Glazba

Video: Pjesme koje su promijenile naše rečenice

Foto: Facebook
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Postoje neke stvari koje nas prate cijeli život i koje mogu obilježiti čitavo jedno životno razdoblje ili situaciju. Među tim stvarima sigurno je i glazba. Svuda je oko nas i susrećemo se s njom na svakom koraku. Može se slobodno reći da svi u džepovima nosimo gigabajte svoje muzike koja nas prati u stopu, čini nam društvo, tješi nas i zabavlja. Ponekad uz neki događaj vežemo točno određenu pjesmu i ako nije tako ne može uopće biti. Uključimo li radio na tren odmah će nas zasuti kojekakvi “popularni mixevi“ itd.

Također, svatko od nas poznaje neku osobu koja, kad u svakodnevnom razgovoru čuje riječ koja inače čini dio stihova neke pjesme, mora nastaviti pjevati pripadajuće stihove.  Možda mi, poznavajući te osobe ili zbog tog što ne volimo neku pjesmu kao serum smišljamo rečenice tako da ih se ne može povezati niti sa jednom pjesmom. Ovdje je riječ o pjesmama zbog kojih imamo komunikacijski breakdown te mijenjamo rečenice.

 

Opća Opasnost – Pobjego sam 

Vremešni rockeri iz Slavonije karijeru su započeli još devedesetih, a danas među hrvatskim obožavateljima hard rock-a slove kao najbolji bend u zemlji. Imaju sve što im (ne)treba, osjećajne balade, tekstove koji diraju u srce, dugu kosu te marame i kaubojske šešire. Jedini je problem kod ovakvih bendova što žanrovski kasne za svijetom bar dvadeset/trideset godina. Ja sam osobno odustao od sintagme “pobjego sam“ jer znam da moji prijatelji “čekaju u zasjedi“ da to posprdno zapjevaju na moj račun.

 

Tony Cetinski – Umirem 100x Dnevno

Ova pjesma je definitivno uništila riječ “umirem“ jer šansa da će netko nadodati “100 puta dnevno“ kada to kažete je 99%. HTZ je dosta pridonio Tonyjevoj afirmaciji među mlađom publikom, a ni stariji nisu ostali imuni na Tonyjeve pokušaje da nastupa s uglednim tenorima. Showman je, to mu ne mogu oduzeti. Tu ću stati jer se bojim da će ovaj tekst vidjeti “Tony” jer svi znamo kako je završio dečko iz Tribunja.

Dino Jelusić – Ti Si Moja Prva Ljubav

Imaš curu/dečka, hoćeš izreći one riječi kojih se mnogi boje reći dok nisi siguran(a). Nemaš pojma kako, ali znaš što sigurno nećeš reći. Ne želiš reći sintagmu koju je Dino tako samouvjereno govorio dok je bio dječak jer ne želiš da u vječnu uspomenu na taj trenutak uđe Dino Jelusić i njegova crvena traper jakna. Ono što mu moramo priznati jest da je imao bolji nastup na Eurosongu od svih naših seniorskih izvođača u posljednjih deset godina.

Halid Bešlić – Miljacka

“Ko bi reko, čuda da se dese“ – pa to je postala narodna mudrost! Jedno bez drugoga ne može. Pjesma koju znaju svi, od djece do odraslih jedna je od onih koja se pjeva na svakoj veselici. Na pozornici koja liči na harem (ima čak i potočić!) Halid doista izgleda kao narodni autoritet čije se riječi upijaju. Kada bi Mišo Kovač nekome trebao predati žezlo apsolutne legende, dao bi ga definitivno Halidu.

 

Nina Badrić – Nije mi svejedno

I ptice na grani znaju da Nini Badrić već godinama nije svejedno, ali nama je potpuno svejedno hoće li se o njoj pisati u trač časopisima ili ne. Nina je oduvijek bila sinonim za hitove, a ova pjesma je idealna za trollanje prijatelja koji vam u nekoj ozbiljnoj raspravi izgovori riječi “nije mi svejedno“. U sekundi padaju argumenti i pjesma preuzima primat.

E.T. – Tek je 12 sati

Kako izdržati i ne nadovezati se na prijeteljev “pa tek je“? Bilo da je riječ o večernjem izlasku ili prijepodnevnoj kavi često se susretnemo s tim riječima, a sami znamo da ih jedino Vanna može otpjevati kako treba. U vrijeme kad je ova pjesma bila hit svi su bili protohipsteri jer se odjeća nasljeđivala od starijih buraza i sestara (ako ne i još starijih iz obiteljskog stabla), a cro dance je bio na vrhuncu. E.T se specijalizirao za funkcionalne pjesme čiji se stihovi mogu upotrijebiti u gotovo svim situacija, sjetimo se samo hitova poput “Prazan stan“, “Soba 202“…

Be social

Komentari