Film

Video: Božićna TV preporuka

www.regista-blog.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
www.regista-blog.com
www.regista-blog.com

Budući da nam je RTL već prošlog tjedna ukrao Božić preranim prikazivanjem najomiljenijeg božićnog klasika, Home Alone, upustili smo se u teški zadatak pronalaska filmova koji bi nekako mogli nadoknaditi taj gubitak, a koje će domaće televizije puštati ovog Božića. Listu ćemo započeti s dva filma koja su posljednjih godina stekli status televizijskih božićnih klasika koji se ne propuštaju:

Trading Places

I 30 godina nakon izlaska u kina, komedija Johna Landisa s Danom Akroydom i Eddie Murphyjem u glavnim ulogama, rado je viđena u božićnim rasporedima domaćih TV programa. Razlog zbog kojeg ovu modernu kvaziadaptaciju Twainowog Kraljevića i prosjaka, i dalje gledamo svakog Božića vjerojatno je jedan od moralno najzadovoljavajućih krajeva nekog filma ikad. I ove godine RTL prikazuje Kolo sreće na sam Božić u 21 i 50.

National Lampoon’s Christmas Vacation

Obitelj Griswold, jedna od najpoznatijih filmskih obitelji, svake godine slavi Božić s vama, ali vjerujem da to većini ne smeta. Clark, kao i uvijek, samo želi miran obiteljski provod, ali, naravno, to ne ide tako lako. Griswolde ove godine možete pogledati na Novoj TV, 26. prosinca u 00:35.

Nakon dva standardna božićna izbora slijede dva “malo” starija filma o dvije snažne žene koje tumače neke od najvećih zvijezdi velikog ekrana svih vremena:

Gilda / The Scarlett Empress

Rita Hayworth, u svojoj najpoznatijoj ulozi po kojoj je i danas prepoznajemo, tumači naslovnu femme fatale Gildu, naizgled spremnu na bilo što kako bi postigla svoje ciljeve. No, je li Gilda zbilja toliko fatalna? (HRT 3, 26. prosinca – 11:20)

S druge strane, velika njemačka zvijezda zlatnog doba Hollywooda, Marlene Dietrich, našla se ulozi velike ruske carice Katarine, a ovaj film upravo prikazuje njen put prema tom moćnom položaju (HRT 3, 23. prosinca – 20:35)

Koko i duhovi/ Vuk samotnjak

Dva hrvatska dječja filma također su se našla na rasporedu. Dok je jedan već stekao status klasika, Koko i duhovi još je malo “zelen” da bismo o njemu  mogli govoriti u tom kontekstu. Film, temeljen na poznatom romanu Ivana Kušana, prati dječaka Koka koji… ma svi valjda znate radnju.

Vuk samotnjak je film koejg svi znamo i vjerojatno smo ga svi pogledali, ali možda je vrijeme da osvježite svoje znanje o priči o prijateljstvu između jednog vu(čja)ka i dječaka .

The Princess Bride

Iako možda nije božićni, ovaj film, svakako jest klasik. Priča o ljubavi između ljepotice Buttercup i njenog sluge Westleya, koju Peter Falk (slavni detektiv Columbo) priča svom unuku prije spavanja, osvojila je 80ih godina publiku diljem svijeta, a otada se njena popularnost samo povećala. Kraljevnu nevjestu, kako smo je preveli, možete pogledati na Božić u 20h na HRT-u 3.Edward Scissorhands

Još jednu romantičnu fantaziju na listi možete pogledati sutra, u pomalo negledljivom terminu, u 1 i 30 iza ponoći na prvom programu HRT-a. Neobični film, kao i svaki Tima Burtona, prati Johnnyja Deepa kao umjetnog čovjeka sa škarama umjesto ruku koji se zaljubljuje u jednostavnu djevojku iz predgrađa.

Ratatouille

Štakor u kuhinji i ne zvuči tako privlačno, ali možda baš ovaj simpatični animirani film promijeni vaše mišljenje. Vjerojatno neće, ali to ne znači da vas neće zabaviti i nasmijati. Oscarom nagrađeni film prati malog štakora koji sanja o tome da postane slavni kuhar, a budući da ima očito prepreku u činjenici da je štakor, odluči pomoći mladom kuharu da u tome uspije. Ratatouille pogledajte u četvrtak na RTL-u u 20h, a ako niste baš za ovaj crtić, možda će vas razveselit ples malog pingvina u filmu Happy Feet koji Nova TV emitira na sam Božić.

Osim nabrojenih filmova, možda biste se mogli nasmijati uz Willa Ferella u film Elf, ili plakati uz Titanic na sam Božić (prikladan odabir HRT-a). Tu je i pokoja luckasta romantična komedija kao što je Ghosts of Girlfriends Past u kojoj Matthew McConaughey pomoću duhova svoje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti istražuje koja je ona prava (aww), ili možete saznati “kako preskočiti Božić” u Christmas with Kranks, simpatičnom pokušaju da se oživi žanr božićnog filma koji posljednjih godina gubi na važnosti pomalo se prebacujući na televiziju. Ako želite filmove više žanrovski usmjerene, sutra provedite svoju večer uz RTL i njihov SF maraton koji sačinjavaju novi Star Trek, Terminator 3 i superjunački Fantastic Four.

A ako vam se niti jedan od ovih prijedloga ne sviđa, možete dati šansu trećem nastavku Home Alonea (ako ste jedni od onih koji vrijednima smatraju samo prva dva). Što se tiče četvrtoga, samo prebacite kanal!

Be social

Komentari