Knjige

Viljevu pripao 'Janko Polić Kamov'

Foto: faceebook.com/notes/fraktura
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Foto: fraktura.hr

Hrvatsko društvo pisaca ove je godine ustanovilo još jednu u nizu nagrada pod nazivom Nagrada Janko Polić Kamov, a njezin prvi dobitnik je Luka Bekavac s romanom Viljevo.

Nagrada se odnosi na najbolje književno djelo bilo proze, poezije ili drame napisano na hrvatskome jeziku, a osim što se gleda književna izvrsnost, po uzoru na Kamova čije ime nagrada i nosi, promiče stilsko-jezičnu i tematsku inovativnost. Nagrada obuhvaća novčani iznos od 10.000 kuna i skulpturu Davora Krelje.

Prijavljena su bila ukupno 53 književna djela objavljena između 1. rujna 2013. i 2014. godine, a Viljevo je imalo oštru konkurenciju, budući da su mu se uz rame našli roman Stanje sumraka Sibile Petlevski, zbirke poezije Nabrajanja Aleksandra Huta Konoa i Serendipity Milorada Stojevića, kao i dvije drame Dubravka Mihanovića: Bijelo, Žaba, Marjane, Marjane i Prolazi sve.

Nastavak romana Drenje, Viljevo, označava imaginarno mjesto neke imaginarne Slavonije, a Bekavac događaje u njemu jednoga ljeta prikazuje vješto miješajući elemente znanstvene fantastike, mistike, trilera i horora u loncu kao što se miješa pravi slavonski čobanac.

Od žirija kojeg su činili Andrea Pisac, Kristina Posilović i Gordan Nuhanović dobio je samo riječi hvale o tom romanu-triptihu koji će vas emotivno vezati za živote glavnih junaka.

Nagrada je dodijeljena jučer, 12. prosinca u Hrvatskom društvu pisaca.

Be social

Komentari