana Rushaidata.

Na “Porculan” u 18 sati nadovezuje se predstava “Ne mogu nastaviti. Nastavit ću.” Posljednja rečenica posljednjeg romana Beckettove Trilogije postaje i prva rečenica i polazišna točka ove predstave. Kako nastaviti kad se više ne može nastaviti? Kako govoriti kad se ne smije govoriti, kad se ne može govoriti i kad se nema kome govoriti? Beckettovo lice ostvaruje svoju egzistenciju u govoru, u osluškivanju šumova, koraka, tišina, vlastitog i tuđeg glasa, u maštanju o novim mjestima i krajolicima iz prošlosti. Ono se odupire samoći, odupire se tišini, odupire se prijetnji nestajanja i odumiranja. Predstavu izvodi Marija A. Šegvić u režiji Hrvoja Korbara i dramaturgiji Sunčice Sodar.

Foto: Multimedijalna koliba

Obje predstave dio su godišnjeg ciklusa malih radiofonijskih izvedbi “Plan za bijeg” u kojem razne autor(ic)e i izvođač(ic)e istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo u trajanju do 30 minuta. Radi se o iskoraku i logičnom nastavku istraživanja radija u kazalištu, kao i kazališta u radiju, a koji je započeo u jesen 2013. predstavom radiofonijskog teatra ”HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)”. Ovaj projekt nazivaju i svojim igralištem, jer je u potpunosti otvoren eksperimentu neopterećen zahtjevima cjelovečernje predstave.

”Plan za bijeg” je od 2014. do danas praizveo 10-tak malih formi, četiri novine, nekoliko slušaonica, radionicu i predavanje Colina Blacka iz Australije, zvučno-svjetlosnu instalaciju, nekoliko repriza i gostovanja, a jednu je sezonu posvetio radu sa studentima ADU i ALU/ Ozafin. Godine 2017. je nastala i prva produkcija van Zagreba u suradnji s dubrovačkim Lazaretima i bendom IZAE. Umjetničke voditeljice su Pavlica Bajsić Brazzoduro i Ljubica Letinić.

U 20:30 u Atriju i Polukružnoj dvorani Teatra &TD igra “HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)“, kazališna priča o misteriju i romantici ranih dana radija. U mjesecu njegovog rođendana Multimedijalna koliba organizira posebnu izvedbu hršpilašu Anti Perkoviću (1973.-2017.) u spomen uz izložbu njegovih knjiga i albuma.  Predstavu izvode Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ljubica Letinić, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Matija Antolić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić, Nina Bajsić, Pavlica Bajsić Brazzoduro uz snimku glasa Ante Perkovića, oblikovanje zvuka potpisuju Dino Brazzoduro, Ivan Zelić, Ljubica Letinić, oblikovanje svjetla Marino Frankola. Sav prihod od ulaznica ide u dobrotvorne svrhe. 

Ante Perković u intervjuu na Radio Studentu 2016. godine rekao je da “HOERSPIEL funkcionira na puno razina. Mislim da nas prije svega uči da ponovo otkrivamo slušanje. Ne samo radijskih sadržaja nego i drugih ljudi i riječi i značenja i zvukova koji su oko nas ali smo ih prestali primjećivati. Zbog ovog vremena u kojem je slika toliko dominantna, mi najčešće uši gotovo i ne koristimo. Zato kroz HOERSPIEL mi pokušavamo ljudima otvoriti taj prostor maštanja, prostor interpretacije, prostor zamišljanja stvari koje čuju.”

Foto: facebook.com/ hoerspiel mala igra za slušanje i gledanje

Program prvog dana proslave zaokružit će noćni razgovori uz projekciju kratkog filma u dvorištu &TD-a. O plesu se uvijek govori kao o nečemu što nastaje i nestaje. Radijske valove također odašiljemo i gubimo. A umjetnički radio se danas ponajviše veže uz pojam “nestajanja”. U Kolibi ga ne žalujemo nego tražimo na drugim mjestima, van čvrste radijske kutije. Na okruglom stolu sudjeluju umjetničke voditeljice Multimedijalne kolibe Zrinka Šimičić Mihanović i Pavlica Bajsić Brazzoduro, stalni suradnici i suradnice, studentice i studenti uključeni u naše projekte te naša draga publika. Razgovor moderira kazališna kritičarka Anđela Vidović, a autor kratkog filma je Mario Borščak.

