Glazba

Vinko Globokar se na MBZ-u sjajnim koncertom simbolički oprostio od karijere

Foto: MBZ
Vrijeme čitanja: 2 minute

Vinko Globokar se u srijedu navečer u Zagrebačkom kazalištu mladih na 30. MBZ-u simbolički oprostio od svoje skladateljske karijere koju je započeo upravo na MBZ-u 70-ih godina. Slovenska filharmonija pod dirigentskim vodstvom Berislava Šipuša te uz soliste Sretena Mokrovića, finsku vokalisticu Piiu Komsi i njemačkog improvizatora Michaela Riesslera, izvela je djelo “Exil 3 – Život emigranta Edvarda”.

Skladba Exil 3 je praizvedena 20. veljače 2015. godine u Munchenu. Sadržaj skladbe temelji se na tekstu iz zbirke “Sto pjesama o progonstvu”, a od svake od 49 pjesama u tom izdanju skladatelj je uzeo jedan stih sa snažnom izjavom te je rekao sopranistici da ga otpjeva. Stihove je preveo i na sedam jezika te su većinom nerazumljivi, a na taj je način htio publici pokazati kako se osjeća netko tko dođe u neku zemlju kao stranac i ne razumije ništa. Vinko Globokar rođen je u Francuskoj, ali je porijeklom iz Slovenije. Kaže kako se smatra Europljaninom, ali i Francuzom, barem što se kulture tiče.

Foto: MBZ

Podsjetimo, ovogodišnji MBZ predstavlja široku paletu suvremenih glazbenih zbivanja kroz gotovo 50 programa, uz brojne goste skladatelje iz inozemstva i nova djela hrvatskih skladateljica i skladatelja. Na MBZ-u će nastupiti preko četiri stotine domaćih i stranih izvođača – orkestara, ansambala i renomiranih solista – koji će kroz koncerte različitih žanrova, prostorne instalacije i kazališne predstave publici predstaviti najbolje od svjetskog suvremenog glazbenog stvaralaštva. Program se odvija na preko 10 lokacija u gradu Zagrebu – od kazališta i koncertnih dvorana do kulturnih centara, kao i na njegovim ulicama, na otvorenom sve do subote 13. travnja. Detaljan program MBZ-a možete provjeriti na službenim stranicama na adresi www.mbz.hr.

Be social

Komentari