Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Izvedbene umjetnosti

Umjetnička organizacija Multimedijalna koliba slavi 5. rođendan uz niz besplatnih programa

12.06.2018. Ziher.hrFoto: Multimedijalna koliba
Vrijeme čitanja: 5 minute

Multimedijalna koliba je umjetnička organizacija koju vode Zrinka Šimičić Mihanović, plesna umjetnica i Pavlica Bajsić Brazzoduro, dramaturginja i radiofoničarka. Koliba pod svojim imaginarnim krovom nudi utočište autori(ca)ma iz raznorodnih  djelatnosti, s ciljem poticanja intermedijalne, interdisciplinarne i intergeneracijske suradnje, kontinuiteta i zajedništva. “Improspekcije” i “Plan za bijeg” višegodišnji su programi Multimedijalne kolibe, a “HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)”, “Nestajanja”, “Eter nad Berlinom”, “Ja pa ti pa mi” samo su neke od plesnih i radiofonijskih predstava iz njihove produkcije.

U formi retrospektive, kratkog filma, piknika, koncerta, zajedničkog kuhanja i noćnih razgovora, Multimedijalna koliba slavi pet godina opstanka te pokušava podvući crtu i pitati se: kako, kamo i kojim putem dalje? Proslava pet godina rada Multimedijalne kolibe održava se 15. i 16. lipnja u Studentskom centru u sklopu 15 godina Velesajma kulture Studentskog centra.

Proslavu će u petak u 17:30 u Polukružnoj dvorani Teatra &TD otvoriti predstava “Porculan” Dubravka Mihanovića u režiji Mislava Brečića. Minijatura za plesačicu i glazbenika, “Porculan” kao tekst traži put između poetizirane proze, biografskog zapisa i putopisa. I ne pronalazi ga. Ono najintimnije, kao i uvijek, ne događa se u rečenicama, već u pukotinama između izgovorenih riječi, viđenih gradova, utisnutih dojmova i potisnutih osjećaja. Predstavu izvode  Zrinka Šimičić Mihanović i Stanislav Kovačić, uz glas Rakana Rushaidata.

Na “Porculan” u 18 sati nadovezuje se predstava “Ne mogu nastaviti. Nastavit ću.” Posljednja rečenica posljednjeg romana Beckettove Trilogije postaje i prva rečenica i polazišna točka ove predstave. Kako nastaviti kad se više ne može nastaviti? Kako govoriti kad se ne smije govoriti, kad se ne može govoriti i kad se nema kome govoriti? Beckettovo lice ostvaruje svoju egzistenciju u govoru, u osluškivanju šumova, koraka, tišina, vlastitog i tuđeg glasa, u maštanju o novim mjestima i krajolicima iz prošlosti. Ono se odupire samoći, odupire se tišini, odupire se prijetnji nestajanja i odumiranja. Predstavu izvodi Marija A. Šegvić u režiji Hrvoja Korbara i dramaturgiji Sunčice Sodar.

Foto: Multimedijalna koliba

Obje predstave dio su godišnjeg ciklusa malih radiofonijskih izvedbi “Plan za bijeg” u kojem razne autor(ic)e i izvođač(ic)e istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo u trajanju do 30 minuta. Radi se o iskoraku i logičnom nastavku istraživanja radija u kazalištu, kao i kazališta u radiju, a koji je započeo u jesen 2013. predstavom radiofonijskog teatra ”HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)”. Ovaj projekt nazivaju i svojim igralištem, jer je u potpunosti otvoren eksperimentu neopterećen zahtjevima cjelovečernje predstave.

”Plan za bijeg” je od 2014. do danas praizveo 10-tak malih formi, četiri novine, nekoliko slušaonica, radionicu i predavanje Colina Blacka iz Australije, zvučno-svjetlosnu instalaciju, nekoliko repriza i gostovanja, a jednu je sezonu posvetio radu sa studentima ADU i ALU/ Ozafin. Godine 2017. je nastala i prva produkcija van Zagreba u suradnji s dubrovačkim Lazaretima i bendom IZAE. Umjetničke voditeljice su Pavlica Bajsić Brazzoduro i Ljubica Letinić.

U 20:30 u Atriju i Polukružnoj dvorani Teatra &TD igra “HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)“, kazališna priča o misteriju i romantici ranih dana radija. U mjesecu njegovog rođendana Multimedijalna koliba organizira posebnu izvedbu hršpilašu Anti Perkoviću (1973.-2017.) u spomen uz izložbu njegovih knjiga i albuma.  Predstavu izvode Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ljubica Letinić, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Matija Antolić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić, Nina Bajsić, Pavlica Bajsić Brazzoduro uz snimku glasa Ante Perkovića, oblikovanje zvuka potpisuju Dino Brazzoduro, Ivan Zelić, Ljubica Letinić, oblikovanje svjetla Marino Frankola. Sav prihod od ulaznica ide u dobrotvorne svrhe. 

Ante Perković u intervjuu na Radio Studentu 2016. godine rekao je da “HOERSPIEL funkcionira na puno razina. Mislim da nas prije svega uči da ponovo otkrivamo slušanje. Ne samo radijskih sadržaja nego i drugih ljudi i riječi i značenja i zvukova koji su oko nas ali smo ih prestali primjećivati. Zbog ovog vremena u kojem je slika toliko dominantna, mi najčešće uši gotovo i ne koristimo. Zato kroz HOERSPIEL mi pokušavamo ljudima otvoriti taj prostor maštanja, prostor interpretacije, prostor zamišljanja stvari koje čuju.”