Drugi dan proslave počinje u 11:00 u Polukružnoj dvorani &TD-a premijerno izvedbom dječje predstavi “Ja pa ti pa mi: Sadi gradi” autorice Zrinke Šimičić Mihanović. Epizoda “Sadi gradi”, kao dio serije “Ja pa ti pa mi, poziva na razmišljanje o sukobu između civilizacije i prirode te o nužnosti otvaranja prema drugome i drugačijem. Dok jedna izvođačica otjelovljuje princip gradnje, poduzetništva, konkretnih rezultata, privatnog vlasništva, druga zastupa prirodu, otvoreni prostor, slobodu umjetničkog izražavanja te zajedništvo. Svaka od njih u svom pristupu ponekad je isključiva, no kroz susret obje otkrivaju ljepotu i zanimljivost druge te sreću koju prijateljstvo i dijeljenje donosi. Izvođačice i autorice glazbe i plesa su Davorka Horvat i Ivana Pavlović, autorica scenografije i rekvizita Tena Letica, dramaturški suradnik Dubravko Mihanović.

U 12 sati na istom mjestu na rasporedu je pretpremijera predstave “Drvo je pjevalo”, autorskog projekta studenta režije Hrvoja Korbara, studentice dramaturgije Nine Bajsić, violončelista Stanka Kovačića, studentice violine Jasmine Bojić i glumice Marije Šegvić. “Drvo je pjevalo” predstava je o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi. U realnosti u kojoj smo svakodnevno bombardirani vizualnim informacijama čime je naš senzorni aparat prestao biti osjetljiv na zvuk – jedna od osnovnih ideja predstave jest povratak umijeću i važnosti slušanja te osvještavanje svega što putem slušanja možemo spoznati, osjetiti i doživjeti.

[Nestajanja] Foto: Multimedijalna koliba

Ako ne znate što biste za ručak, u 13 sati dođite na Kolibin piknik u Atrij Teatra &TD. U sklopu piknika održat će se koncert dramaturginje i pjesnikinje Nine Bajsić uz gostovanje Dina Brazzodura, Matije Antolića i još nekoliko glazbenika/ica radiofonijskog ansambla Multimedijalne kolibe. Dio programa je i kulinarski performans Ane Horvat pod nazivom “Što ima za ručak?” Ponesite malo povrća za Anin performans kuhanja (paprike, patlidžani, tikvice, mrkva, rajčica, krastavci, celer, brokula, zelena salata, gljive, poriluk). Može i vrhnje za kuhanje i grahorice (isključivo već kuhane, konzervirane), sirevi, slanina, voće, orašasti plodovi, zaleđeni bob. Preuzimanje namirnica 11:00 – 12:00, a potom zajedničko kuhanje do 14:30.

Program će završiti u 17 sati u Francuskom paviljonu izvedbom predstave “Nestajanja”. Predstava “Nestajanja” gradi se na somatskom iskustvu izvođača, kao i gledatelja. Autore zanima pojedinačno i osobno koje izranja iz općeg i univerzalnog. Kreću od jedne, prve stanice iz koje smo nastali, kao pojedinci i kao vrsta te, putujući dubinama različitih struktura i procesa koji nas čine onime što jesmo, stvaramo ples. Autorica koncepta je Zrinka Šimičić Mihanović; autorice plesa i izvođačice Tamara Curić, Lana Hosni, Roberta Milevoj, Ivana Pavlović, Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović, Nastasja Štefanić, a autor zvuka Roko Crnić.

Sva događanja, osim “HOERSPIELA“ su besplatna. Ulaznice za “HOERSPIEL” su 60 kn (45 kn za studente i umirovljene), sav prihod ide u dobrotvorne svrhe. Ulaznica za subotnje dječje predstave je jedno povrće za piknikMjesta za sve predstave moraju se prethodno rezervirati: multimedijalnakoliba@gmail.com, 091/7500127. Program se realizira u suradnjis Kulturom promjene Studentskog centra. Rad Multimedijalne kolibe podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i Zaklada Kultura nova.

Be social

Komentari