nova glazba
21. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Vizart

Ironičnim ilustracijama grupa Ligo dočarava svakodnevne studentske patnje

Ligo
Foto: Facebook.com/LIGO
Vrijeme čitanja: 2 minute

Znate ono kada krenete doma s faksa ili posla, a u tramvaj se nagura pola staračkog doma, 7. b i tri zetova kontrolora? Ili kad ti želudac centrifugira u redu u menzi, a ekipa preko ograde obilno blaguje? Pa na kraju pogodiš ili hladno jelo ili živinu u salati. Ovo su samo neke od situacija koje ilustracijama i animacijama dočaravaju pet studentica okupljene u projekt Ligo.

Ligo
Foto: Facebook.com/LIGO
Ligo, ligare

Inspiracija za ime proizašla je iz latinskog jezika, a glagol ligo, ligare u prijevodu znači povezati. Tako ovaj projekt povezuje studente i sve koji se lako poistovjete s kreativnim uradcima. Ligo je nastao u siječnju 2016. godine kada je ekipa od 15 članova osvojila prvo mjesto na natječaju UNIverzi-JA-DA. Tada su pratili Europske sveučilišne igre u Zagrebu i Rijeci gdje su fotografirali, snimali te stvarali ilustracije i animacije. Danas ih je tri puta manje. Ekipu danas čine studentice novinarstva, Ivone Mikulčić, te četiri studentice Akademije likovnih umjetnosti, sa smjerova animacije i novih medija, a to su Karla Skok, Stella Hartman, Morana Bunić te Katarina Zidar.

Ligo
Foto: Facebook.com/LIGO
Bubreg-ljudi

Ovim projektom spojile su zabavu i učenje. Projekt im pomaže pri studiranju jer stječu praksu, a ujedno ironičnim ilustracijama prikazuju studentski život te nasmijavaju sadašnje i bivše kolege. Iskustva povezuju hashtagovima #onokad i #svakidanisto jer opisuju situacije u kojima se studenti često pronalaze. Osim objava na društvenim mrežama, prepoznatljive su i njhove ilustracije. Sav sadržaj je napravljen u jednom stilu. Koriste se crno-bijelom tehnikom, a glave likova su u obliku bubrega. Ti bubreg-ljudi predstavljaju prosječne studente.

Ligo
Foto: Facebook.com/LIGO

Osim što ilustracije opisuju studentske patnje, neke prate i važne datume. Jedna od najboljih ilustracija jest ona objavljena za Dan žena. Ilustracija je na društvenim mrežama prikupila mnogo komentara, stoga ne sumnjamo kako se većina studenata rado poistovjećuje s njihovim kreativnim djelima.

Ligo
Foto: Facebook.com/LIGO

Ligo ilustracije možete pratiti na njihovoj Facebook stranici.

(Visited 343 times, 1 visits today)
Be social

Komentari