Film

Video: Koji bi nadolazeći filmovi mogli osvojiti nominaciju za Oscara 2014.? (I.dio)

facebook.com/2013oscar
Vrijeme čitanja: 5 minute
facebook.com/2013oscar
facebook.com/2013oscar

Iako nije prošlo ni mjesec dana od dodjele Oscara, odlučili smo se upustiti u proricanje budućnosti i nagađanja o novoj, plodnoj za filmsko tlo, 2013. godini. Dio filmova još nije ni došao u kina, a već uživaju golemu popularnost te postavljaju letvicu očekivanja poprilično visoko. Analizom nadolazećih filmova u 2013. okupili smo 30 naslova koji, što zbog klasične holivudske formule, a što zbog izrazite kvalitete, imaju i više nego dovoljno razloga zaraditi svoju nominaciju za Oscara. Kroz tri članka osvrnut ćemo se filmove koji će obilježiti tekuću godinu te vam što vjernije ukazati na nadolazeći potencijal.

10 najočekivanijih filmova u 2013.godini

The Great Gatsby

Adaptacija romana američkog književnika F.Scotta Fitzgeralda objavljenog 1925.godine jedan je od onih filmova oko kojeg kruži ogromno očekivanje. Središnja ličnost je Jay Gatsby (Leonardo di Caprio), tajanstveni mladi bogataš kojeg muče ljubavni problemi, a čiju priču priča njegov prijatelj Nick Carraway (Tobey Maguire). Režiser filma je Baz Luhrmann, a glumačku postavu nosi Leonardo di Caprio, Tobey Maguire, Isla Fisher i mnogi drugi priznati glumci što ga čini još zanimljivijim. S obzirom da je Leonardo di Caprio nepravedno ostao bez kipića za Django Unchained, možda će baš ovaj film ispraviti tu nepravdu. Ovo je jedan od onih filmova koji za sobom ne samo da nosi očekivanja nego su ga mnogi već uvrstli u kandidata za najbolji film 2013.godine. To može biti iz razloga što su zavolili roman, može biti iz razloga što je glumačka postava fenomenalna, ali koji god bio razlog The Great Gatsby nosi ”the great  expectations”. Film dolazi u kina 10.svibnja 2013.

Twelve Years a Slave

Ovaj film je još daleko ispred nas, u kina dolazi tek u rujnu 2013.godine, ali s obzirom da je ovdje riječ o jednom dijelu američke povijesti (što često prolazi pred Akademijom) logično je da ga već stavljaju u šablon nominiranih filmova. Možda i zaslugu za ta nagađanja nosi i odlična glumačka postava koja uključuje Brad Pitta, Michael Fassbender i mnoge druge. Za film je zaslužan Steve McQueen, a radnja prati čovjeka koji živi u New Yorku sredinom 1800-ih godina koji biva otet i prodan u ropstvo. Premda još uvijek ne postoji trailer za ovaj film, zahvaljujući Michealu Fassbenderu i njegovoj izjavi imamo kako zamišljati film iako je još dobar dio filma tajna.

A Most Wanted Man

Ako je zaključivati po naslovu filma, dobit ćemo još jedan klišej, jer koliko smo puta ustvari čuli ovakav naslov ili pak gledali film o jednom jedinom čovjeku kojeg svi žele ili ubiti ili zarobiti, ali u svakom slučaju dobiti za sebe. Međutim, suviše je plitko razmišljati u naslovu kada je već film uvršten u one koji bi mogli biti nominirani. Ovo je adaptacija romana Johna le Carrea (David John Moore Cornwell) koji je stekao popularnost romanom Dečko, dama, kralj, špijun. Tinker, Tailor, Soldier, Spy je ponio odlične kritike i to je vjerojatno jedan od razloga zašto se toliko nade ulaže u ovaj film. U ovom se romanu (a i u predstojećoj adaptaciji) radi o mladom Čečenu koji se ušulja u Hamburg i pronađe utočište kod obitelji turskih iseljenika predstavljajući se kao predani musliman. Međutim, na njemu su tragovi mučenja, a kada za njim i njegovom jedinom saveznicom krenu špijuni triju velikih zapadnih  nastaje još jedan napeti triler. Film dolazi u kina tek u studenom 2013.godine, a mnogi fanovi Johna le Carrea već odavno broje dane. Trailer također još uvijek ne postoji, no postoji trailer za objavljivanje samog romana da nas malo uvede u radnju.

The Place Beyond the Pines

O ovom filmu se već dugo ”šuška”, a to možemo definitvno zahvaliti i tome što je film spojio Ryana Goslinga, Bradleya Coopera i Evu Mendez. Dakle, i za ženske i za muške oči čista poslastica. Naime, redatelj ovog filma je Derek Cianfrance (koji mene neodoljivo izgledom podsjeća na Goslinga) koji je režirao i Blue Valentine. U filmu se radi o okorjelom motoristu (Ryan Gosling) koji se bavi pljačkanjem da bi priuštio svojoj ljubavi (Evi Mendez) i svom djetetu donekle ugodan život. Na tom putu nalazi mu se policajac (Bradley Cooper) koji se žustro trudi da napreduje u korumpiranom policijskom odjelu. Pa, istetovirani Gosling, zgodna Eva Mendez, simpatični Cooper uz dobro priznatog redatelja, kako ne pretpostaviti da će dobiti barem jednu nominaciju? I sama ocjena na IMDb-u koja je 7.9 daje dobre temelje za očekivanja. Film za dva dana stiže u kina (naravno, ne naša još uvijek).

