Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Film

Crni labud ’90-ih: Život Winone Ryder prepun uspona i padova

29.10.2018. Tina Čatlaić
Vrijeme čitanja: 4 minute

Winona Ryder jedinstvena je pojava u svijetu filma. Ovu su glumicu zbog velikog talenta, tajanstvene karizme, ali i specifičnog izgleda (blijeda put, tamne oči i tamna kosa) voljeli veliki redatelji poput Tima Burtona, Martina Scorsesea i Francisa Forda Coppole. Često se pojavljivala u filmovima pomalo mračne ili crnohumorne tematike. Povodom njenog 47. rođendana prisjećamo se svih njenih dosadašnjih filmskih ostvarenja i životne priče.

Žrtva brutalnog vršnjačkog nasilja

Rođena je 29. listopada 1971. kao Winona Laura Horowitz u gradiću Winona prema kojem je i dobila ime. Zanimljivo je da je njen kum Timothy Leary, psiholog i aktivist koji se tijekom 60-ih zalagao za terapeutsku uporabu LSD-a, a otac joj je Židov čiji su preci većinom ubijeni za vrijeme holokausta.  

Tijekom djetinjstva više se puta selila s obitelji, a naposljetku je završila u okolici San Francisca. Svojih se srednjoškolskih dana prisjeća s gorčinom jer je tada doživjela teško zlostavljanje. Navodi kako su ju djevojke imale na meti jer je nosila mušku odjeću i odudarala od njih. Bile su toliko nasilne prema njoj da je nekoliko puta morala ići na šivanje u bolnicu.

– Srela sam u kafiću jednu od tih djevojaka kasnije kad sam postala slavna, zamolila me za autogram. Rekla sam joj da se jebe – kaže Ryder.

Foto: seirasxx.tumblr.com

Teen zvijezda 

Godine 1983. upisala je studij glume na American Conservatory Theatreu u San Franciscu gdje je pohađala svoje prve satove glume. Već 1985. dobila je  prvu filmsku ulogu u Lucasufilmu Davida Seltzera. U isto je vrijeme promijenila prezime u Ryder (prema Mitchu Ryderu, glazbeniku kojeg je volio njen otac). Dvije godine kasnije pojavljuje se u Kvadratu za koji je dobila izvrsne kritike u Los Angeles Timesu.

Njena popularnost u ranom razdoblju porasla je  ulogom goth djevojke Lydije koja se sprijateljuje s duhovima u Burtonovom crnohumornom Bubimiru (1988). Iste godine nastupa kao glavna zvijezda u kultnim Heathericama gdje su ona i njen partner J.D. (Christian Slater)  suvremeni Bonnie i Clyde, buntovni adolescenti ogorčeni svojim vršnjacima koji odlučuju svoj bijes umiriti – ubojstvima. Iako film nije napunio kinoblagajne, s vremenom je postao sve popularniji među mladima.

Zlatne devedesete

Na samom početku desetljeća, 1990. godine, odabrana je za četiri uloge. Trebala se pojaviti u trećem dijelu legendarne trilogije Kum kao Mary, kći Michaela Corleonea, ali je zbog iscrpljenosti i zdravstvenih problema odustala od snimanja, a ulogu je preuzela Sofia Coppola. Glumila je u Sirenama i u Dobro došla kući, Roxy Carmichael. 

Ponovno je uspostavila suradnju s Burtonom u modernoj bajci Edvard Škaroruki zajedno sa svojim tadašnjim dečkom Johnnyjem Deppom koji je  bio zvijezda brojnih filmova ovog neobičnog redatelja. Srca publike osvojila je nadalje u ekranizaciji Stokerove Drakule u režiji Francisa Forda Coppole i u Doba nevinosti Martina Scorsesea. Coppola je kasnije iznio teoriju prema kojoj se Winona možda udala za Keanua Reevesa u Drakuli – naime, u sceni njihovog “vjenčanja” redatelj nije doveo glumca, nego pravog svećenika koji je obred vodio prema rumunjskoj tradiciji.

Foto: lilpieceofmyworld.tumblr.com

Glavnu ulogu Jo March u uspješnoj adaptaciji romana Male žene Ryder je 1994. posvetila Polly Klaas, djevojčici iz grada Petaluma u kojem je Winona odrasla. Polly je bila dvanaestogodišnjakinja koja je 1993. bila oteta i ubijena, a njen je nestanak privukao pažnju cijelog SAD-a. Dok je potraga za djevojčicom još bila u tijeku, Ryder je ponudila dvjesto tisuća dolara da se Polly vrati kući živa i zdrava. Nažalost, to se nije ostvarilo.

1999. glumi s veličinama kao što su Angelina Jolie i Whoopi GoldbergPrekinutoj mladosti, ekranizaciji autobiografije Susanne Kaysen. Glumica za taj film, u kojem je prikazan Susannin jednogodišnji boravak u mentalnoj bolnici, tvrdi da joj je jedan od najdražih koje je snimala. I ona sama često se borila sa psihičkim problemima i njihovim tjelesnim posljedicama. Još dandanas pati od nesanice. Taj problem navodno rješava tako da preko telefona razgovara s Al Pacinom koji ima jednake tegobe sa snom.

Imala je probleme sa snimanjem scena u vodi na snimanju filma Alien: Uskrsnuće jer je u djetinjstvu proživjela traumatično iskustvo kad se  jednom gotovo utopila.

Skandalozna krađa

U prosincu 2001. Ryder je uhićena zbog krađe na Petoj aveniji u Beverly Hillsu. Optužena je  za krađu dizajnerske odjeće i nakita vrijednog više od 5 tisuća dolara i osuđena na 3 godine uvjetne kazne, 3700 dolara kazne i 6300 dolara za nadoknadu štete. Glumica tvrdi da se to dogodilo u vrijeme kada je patila od kliničke depresije. Među ostalom optužena je i za uzimanje droga i tableta za koje nije dobila recept. Nakon tog neslavnog događaja imala je kraću pauzu u karijeri praćenu padom popularnosti, ali već 2002. ponovno glumi u  romantičnoj komediji Slučajni milijunaš. 

Foto: cinemasource.tumblr.com

Nostalgija za devedesetima 

Ryder je angažirana u brojnim filmovima tijekom idućih godina, pojavljuje se  i 2010. u Crnom labudu Darrena Aronofskog, popularnoj Netflixovoj seriji Stranger Things gdje igra jednu od glavnih uloga, a ove godine glumila je u romantičnoj komediji Destination Wedding s Keanuom Reevesom. Ipak, najveća su joj ostvarenja filmovi  iz mladosti te se može reći da je najslavnije dane proživjela u devedesetima.

Međutim, devedesete su danas ponovno in, fanovi kreiraju mnogo retro Facebook, Tumblr i Instagram stranica posvećenih tim specifičnim godinama koje su na jedinstven način zaokružile kraj 20. stoljeća. Upravo je Winonina pomalo zaboravljena slava ponovno porasla, a filmovi u kojima je glumila ponovno stječu popularnost. Njene upečatljive uloge autsajderica i buntovnica, originalnost i dojmljiva biografija drže svoj status i danas, pogotovo među generacijom mladih nezadovoljnom današnjim vremenima i gladnom (nešto bliže) prošlosti.

(Visited 392 times, 3 visits today)

Komentari