Film

Ususret 26. Animafestu Zagreb: Open air na Ribnjaku

Foto: balkanaan.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon sjajnog bajkovitog uvoda u festival projekcijom na otvorenom proteklog vikenda na Zrinjevcu, Animafest vas poziva da i ovaj tjedan zaključite na kino-pikniku! U subotu 4. lipnja i nedjelju 5. lipnja u parku Ribnjak gledat ćemo dobitnika lanjskog Animafestova Grand Prixa za dugometražni film i kandidata za Oscar, Dječak i svijet, te šest kratkometražnih svjetskih klasika koji su kroz godine osvojili Akademijin kipić.

Dječak i svijet redatelja Alêa Abreua, na rasporedu u subotu u 21.30, prekrasna je priča namijenjena djeci starijoj od 7 godina. Dječak iz naslova odlazi iz svog sela u neonsku i tehnološku metropolu, a što tamo nalazi – saznajte na Ribnjaku. Oni kojima je Ribnjak daleko, ne moraju ostati zakinuti za vrhunsko filmsko druženje. Tako će Dječak i svijet u subotu biti prikazan na otvorenom ispred KUC-a Travno (Ulica Božidara Magovca 17) od 20 sati, zatim također na otvorenom u parku Stara Trešnjevka u 21 sat te u nedjelju u Narodnom sveučilištu Dubrava u 11 sati. Prije projekcije na Trešnjevci, u Centru za kulturu Trešnjevka od 18:30 – 20:30 odvija se radionica optičkih igračaka čija je voditeljica Antonija Veljačić, a prijaviti se moguće na info@cekate.hr / +385 91 3027 419.

Uvod u nedjeljnu projekciju na Ribnjaku bit će i retro plesnjak, koji Animafest od 19 sati organizira u suradnji s udrugom Back to Swing! Potom ćemo od 21.30 uplesati u program šest kratkometražnih oskarovskih klasika koje su birali ovogodišnji festivalski gosti – umjetnički par iz Kanade, producentica Marcy Page i skladatelj Normand Roger. Filmski projekti na kojima su radili čak su 19 puta bili nominirani za Oscar, a osvojili su ih osam, o čemu će Marcy Page i govoriti 11. lipnja u 12 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

Program koji su Marcy i Norman priredili za Animafestovu publiku uključuje starije i novije dobitnike Oscara. Bit će to Divljina Wendy Tilby i Amande Forbis iz 2011, o mladom iseljeniku koji je 1909. godine poslan iz Engleske u Albertu da se okuša kao poljoprivrednik, međutim njegova ljubav prema badmintonu, promatranju ptica i alkoholu ne ostavlja mu mnogo vremena za stoku. Gledat ćemo i klasik Čovjek koji je sadio drveće Frédérica Backa iz 1987, odu strpljenju i napornom radu temeljenu na istoimenoj alegorijskoj noveli Jeana Giona. Ryan, film lanjskog Animafestova žirijevca Chrisa Landretha, nadahnut je životom utjecajnog kanadskog animatora i autorova prijatelja Ryana Larkina, kojeg Landreth kompjutorski generira te s njim vodi „intervju“. Snažnom emocijom sigurno će vas osvojiti Otac i kći Michaela Dudoka de Wita iz 2000, dirljiva priča o rastanku i ponovnom susretu oca i kćeri, ili Svako dijete Eugenea Fedorenka iz 1979, simpatično putovanje neželjene bebe od vrata do vrata. Animafest će na Ribnjaku prikazati i film Danski pjesnik Torill Kove iz 2006, film o inspiraciji i neobičnom spletu okolnosti.

Već sljedećeg radnog dana nakon Ribnjaka, u ponedjeljak 6. lipnja počet će 26. Animafest Zagreb, koji će u kina Europa i Tuškanac te u Zagrebački plesni centar donijeti više od 300 izvrsnih kratkometražnih i dugometražnih animiranih filmova te brojnim događanjima još jednom učiniti od Zagreba centrom svjetske animacije.

Be social

Komentari