Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Izvedbene umjetnosti

“Svaki tvoj rođendan” (HNK Zagreb): Niz srceparajućih skečeva

07.03.2019. Ana BaturinaFoto: Mara Bratoš / HNK Zagreb
Vrijeme čitanja: 3 minute

HNK u Zagrebu već tradicionalno jednom godišnje donosi novi naslov domaćeg autora. Tekst “Svaki tvoj rođendan” najplodnijeg domaćeg dramatičara Mire Gavrana režirao je Rene Medvešek. Ovo je ujedno i prvi put da se na pozornici središnje nacionalne kazališne kuće igra neki Gavranov tekst. Komad nastao po narudžbi, napisan je za veliku scenu te u njemu igra gotovo čitav dramski ansambl. “Svaki tvoj rođendan” pokušaj je kronike obiteljske povijesti, no očekivano mlak, dosadnjikav i vrlo dramski predvidiv.

Dramska radnja prati glavnog junaka Marijana (Luka Dragić) na proslavama njegovih rođendana. Slavi se svaki deseti rođendan, od desetog do sedamdesetog. Predstava tako započinje koncem 1950-ih, a završava u današnjici, no politika i povijest živote junaka gotovo da i ne dotiču. Sapuničarski nanizani zapleti vrte se oko varanja supružnika, jurnjave za karijerom, mladenačkih trudnoća, bolesti, smrti, rođenja, problematične djece i pogrešnih ljubavnih veza – sve to doduše slijedi određeni pravilni tempo pa zabune na sceni nema.

Uredni i precizno složeni prizori teku linearno, a strogo su odvojeni izmjenom kulisa i glazbeno-plesnim brojem koji, kako se vremenski krećemo od prošlosti prema današnjici, tako mijenja zvuk koji imitira glazbene trendove u pojedinim desetljećima. Solidnu scenografiju potpisuje Tanja Lacko, a glazbu Matija Antolić. Dosjetljiva rješenja za kostime ponudila je Doris Kristić, obojavši svako desetljeće u drugu boju – žuta, zelena, crvena, plava i tako redom – boje ne znače ništa, osim crne kada Marijanu umre žena, ali je barem pozornica manje-više oku ugodna.

Scenom uglavnom defiliraju isti likovi, krajnje tipizirani i nimalo individualizirani, pa ni glumci ni redatelj tu nisu mogli puno učiniti. Režija Renea Medvešeka gotovo je nevidljiva, sve teče svojim tijekom i apsolutno ništa ne iznenađuje. Pozornicom prošeće 20-ak glumaca, no gotovo nijedan ne dobije priliku pokazati glumu zapravo. Posebno je šteta što i Luka Dragić, tumačeći glavnog lika, ostaje bljedunjav kakav je bio i kao desetogodišnjak. Eventualno je zanimljiva scena s početka drugog čina, u kojoj ga jedini pravi prijatelj Boris (Mislav Čavajda) dolazi spasiti, no priča se niti nema vremena razviti jer već slijedi novi prizor.

Foto: Mara Bratoš / HNK Zagreb

U prvom činu glavni je lik zapravo Marijanov otac, političar i direktor Vinko (Goran Grgić), pokretač svih obiteljskih proslava, uporan, uspješan, pomalo beskrupulozan i potpuna suprotnost vlastitog sina. Goran Grgić glumac je od zanata, lako je, uspješno i precizno nadigrao sve kolege te punudio vjerojatno najbolja rješenja za ovako slab dramski tekst. Zanimljiv je i publici vrlo drag Krešimir Mikić kao petogodišnji Zoran. Drugim riječima, glumački se predstava donekle drži u prvom činu, dok je drugi samo zamaranje s već viđenim, na svim razinama, da bi konačno završilo “velikim finalom” u kojem se povijest i život ponavljaju, jer je unuk isti djed, a jadni Marijan niti u svojoj sedamdesetoj nema vlastito ja, a kamoli hrabrosti reći da bi se, eto – oženio.

Loše je što predstava koja traje više od dva sata i angažira gotovo cijeli ansambl drame HNK u Zagrebu ne donosi ništa novo ni zanimljivo (što samo po sebi danas nije lak zadatak), no “Svaki tvoj rođendan” pretvoren je u niz srceparajućih skečeva s pokojom doskočicom. Stoji li iza slabe predstave u ovom slučaju ipak politička odluka, tema je za drugu raspravu.

Svaki tvoj rođendan” ne provocira i ne traži angažman, a nema ni čime. Igra stoga na ono što je sigurno i dobro znano, a sigurno i dobiva – sve predstave do kraja travnja gotovo su rasprodane. Malo suza, malo smijeha, puno nesreća u tuđim životima i prosječnom je Hrvatu dovoljno da bar na dva i pol sata zaboravi na svoju muku. Jer uvijek je bolje ako su drugi nesposobni, neprilagođeni, da su im djeca problematična i da ih varaju bračni partneri, pa ne razmišlja se valjda u teatru o smislu života.

(Visited 557 times, 2 visits today)
Što misliš o ovoj predstavi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(17 votes, average: 3.882 out of 5)

Komentari