Istaknuto
13.11.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Borba za singl tjedna može početi jer donosimo novu rundu glazbenih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

09.11.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Fraktura, kao i svake godine, donosi zanimljive naslove od kojih se mnogi nađu na našim policama.

Film

Velika retrospektiva ‘Svijet obmane’ Billyja Wildera u kinu Tuškanac

18.06.2019. Ziher.hrPress Kino Tuškanac
Vrijeme čitanja: 2 minute

Od srijede, 19. lipnja do petka, 28. lipnja kino Tuškanac priređuje veliku retrospektivu Billyja Wildera, jednog od najistaknutijih redatelja klasičnog američkog fabularnog filma, koji je 1950-ih ubrajan u tzv. ‘veliku petorku’ američkog filma, uz Williama Wylera, Georgea Stevensa, Johna Hustona i Freda Zinnemanna.

Bit će prikazano ukupno 17 njegovih filmova, uključujući klasike kao što su Bulevar sumraka (1950), Neki to vole vruće (1959), Apartman (1960), Dvostruka obmana (1944), Izgubljeni vikend (1945), Svjedok optužbe (1957) i brojni drugi. Uoči prve projekcije, 19. 6. u 19 sati, uvodnu riječ održat će filmski kritičar Mario Kozina.

Početak u srijedu

Program započinje u srijedu, 19. lipnja remek-djelom Bulevar sumraka (1950) nominiranim za čak 11 Oscara, pričom o odnosu zaboravljene zvijezde nijemoga filma (Gloria Swanson) i mladog pisca trivijalnih filmskih sižea (William Holden), čitačice scenarija te glumičinog bivšeg supruga, a sada sluge i vozača Maxa (kojeg tumači redatelj Erich von Stroheim).

U četvrtak su na rasporedu romantična komedija Međunarodna afera (1948), djelo odličnih glumačkih nastupa i sjajnih dijaloga snimano na lokacijama u Berlinu, te potom Ljubav poslijepodne (1957), razigrana, šarmantna i zabavna romantična komedija koju nose raspoloženi glumački nastupi Audrey Hepburn, Maurice Chevaliera i Garyja Coopera.

Petak donosi sudsku dramu Svjedok optužbe (1957), prema mnogima najuspjeliju prilagodbu nekog djela Agathe Christie, a u kojima su sjajne uloge ostvarili Marlene Dietrich, Charles Laughton i Tyrone Power. Dok u nastavku večeri slijedi Izgubljeni vikend (1945), snažna studija alkoholizma nagrađena Oscarima za najbolji film, režiju, scenarij i glavnu mušku ulogu.

Vikend

U subotu je na rasporedu Apartman (1960), komedija ovjenčana s pet Oscara te nagrađena u Veneciji, sa Jack Lemmonom i Shirly MacLaine u glavnim ulogama, a potom slijedi Neki to vole vruće (1959), remek-djelo koje su članovi Američkog filmskog instituta proglasili najboljom američkom komedijom svih vremena.

U nedjelju se prikazuje romantična komedija Slatka Irma (1963), komercijalno najuspješnije redateljevo ostvarenje 1960-kh, svojevrsna bajka za odrasle sa sjajnim glumačkim interpretacijama Jacka Lemmona i Shirley MacLaine, koji su izuzetno uspješno obnovili „kemiju“ iz tri godine ranije snimljenog Wilderova Apartmana.

Novi tjedan

U ponedjeljak je na rasporedu noirovska drama As u rukavu (1952), djelo koje gotovo proročanski elaborira prodor tabloidnih vrijednosti u medije, u kojem je Kirk Douglas ostvario izuzetno uvjerljivu i jednu od najoporijih uloga karijere, te Sedam godina vjernosti (1955), djelo poznato po sceni u kojoj zrak iz podne ventilacije na ulici zadiže haljinu Marilyn Monroe.

Utorak donosi komediju Jedan, dva, tri (1961), izuzetno britku satiru koja je u vrijeme hladnoratovskih tenzija podjednako ismijavala komunizam i kapitalizam, te romantičnu komediju Poljubi me, budalo (1964), sa Deanom Martinom i Kim Novak u naslovnim ulogama, koju je američka Nacionalna liga pristojnosti napala zbog afirmiranja preljuba i nemorala.

Srijeda donosi romantičnu komediju Sabrina (1954), djelo koje se nenametljivo bavi motivom rušenja klasnih barijera, a u kojem su naslovne uloge ostvarili Humphrey Bogart, Audrey Hepburn i William Holden, te Kolačić sudbine (1966), komediju u kojoj se u ulogama beskrupuloznog odvjetnika i snimatelja pojavljuju Walter Matthau i Jack Lemmon.

Završnica

U četvrtak je na rasporedu romantična komedija s lajtmotivom moralne opravdanosti preljuba Avanti! (1972), u kojoj Jack Lemmon tumači čovjeka koji tijekom leta za Rim odluči zamijeniti odjeću s jednim od putnika, ujedno i vrhunac prikaza Amerikanaca koji u Europi prolaze proces humanizacije.

Retrospektiva završava u petak projekcijom ratne zatvorske drame Stalag 17 (1953), o grupi američkih časnika u nacističkom logoru koji sumnjaju kako je jedan od njih izdajnik, te remek-djela film noira Dvostruka obmana (1944), vrhunskim primjerom u svjetskom filmu raširene skupine djela o ljubavnicima  koji ubijaju jednog bračnog partnera.

(Visited 72 times, 1 visits today)

Komentari