nova glazba
4. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
1. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled što je novih naslova u kinu u friško načetom mjesecu.

Nagrade

Vodimo vas u ZKM na hvaljenu predstavu “Eichmann u Jeruzalemu”

Foto: Marko Ercegović / www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minute

U subotu i nedjelju, 18. i 19. svibnja na rasporedu Zagrebačkog kazališta mladih ponovno je hvaljena predstava “Eichmann u Jeruzalemu” slovenskog redatelja Jerneja Lorencija. Po motivima istoimene knjige spisateljice, novinarke i filozofkinje Hanne Arendt, Lorenci i glumački ansambl kroz improvizacije na probama izgradili su tri i pol sata dugu predstavu o Holokaustu i besmislu zla. Polazište ovog umjetničkog istraživanja bilo je rekonstrukcija suđenja nacističkom ratnom zločincu Adolfu Eichmannu 1961. godine u Jeruzalemu.

Uz kontroverznu knjigu u kojoj je Arendt umjesto demonizacije optuženika istaknula Eichmannovu normalnost, čak i banalnost njegove ličnost, kao motivi u predstavi koriste se dokumentarni film “Shoah” Claudea Lanzmanna, roman “Koža” Curzia Malapartea te osobna svjedočanstva glumaca.

“Riječ je o zaista posebnom dramskom ostvarenju koje četiri sata ne dopušta lutanje misli te ni jedan trenutak ne ostavlja bez žestokog naboja emocije. Redatelj Jernej Lorenci predstavu gradi sklapajući niz slika, tema i misli o ljudskoj povijesti, što kolektivnoj što individualnoj, čime nastaje mozaik o propitivanju (bez)smisla zla”, napisala je o predstavi Ziherova kritičarka Antonia Svetina.

U predstavi igraju Katarina Bistrović Darvaš, Dado Ćosić, Frano Mašković, Mia Melcher, Pjer Meničanin, Rakan Rushaidat, Lucija Šerbedžija i Vedran Živolić. Ziher za svoje čitatelje ima 4×2 ulaznice za izvedbu predstave u nedjelju, 19. svibnja. Ulaznice možete osvojiti tako da na Ziherovoj Facebook stranici pronađete ovu objavu te u komentaru tagirate osobu s kojom želite pogledati ovu predstavu. Dobitnike ćemo objaviti u subotu, 18. svibnja poslije 15 sati.

(Visited 129 times, 1 visits today)
Be social

Komentari