Istaknuto
20.05.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

17.05.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta 4. rujna 2020. izlazi remaster kolekcija u kojoj će se naći proljepšane i osvježene prve dvije igre kultnog serijala Tony Hawk's Pro Skater.

Glazba

Vodič kroz ovogodišnji Metaldays festival u Tolminu

12.04.2017. Karla Dolenčić
Foto: facebook.com/Metaldays
Vrijeme čitanja: 3 minute

Metaldays je festival metal glazbe koji se svake godine održava kraj slovenskog gradića Tolmin. Ove godine svi metalci mogu pronaći svojih tjedan dana raja od 23. do 29. srpnja. Željni ste odmora u divnoj prirodi slovenskih Alpi uz zvukove žestoke glazbe a u vama se javljaju pitanja poput kako do tamo, što sve uzeti sa sobom te što očekivati? Za vas smo pripremili kratak vodič koji će vas pripremiti za pet najboljih dana ovog ljeta.

Kako do tamo?

Prvi problem koji sigurno iskače je kako doći do gradića koji je smješten usred Alpi? Lakši dio posla je doći do Ljubljane – iz svih većih hrvatskih gradova kao što su to Zagreb i Rijeka imate autobusne i željezničke linije, a vožnja do Ljubljane ne traje dugo (mada za HŽ ne garantiramo). Jednom kad stignete u Ljubljanu, nudi vam se nekoliko opcija. Najjeftinija je da potražite prijevoz putem stranice www.prevoz.org, gdje ljudi objavljuju ponude za slobodna mjesta u autu. Tako možete lako pronaći prijevoz do Tolmina za manje od 10 eura. Vožnja kroz Alpe može biti posebno čarobna ako putujete vlakom, no direktne linije do gradića nema. Vlak će vas odvesti do Mosta na Soči, otkud vas čeka 45 minuta – sat vremena pješačenja do kampa. Onim atletski nastrojenim ljudima će možda trebat i manje, no imajte na umu da se festival održava usred ljeta te da su temperature blago rečeno nepodnošljive. Od Ljubljane do Tolmina (i natrag) vozi i autobus, a detalje potražite na njihovoj internet stranici.

Što vidjeti?

Festival nudi tri stagea. Onaj glavni nosi naziv Ian Fraser “Lemmy” Kilmister stage, a na njemu nastupaju velika imena poput Marilyna Mansona, Amon Amartha, Doro, Architectsa, Iced Eartha i drugih. Srednji stage nosi naziv Boško Bursać, a oko njega je naročito lakše boraviti u popodnevnim satima jer se nalazi pod okriljem drveća pa vas sunce neće toliko pržiti. Od bendova tu izdvajamo Venom, Batushka, Kadavar, Death Angel, Equilibrium i druge. Kako bi priliku dobili i oni manje poznati bendovi, tu je i New forces stage. Želite li detaljnije proučiti line-up, posjetite njihovu web stranicu. Nakon koncerata savjetujemo da se uputite u Beach bar na obali Soče, gdje veselje traje do jutarnjih sati. Nemojmo zaboraviti i da se nalazite u prirodi predivnih Alpi, a oko vas teku dvije rijeke: Tolminka i Soča. Bilo bi šteta ne razgledati okolo i uživati u čarima takvog nečeg, pa preporučamo da si priuštite neko planinarenje ili pak rafting.

Osnovne potrepštine

Metaldays je festival koji se ističe dobrom organizacijom, tako da ne morate brinuti oko hrane, pića te higijenskih potrepština. Što se hrane i pića tiče, najjeftinija opcija je trgovina Hofer koja se nalazi u neposrednoj blizini kampa, a u kojoj možete pronaći sve potrebno za doručak, roštilj ili pak večernju zabavu. Potrebno je napomenuti da se hrana i piće izvana ne smiju unositi u prostor festivala, već samo u kampu. Ukoliko se zaželite toplih obroka, ponuda je zbilja raznolika. Unutar festivala možete pronaći razne kuhinje: meksička, kineska i veganska hrana, pizza, grill i slično. Što se higijenskih potrepština tiče, ulaznicom su vam osigurani vanjski (hladni) tuševi te pristup toaletu i pitkoj vodi. Želite li se tuširati u toplijoj vodi i posjetiti unutarnji toalet, morat ćete doplaćivati 2 eura po korištenju. Punjenje baterije mobitela plaćate 1 euro.

Ulaznice i način plaćanja

Što se ulaznica tiče, ponuda je raznolika pa možete kupiti “normalnu” festivalsku kartu, pojedinačnu dnevnu ili pak posebne pakete. Sve je dostupno putem Metaldays online shopa.  Važno je napomenuti da festival funkcionira na bezgotovinskom principu. Drugim rječima, na ulazu kupujete karticu za 5 eura na koju polažete novčana sredstva i njome plaćate hranu, piće i merch unutar festivala. Ukoliko na odlasku spakirate svo smeće koje ste nakupili, 50% cijene kartice vam se vraća (ovo je ipak ekološki osvješten festival, kao i zemlja unutar koje se održava). Gotovinom plaćate na štandovima sa suvenirima i sličnim. Ukoliko ne raspolažete s puno novaca, Metaldays vam nudi mogućnost volontiranja. Rok za prijavu je 30. travnja, a ukoliko vas odaberu osigurana vam je ulaznica, 2-3 obroka dnevno, punjenje mobitela te topli tuševi. Za 8 sati ne toliko zahtjevnog posla znatno ćete uštediti, a i dalje biti u mogućnosti da uživate u dobroj glazbi. Vidimo se na ljeto!


(Visited 472 times, 1 visits today)

Komentari