Foto: facebook.com/ hoerspiel mala igra za slušanje i gledanje

Program prvog dana proslave zaokružit će noćni razgovori uz projekciju kratkog filma u dvorištu &TD-a. O plesu se uvijek govori kao o nečemu što nastaje i nestaje. Radijske valove također odašiljemo i gubimo. A umjetnički radio se danas ponajviše veže uz pojam “nestajanja”. U Kolibi ga ne žalujemo nego tražimo na drugim mjestima, van čvrste radijske kutije. Na okruglom stolu sudjeluju umjetničke voditeljice Multimedijalne kolibe Zrinka Šimičić Mihanović i Pavlica Bajsić Brazzoduro, stalni suradnici i suradnice, studentice i studenti uključeni u naše projekte te naša draga publika. Razgovor moderira kazališna kritičarka Anđela Vidović, a autor kratkog filma je Mario Borščak.

Drugi dan proslave počinje u 11:00 u Polukružnoj dvorani &TD-a premijerno izvedbom dječje predstavi “Ja pa ti pa mi: Sadi gradi” autorice Zrinke Šimičić Mihanović. Epizoda “Sadi gradi”, kao dio serije “Ja pa ti pa mi, poziva na razmišljanje o sukobu između civilizacije i prirode te o nužnosti otvaranja prema drugome i drugačijem. Dok jedna izvođačica otjelovljuje princip gradnje, poduzetništva, konkretnih rezultata, privatnog vlasništva, druga zastupa prirodu, otvoreni prostor, slobodu umjetničkog izražavanja te zajedništvo. Svaka od njih u svom pristupu ponekad je isključiva, no kroz susret obje otkrivaju ljepotu i zanimljivost druge te sreću koju prijateljstvo i dijeljenje donosi. Izvođačice i autorice glazbe i plesa su Davorka Horvat i Ivana Pavlović, autorica scenografije i rekvizita Tena Letica, dramaturški suradnik Dubravko Mihanović.

U 12 sati na istom mjestu na rasporedu je pretpremijera predstave “Drvo je pjevalo”, autorskog projekta studenta režije Hrvoja Korbara, studentice dramaturgije Nine Bajsić, violončelista Stanka Kovačića, studentice violine Jasmine Bojić i glumice Marije Šegvić. “Drvo je pjevalo” predstava je o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi. U realnosti u kojoj smo svakodnevno bombardirani vizualnim informacijama čime je naš senzorni aparat prestao biti osjetljiv na zvuk – jedna od osnovnih ideja predstave jest povratak umijeću i važnosti slušanja te osvještavanje svega što putem slušanja možemo spoznati, osjetiti i doživjeti.

[Nestajanja] Foto: Multimedijalna koliba

Ako ne znate što biste za ručak, u 13 sati dođite na Kolibin piknik u Atrij Teatra &TD. U sklopu piknika održat će se koncert dramaturginje i pjesnikinje Nine Bajsić uz gostovanje Dina Brazzodura, Matije Antolića i još nekoliko glazbenika/ica radiofonijskog ansambla Multimedijalne kolibe. Dio programa je i kulinarski performans Ane Horvat pod nazivom “Što ima za ručak?” Ponesite malo povrća za Anin performans kuhanja (paprike, patlidžani, tikvice, mrkva, rajčica, krastavci, celer, brokula, zelena salata, gljive, poriluk). Može i vrhnje za kuhanje i grahorice (isključivo već kuhane, konzervirane), sirevi, slanina, voće, orašasti plodovi, zaleđeni bob. Preuzimanje namirnica 11:00 – 12:00, a potom zajedničko kuhanje do 14:30.

Program će završiti u 17 sati u Francuskom paviljonu izvedbom predstave “Nestajanja”. Predstava “Nestajanja” gradi se na somatskom iskustvu izvođača, kao i gledatelja. Autore zanima pojedinačno i osobno koje izranja iz općeg i univerzalnog. Kreću od jedne, prve stanice iz koje smo nastali, kao pojedinci i kao vrsta te, putujući dubinama različitih struktura i procesa koji nas čine onime što jesmo, stvaramo ples. Autorica koncepta je Zrinka Šimičić Mihanović; autorice plesa i izvođačice Tamara Curić, Lana Hosni, Roberta Milevoj, Ivana Pavlović, Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović, Nastasja Štefanić, a autor zvuka Roko Crnić.

Sva događanja, osim “HOERSPIELA“ su besplatna. Ulaznice za “HOERSPIEL” su 60 kn (45 kn za studente i umirovljene), sav prihod ide u dobrotvorne svrhe. Ulaznica za subotnje dječje predstave je jedno povrće za piknikMjesta za sve predstave moraju se prethodno rezervirati: multimedijalnakoliba@gmail.com, 091/7500127. Program se realizira u suradnjis Kulturom promjene Studentskog centra. Rad Multimedijalne kolibe podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i Zaklada Kultura nova.

(Visited 96 times, 1 visits today)

Komentari