Glazba

Vinko Globokar i skladba Exil 3 na MBZ-u: Stihovi su na sedam jezika da ih nitko ne razumije

Foto: Press
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Skladatelj Vinko Globokar, koji će se simbolički oprostiti od svoje skladateljske karijere upravo na MBZ-u gdje ju je i 70-ih započeo, vrlo je važan gost 30. MBZ-a. U Zagrebačkom kazalištu mladih Slovenska filharmonija pod dirigentskim vodstvom Berislava Šipuša te uz soliste Sretena Mokrovića, finsku vokalisticu Piiu Komsi i njemačkog improvizatora Michaela Riesslera, izvest će se djelo “Exil 3 (Život emigranta Edvarda)” u srijedu 10. travnja.
Skladba Exil 3 je praizvedena 20. veljače 2015. godine u Munchenu. Sadržaj skladbe temelji se na tekstu iz zbirke “Sto pjesama o progonstvu”, a od svake od 49 pjesama u tom izdanju skladatelj je uzeo jedan stih sa snažnom izjavom te je rekao sopranistici da ga otpjeva. Stihove je preveo i na sedam jezika te su većinom nerazumljivi, a na taj je način htio publici pokazati kako se osjeća netko tko dođe u neku zemlju kao stranac i ne razumije ništa. 
Vinko Globokar rođen je u Francuskoj, ali je porijeklom iz Slovenije. Kaže kako se smatra Europljaninom, ali i Francuzom, barem što se kulture tiče. Više detalja o Globokaru pronađite na stranicama MBZ-a.
Podsjetimo, ovogodišnji MBZ predstavlja široku paletu suvremenih glazbenih zbivanja kroz gotovo 50 programa, uz brojne goste skladatelje iz inozemstva i nova djela hrvatskih skladateljica i skladatelja. Na MBZ-u će nastupiti preko četiri stotine domaćih i stranih izvođača – orkestara, ansambala i renomiranih solista – koji će kroz koncerte različitih žanrova, prostorne instalacije i kazališne predstave publici predstaviti najbolje od svjetskog suvremenog glazbenog stvaralaštva. Program se odvija na preko 10 lokacija u gradu Zagrebu – od kazališta i koncertnih dvorana do kulturnih centara, kao i na njegovim ulicama, na otvorenom sve do subote 13. travnja. Detaljan program MBZ-a možete provjeriti na službenim stranicama na adresi www.mbz.hr.
Be social

Komentari