Istaknuto
24.11.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.11.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Do petka, 3. prosinca ispuni upitnik koji smo pripremili za tebe i postani novi član naše vizart redakcije!

Film

Retrospektiva devet ključnih filmova Istvána Szabóa u kinu Tuškanac

13.05.2019. Ziher.hrFoto: press Kino Tuskanac
Vrijeme čitanja: 2 minute

Od srijede, 15. svibnja do ponedjeljka, 20. svibnja kino Tuškanac donosi retrospektivu od devet ključnih filmova jednog od najznačajnijih mađarskih redatelja svih vremena – Istvána Szabóa, a uoči projekcije filma Mefisto (1981), redateljeva remek-djela i jednog od najznačajnijih europskih filmova 1980-ih, u srijedu, 15. svibnja u 19 sati uvodnu riječ o Szabóvu stvaralaštvu održat će filmski kritičar Tomislav Kurelec.

Prikazuju se dugometražni prvijenac Vrijeme sanjarenja (1964), „autobiografija jedne generacije“, djelo u kojem su razvidni utjecaji francuskoga novog vala, ponajviše François Truffauta i Otac (1966, Velika nagrada u Moskvi, nagrada žirija u Locarnu), uspoređivan s filmom Hiroshima, ljubavi moja, naslov koji je 2000. godine u anketi mađarskih filmskih kritičara uvršten na listu 12 najuspjelijih mađarskih filmova svih vremena.

Prepoznatljivost mađarske kinematografije

Iz te ranije faze redateljeva stvaralaštva bit će prikazani i Ljubavni film (1970), prema mnogima Szabovo najuspjelije ostvarenje s kraja 1960-ih i početka 1970-ih koje je ujedno značajno doprinijelo slici o mađarskoj kinematografiji kao tada jednoj od najzanimljivijih u Europi, te Ulica vatrogasaca br. 25 (1973, Zlatni leopard u Locarnu), djelo koje je kao i prethodno također uspoređivano s djelima Alaina Resnaisa.

Na programu će se naći i remek-djelo Povjerenje (1979, Srebrni medvjed u Berlinu), maestralno režirana psihološka drama te već spomenuti, čuveni Mefisto (1981, Oscar za najbolji strani film, FIPRESCI u Cannesu), impresivna karakterna studija umjetnika koji iz karijerističkih pobuda pristaje na suradnju s totalitarnim režimom, temeljena na istoimenom romanu Klausa Manna, ujedno i jedan od najuspjelijih europskih filmova 1980-ih.

Iz te kasnije faze redateljeva opusa bit će prikazani i nastavci svojevrsne trilogije, Pukovnik Redl (1985, Nagrada žirija u Cannesu), nastao prema istinitoj priči o jednom od najznačajnijih špijunskih figura tijekom Prvog svjetskog rata, povijesna drama Hanussen (1989), te Slatka Emma, draga Böbe (1992, Srebrni medvjed u Berlinu, Europska filmska nagrada za najbolji scenarij), intrigantan prikaz načina na koji tranzicija istoka Europe mijenja sudbine pojedinaca.

Za ulaz na projekcije morat ćete izdvojiti 20 kuna, odnosno 10 kuna ako ste Članovi kluba. 

Program projekcija možete pronaći OVDJE.

Program je realiziran u suradnji s Mađarskim Institutom u Zagrebu i Veleposlanstvom Mađarske u Republici Hrvatskoj.

Program kina Tuškanac realiziran je zahvaljujući potpori Gradskog ureda za kulturu i Hrvatskog audiovizualnog centra.

(Visited 92 times, 1 visits today)

Komentari