Izvedbene umjetnosti

Uspjeh predstave ”Garaža” ZKM-a u berlinskom Schabühneu am Lehniner Platzu

facebook.com/zekaem
Vrijeme čitanja: 2 minute
facebook.com/zekaem
facebook.com/zekaem

Predstava „Garaža“ Zdenka Mesarića, u režiji Ivice Buljana, i u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih s velikim je uspjehom izvedena u četvrtak, 13. lipnja, u uglednom berlinskom Schabühneu am Lehniner Platzu. Premda ni najmanje nismo sumnjali u uspjeh ove predstave, Garaža je  dobila ovacije od probrane kazališne publike koju je osvojila ova prokativna, zanimljiva, drukčlija priča i originalni redateljski rukopis.Garaža je izgleda osvojila kazališni Berlin i najpoznatiju berlinsku kazališnu publiku zahvaljujući ravnateljici Zagrebačkog kazališta mladih Dubravki Vrgoč  koja je dogovorila ovo vrlo važno gostovanje. Činjenica da je Zagrebačko kazalište mladih jedino hrvatsko kazalište koje je ikada gostovalo u Schabühneu još jednom potvrđuje da je ovo njemačko kazalište prepoznalo značaj ZKM-a kao predvodnika novih teatarskih trendova u ovom dijelu Europe. Garaža je 2010.godine osvojila i New York i dobila izvrsne kritike, tako je o okvirima i granicama ove predstave teško govoriti.

Izuzetno smo sretni da smo gostovali na jednoj od najprestižnijih teatarskih adresa ne samo u Berlinu, već i u cijeloj Europi, u teatru koji je u drugoj polovici 20. stoljeća odredio smjerove kazališne umjetnosti, a i danas je prostor smionih scenskih istraživanja. Sjajne reakcije publike svjedoče o tome da je Garaža još jedanput preskočivši granicu, ne samo onu geografsku, već i onu kulturološku, uspjela pokazati univerzalnost teatarskog jezika razumljivog u svakom dijelu Europe. Uostalom, naše je gostovanje i posvećeno formalnom ulasku u veliku europsku zajednicu, kojoj teatar godinama već pripada. Stoga predstavljanje Zagrebačkog kazališta mladih u berlinskom Schaubühneu doista smatram jednim od naših velikih uspjeha na putovanjima po važnim kazališnim destinacijama gdje smo promovirali ne samo nas autentični kazališni govor i estetsku, već i cjelokupno hrvatsko kazalište“, istaknula je ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih Dubravka Vrgoč.

facebook.com/zekaem
facebook.com/zekaem

Predstava „Garaža“ na programu je Schabűhnea i večeras r, a u svojevrsnom rock-spektaklu prožetom intimnim prizorima, u duhu najžešćeg fizičkog teatra koji progovara o našem turbulentnom tranzicijskom vremenu glume: Vedran Živolić, Ksenija Marinković, Frano Mašković, Nina Violić, Hrvojka Begović, Goran Bogdan, Doris Šarić Kukuljica, Fil Tilen, Mark Mrakovčić, Marko Cindrić, Petar Predrag i Stjepan Jureković.

Be social

Komentari