August: Osage County

Evo i jedne komedije na našoj listi o kojoj se već dugo priča u svijetu kazališta, ali se odlučila pojaviti i u svijetu filma. Predstave s ovim scenarijem vrte se diljem svijeta, a u studenom 2013.imat ćemo priliku i vidjeti je na filmskom platnu. Radi se o obitelji Westone koja nakon nestanka patrijarha koji je ujedno i alkoholičar, nadiđe sve svoje razlike koje izađu na vidjelo. Uloge u filmu nose Benedict Cumberbatch, Ewan McGregor i Abigail Breslin. Ako ćemo birati, barem jedna komedija zaslužuje da se nađe na ovoj listi, a za ovu smo zaključili da najviše ljudi polaže nade.Da bismo barem malo provirili u radnju filma možemo se poslužiti trailerima za kazališne predstave, po što je ovaj film još daleko od kino dvorana.

Before Midnight

Ovo je jedan od onih filmova koje ja osobno jedva čekam, i to još od dana kada sam pogledala Before Sunrise (1995)  i Before Sunset (2004). Dakle, prošlo je skoro dva desetljeća otkada su se Jesse (Ethan Hawke) i Celine (Julie Delpy) prvi puta sreli u vlaku za Beč. Za sve one koji nisu gledali ova prethodna dva filma, radnja se vrti oko Jesse i Celine koji usprkos ljubavi koju osjećaju jedno za drugo ne mogu ostati na istom mjestu zajedno i ne mogu realizirati ono što smatraju da im je suđeno. Život ide dalje, nosi ih na skroz suprotne strane, ali ne briše sjećanja i uspomene koje su oni pohranili u europskim gradovima. Filmovi su nevjerojatno realni, bez uljepšavanja i klišeja što ih čini ovoliko poznatima. Before Midnight na IMDB-u već sada ima ocjenu 9.0 a na Sundance festivalu izazvao je pozitivne reakcije što nas dovodi do toga da ga stavimo na listu. Film dolazi u kina u svibnju, no ipak još uvijek nema trailer. No, imamo priliku poslušati Ethana Hawkea.

Captain Phillips

Istinita priča o Richardu Phillipsu, kapetanu teretnog broda MV Maersk Alabama kojeg su oteli Somalijski gusari. Taj događaj datira 2009.godina, nakon što se 200 godina takve gusarske otmice nisu događale. Sve je završeno spašavanjem broda od strane Američkih snaga, a priču o cijeloj akciji i događaju odlučio je Paul Greengrass prenijeti na filmsko platno. Kapetana igra Tom Hanks, a uz njega glume još i Catherine Keener, Christopher Stadulis.. Film starta u kina u listopadu.

Dallas Buyers Club

Još jedan ”Based on true events” film, no ovog puta o Ronu Woodroofu, narkomanu, homofobu, zaljubljeniku u žene i sex kojem je 1986.diagnosticiran HIV uz svega još 30 dana života. Da bi preživio, Ron krijumčari ilegalne lijekove iz svih dijelova svijeta da bi  produžio svoj životni vijek. Ron je uz pomoć doktorice Eve Saks i prijatelja pacijenta Rayona stvorio Dallas Buyers Club priušteći pacijentima alternativne opcije. Radnja je i više nego zanimljiva, a glavne uloge nose  Matthew McConaughey, Jennifer Garner i Jared Leto. McConaughey se  našao u ulozi Rona te drastično promijenio fizički izgled te se samim time nadamo da je drastično promijenio i talent za glumu!

Diana

Film se vrti oko zadnje dvije godine Princeze Diane. Naomi Watts dobila je glavnu ulogu i time sebi priuštila predviđanja za najbolju žensku ulogu na sljedećoj dodjeli Oscara. Film se bazira na Dianinoj kampanji protiv mina i njenom odnosu sa doktorom Hasnatom Khanom. Poučeni primjerom visokobudžetnih filmova o eminentnim ženskim povijesnim likovima kao što je recimo Elizabeta I u filmu Elizabeth , nominacije za Dianu naš neće nimalo iznenaditi. Film stiže u kina u listopadu.

The Fifth Estate

Ova godina donosi zaista mnoštvo filmova rađenih po istinitom događaju ili osobi. The Fifth Estate je još jedan takav i priča o osnivaču WikiLeaksa Julianu Assagneu, njegovom prijašnjem kolegi Danielu Domscheit-Bergu, napredovanju stranice i posljedicama. Bilo je pitanje vremena kada će se ovaj film stvoriti pa ga tako svi sa nestrpljenjem očekuju. Julian Assagne je trenutno jedna od najzanimljivijih ličnosti na svijetu pa će tako i film o njemu izazvati sigurno mnoštvo kontroverzi i pitanja što ga čini dijelom naše liste.

Idućih 10 filmova za koje predviđamo da će se naći u ulozi nominiranih i nagrađenih iduće godine možete očekivati već idućeg tjedna.

Be social

Komentari