Glazba

Ako ste voljeli „Rat bendova”, obožavat ćete „Prvi bend Srbije”

prvi
Izvor fotografije: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Televizija je relikt prošlosti, kao i nacionalne valute, telegrami sućuti, pisaće mašine, diskete, hula-hup i brak. Insta TV, novi kanal u paketu Pinkovih kablovskih kanala, koji emitira isključivo jedan program, na vrata novih medija upao je kao spoj televizije i društvenih mreža. No marketing je jedno, a proizvod drugo. „Prvi bend Srbije” koji je ne samo okosnica programske sheme Insta TV-a, već i njegov jedini sadržaj (osim usred noći kad se na kanalu može pogledati i film), zapravo je klasični spoj talent showa i reality televizije.

Kažem „klasičan” jer me svojom jednostavnošću i neposrednošću iznimno podsjeća na prva talent natjecanja i prve reality programe koji su do nas stigli početkom 2000-ih, upravo s novim televizijama.

Postoji mogućnost da je moj ukupni dojam djelomično rezultat kulturnog šoka, jer nema sumnje da srbijanski TV program nastaje u nekom paralelnom svemiru. Ipak, dopustite mi da navedem ta tri razloga zbog kojih smatram da trebate obratiti pažnju na „Prvi bend Srbije”, posebno ako ste nostalgičar po struci.


1. Natjecatelji bez imena i osobnosti


Svaki tjedan se od 36 natjecatelja formira šest šesteročlanih bendova. Na kraju tjedna oni izvode dvije obrade i jednu autorsku pjesmu, koju su pripremali taj tjedan. Cilj je do kraja natjecanja, koje će trajati četiri mjeseca, napraviti više od 120 pjesama i, ako je moguće, barem jedan dobar bend – prvi bend Srbije.

Natjecatelji će ta četiri mjeseca živjeti zajedno i baviti se isključivo svojom glazbom. Za vrijeme trajanja showa neće biti dostupni ni na svojim društvenim mrežama, već samo posredno preko Insta TV-a i svojih obožavatelja, čije se poruke neprestano vrte u dnu ekrana. Trenutno smo u četvrtom tjednu showa.

Oni koji redovito prate program vjerojatno već znaju imena natjecatelja. S druge strane ja, koja se uključim jednom ili dvaput tjedno, kao i većina članova stručnog žirija, ne mogu navesti niti jednog natjecatelja imenom i prezimenom. Naime, to da ih pitaju za ime, natjecatelji tek trebaju zaslužiti.

Pritom je odnos prema njima uglavnom korektan i nisam imala priliku vidjeti niti jedno javno poniženje. Naime, većini publike je jasno da je složiti se s nasumično odabranim članovima benda i napraviti autorsku pjesmu u sedam dana težak zadatak i za najveće regionalne talente. Naravno, nema sumnje da natjecatelji „Prvog benda Srbije” to nisu. Oni su osobnosti u nastajanju, bez obzira na svoju dob i iskustvo. Nitko njima, a ni nama ne obećava nove zvijezde. Njihov prikaz je posve sirov. Nema previše blještavila, niti televizijskog orkestra koji će pokriti njihove greške.

Ovo nisu karaoke za bogate. Ovo nisu karaoke uopće. Ovo je gore od karaoka. Gledajući ih mi zapravo možemo samo učiti s njima ili jednostavno prebaciti kanal, bez da nam itko išta zamjeri. Inače, u kući u kojoj žive, natjecatelji imaju kutak s gramofonom i pločama. To je samo jedan od signala koji otkrivaju „tajnu” želju autora samog programa, a to je povratak mladih rock’n’rollu.


2. Svatko je zamjenjiv, pa i članovi žirija


Iako će se kroz četiri mjeseca članovi žirija mijenjati, već dva tjedna žiri čine Srđan Žika Todorović, Zoran Kiki Lesendrić, Bebi Dol, Sajsi MC i Nikola Jovanović. Najveće i najstrože ime u žiriju je Žikino. Taj proslavljeni glumac i vrhunski bubnjar dok bendovi nastupaju zapisuje bilješke u svoj blokić. Time pokazuje da svoju ulogu u showu shvaća ozbiljnije od samog sebe. Pritom daje vrlo konkretne komentare, trudi se biti mentorski raspoložen i ne pretjerivati.

Zoran Kiki Lesendrić, meni dosad nepoznato ime, osnivač je grupe Piloti. Znate, „Kao ptica na mom dlanu skakućeš” i tako dalje. On njeguje neki nezainteresirani stil žiriranja i rado pohvali one koji se drugima nisu svidjeli.

Bebi Dol znamo po pjesmama Mustafa, Rudi i Brazil. Ona je srbijanski spoj Josipe Lisac i Gorana Bareta, valjda. Sajsi MC je reperica, to je sve što znam. Njoj se sviđaju više-manje svi bendovi. Nikola Jovanović je mladi treper o kojem ne znam ništa.

Ne želim ulaziti u njihove karijere i postignuća jer se trenutno ne čine previše važnima. Naime, i o njima je dovoljno suditi po njihovim komentarima. Zasad se čini da rijetko daju konstruktivne kritike, ali nisu dosadni i iritantni. Kad to postanu, promijenit će ih, a to mi se kao ideja iznimno sviđa.

prvi
Izvor fotografije: Facebook.com

3. Sloboda voditeljicama ili jeftinije je iskrenije


Voditeljica ima nekoliko i niti jednoj ne znam ime. Neke od njih samo sjede za pultom i komentiraju komentare gledatelja, neke vode program uživo, a druge u međuprostoru paze na natjecatelje i pokušavaju izgladiti njihove međusobne sukobe. Potonje me podsjećaju na nastavnice na maturalcu.

Voditeljice su sve odreda vrlo mlade i, što je nezamislivo u našem TV programu, opuštene i prirodne. Imamo i mi svojih uzdanica u tom polju (hvala Bogu na Antoniji Blaće), ali zaštitni znak hrvatskog televizijskog programa je ipak uštogljenost, pripremljeni scenarij i zazor od improvizacije.

Radi se o velikom projektu i čini se da značajni dio programa iznose upravo voditeljice. Nisam to dosad spomenula, ali program se emitira uživo! Nema ponavljanja, nema isječaka najboljih trenutaka, nema zakulisnih reportaža… Ili gledate ili ne gledate. Ako ste propustili jedan bend, njihov nastup morat ćete gledati na YouTubeu.

Izvor fotografije: Facebook.com

Iako je sve to znak jeftine produkcije, kao uostalom i zvuk samih nastupa, jasno je da je time postignuta razina neposrednosti koja ima svoje obožavatelje. Isto tako, primjetan je napredak u tehničkim detaljima same izvedbe, u odnosu na prvi tjedan, ali neke stvari će sigurno ostati takve kakve jesu. Ili ćete ih prihvatiti ili prebaciti kanal.

Po meni, program vrijedi pogledati barem dvaput, u svrhu vlastitog obrazovanja.

Na kraju ponavljam rečenicu iz naslova: Ako ste voljeli OBN-ov „Rat bendova” u kojem su se vrlo osrednji bendovi natjecali u tome tko će biti više metal i hard rock, onda ćete „Prvi bend Srbije” u kojemu je, a) više žena i b) više žanrova, naprosto obožavati!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari