Istaknuto
16.09.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi sedam novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Nagrade

Vodimo vas na predstavu “The Devil’s Garden” Zagrebačkog plesnog ansambla

19.09.2017. Ziher.hrFoto: www.zagrebackiplesniansambl.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Zagrebački plesni ansambl u utorak i srijedu, 19. i 20. rujna izvest će u Zagrebačkome kazalištu mladih predstavu “The Devil’s Garden” američkog koreografa s belgijskom adresom Davida Hernandeza. Riječ je o plesnoj uspješnici koja je premijerno izvedena u prosincu 2016. te je dosad izazvala odličan prijem i interes kod publike. Predstava otvara prozor u društvo unutar društva – zajednicu žena izvan svakodnevne stvarnosti.

Kao Amerikanac koji koreografira djelo za hrvatske plesačice, Hernandez se postavio kao svjedok, kao netko tko izvana promatra što se događa, želeći da i publika doživi nešto slično onome što je on doživio gledajući jedan svijet izvan svog vlastitog. Taj svijet zaustavljeno je metaforičko područje između granica muške patrijarhalne stvarnosti našeg svijeta, u kojem se različiti ženski životi ispresijecaju i djeluju jedni na druge. Kako bi stvorio to mjesto, Hernandez je angažirao vizualnu umjetnicu Zdravku Ivandija Kirigin koja je osmislila vrt kao mini-svemir koje izvođačice nastavaju i kojim upravljaju.

U stvaranju zvukobraza Hernandez i Bojan Gagić kreirali su zvučnu instalaciju u kojoj se osjeća prisutnost jednog izvanjskog svijeta i istodobno odjek tog pomalo mističnog prostora. Taj zvukobraz povremeno prekidaju dijelovi Bachova Umijeća fuge, dodatno pojačavajući dojam sjecišta dvaju svjetova i stvarnosti, i time neprestano mijenjajući gledateljev doživljaj.

Foto: www.zagrebackiplesniansambl.hr

U vrtu svjedočimo svojevrsnom obredu ženskog rada koji je zanimljiv i privlačan, utoliko više što ga promatramo iz položaja stranca, putnika bez karte, posjetitelja koji ne govori jezik tih žena, ali je očaran začudnim događajima na koje nailazi. Predstavu izvode plesačice Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Martina Nevistić, Filipa Bavčević, Sintija Kučić, Petra Valentić i Kasija Vrbanac.

Ulaznice po redovnoj cijeni mogu se kupiti za 50 kn, dok je za učenike, studente i umirovljenike te članove plesnih strukovnih organizacija cijena 30 kn. Ziher za svoje čitatelje ima 2×2 ulaznice za obje izvedbe, i 19. i 20. rujna. Ulaznice možete osvojiti tako da na Ziherovoj Facebook stranici pronađete ovu objavu te u komentaru tagirate osobu s kojom želite pogledati predstavu „The Devil’s Garden“ i napišete datum na koji želite na predstave. Dobitnike objavljujemo 19. rujna u 17h!

(Visited 89 times, 1 visits today)

Komentari