Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Film

SCHINDLEROVA LISTA: Djelo o pothvatu i strahotama koje su svijetu promijenile lice

29.11.2019. Ivona MarciušFacebook: SchindlersListMovie
Vrijeme čitanja: 3 minute

U znaku gubitaka koji su obilježili ovaj mjesec, uz Schindlerovu listu (1993) sjećamo se i Branka Lustiga koji je zaslužan za produkciju ovog mučnog, ali velikog filma.

Priča o povijesnoj strahoti holokausta koja je zadesila svijet i promijenila mu lice i naličje, prezentirana kroz lik Oskara Schindlera, biznismena koji je spasio tisuće Židova od spomenute sudbine zaposlivši ih u svojoj tvornici, s pravom se smatra svojevrsnim klasikom i grubi je, ali potrebni podsjetnik na jednu eru grozota koja je zadesila čovječanstvo. Film je osvojio sedam Oscara, sedam nagrada BAFTA i tri Zlatna Globusa što nedvojbeno potvrđuje da se progovaranje o ovoj temi, koliko god teško bilo, zaista isplatilo i napravilo na kvalitetan način.

Spielberg smatrao se nedovoljno zrelim za snimanje filma

Kada su mu ponudili prava na film, Steven Spielberg odbio je prijedlog smatrajući kako u tom stadiju karijere nije spreman upustiti se u ovakav projekt. Film je tada ponuđen Romanu Polanskom i Martinu Scorseseu, ali obojica su te ponude odbila. Polanski, kako kaže, jer je i sam doživio holokaust kao dijete, a Scorsese iz uvjerenja kako bi ovu tematiku na pravi način mogao iznijeti samo redatelj židovskog podrijetla. Nakon snimanja Jurassic parka, Spielberg se odlučio za snimanje Schindlerove liste i u svoj tim uključio Branka Lustiga.

schindlerova lista

Facebook: SchindlersListMovie

Priča prati istiniti događaj i lik Oskara Schindlera (Liam Neeson) koji je spasio tisuće Židova zaposlivši ih u svojoj tvornici u doba holokausta. Liam Neeson ostvario je u ovom filmu briljantnu ulogu čovjeka koji je na strani nacista, željan moći i novca, ali je ipak u sebi uspio pronaći djelić ljudskosti, shvativši da nema pravo odlučivati o nečijem životu i žrtvovati ga radi vlastitog hira. Odlično profilirani lik s gradacijom svoje unutarnje borbe koja je rezultirala najboljim mogućim ishodom spašavanja ljudskih života,  svijetli je element koji vas neminovno uvlači u ovu mučnu, tešku priču.

Ralph Fiennes sjajno je utjelovio njemačkog komandanta Amona, bespoštednog i surovo okrutnog činovnika koji svoje osobne frustracije iskaljuje nad jednim čitavim narodom. Iskompleksiran do krajnjih granica, nestabilan i neuračunljiv lik koji je zasigurno jedan od onih elemenata koji nas stalno želi podsjetiti kolika grozota leži u dubini priče koja je ispričana i stvarnija od ičega, iako ispričana na filmu. Osim njih, uloge u Schindlerovoj listi ostvarili su Ben Kingsley, Embeth Davidtz, Caroline Goodall i mnogi drugi.

Djevojčica u crvenom kaputiću

Jedan od najupečatljivijih dijelova filma jesu kadrovi s malom djevojčicom obučenom u crveni kaputić koja je još i danas predmet mnogih rasprava s obzirom na simboličku funkciju u filmu. Činjenica da je cijeli film sniman u crno-bijeloj tehnici, osim elementa crvenog kaputića, odražava jasnu autorovu namjeru naglašavanja baš te stvari i te boje.

Simbol krvi koja je prolivena, nedužne djece koja nisu proživjela djetinjstvo, kolektivne krivnje i velikog grijeha, sve to ostaje stvar individualne percepcije, ali važno je da tu djevojčicu i njezin kaputić ne možete ignorirati, a to je upravo ono što je Spielberg i želio postići. Schindlerova lista obiluje sjajnim fotografijama, ne na sadržajnoj, već tehničkoj razini. Teške su to scene koje će malo koga ostaviti ravnodušnim, ali ta je direktnost i bespoštednost autora naspram gledanja takvih surovih scena još jedna kvaliteta koja nas tjera na stalno propitivanje.

Priča o jednoj krvavoj epohi i ljudima koji su nedužni stradali, čovjeku koji je odlučio pomoći onda kada je to bilo potrebno više no ikad, djevojčici u crvenom kaputiću koja nas bolno i snažno spušta na tu krvavu zemlju, Spielbergovo je remek-djelo. On je krenuvši u ovaj pothvat s pravom odlučio da je konačno vrijeme da se suočimo sami sa sobom i grozotama na koje smo spremni. Imao je moć da nas ovim filmom ubije, suočavajući nas s vlastitom pohlepom i nedostatkom humanosti, a to je i učinio. I imao je za to potpuno opravdanje.

(Visited 978 times, 15 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(9 votes, average: 3.778 out of 5)

Komentari