Istaknuto
04.12.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Ove godine provedite Advent na naš način, upoznajte nas kroz male božićne rituale, tradicije i sadržaje koji ispunjavaju naše adventske dane bojama veselja i zajedništva.

01.12.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Ažurirajte se i ovog tjedna uz aktualne singlove s domaćeg glazbenog terena uz rubriku Nova glazba. Odaberite svog favorita i donesite mu vječnu slavu.

Film

Crni labud ’90-ih: Život Winone Ryder prepun uspona i padova

29.10.2018. Tina Čatlaić
Vrijeme čitanja: 4 minute

Winona Ryder jedinstvena je pojava u svijetu filma. Ovu su glumicu zbog velikog talenta, tajanstvene karizme, ali i specifičnog izgleda (blijeda put, tamne oči i tamna kosa) voljeli veliki redatelji poput Tima Burtona, Martina Scorsesea i Francisa Forda Coppole. Često se pojavljivala u filmovima pomalo mračne ili crnohumorne tematike. Povodom njenog 47. rođendana prisjećamo se svih njenih dosadašnjih filmskih ostvarenja i životne priče.

Žrtva brutalnog vršnjačkog nasilja

Rođena je 29. listopada 1971. kao Winona Laura Horowitz u gradiću Winona prema kojem je i dobila ime. Zanimljivo je da je njen kum Timothy Leary, psiholog i aktivist koji se tijekom 60-ih zalagao za terapeutsku uporabu LSD-a, a otac joj je Židov čiji su preci većinom ubijeni za vrijeme holokausta.  

Tijekom djetinjstva više se puta selila s obitelji, a naposljetku je završila u okolici San Francisca. Svojih se srednjoškolskih dana prisjeća s gorčinom jer je tada doživjela teško zlostavljanje. Navodi kako su ju djevojke imale na meti jer je nosila mušku odjeću i odudarala od njih. Bile su toliko nasilne prema njoj da je nekoliko puta morala ići na šivanje u bolnicu.

– Srela sam u kafiću jednu od tih djevojaka kasnije kad sam postala slavna, zamolila me za autogram. Rekla sam joj da se jebe – kaže Ryder.

Foto: seirasxx.tumblr.com

Teen zvijezda 

Godine 1983. upisala je studij glume na American Conservatory Theatreu u San Franciscu gdje je pohađala svoje prve satove glume. Već 1985. dobila je  prvu filmsku ulogu u Lucasufilmu Davida Seltzera. U isto je vrijeme promijenila prezime u Ryder (prema Mitchu Ryderu, glazbeniku kojeg je volio njen otac). Dvije godine kasnije pojavljuje se u Kvadratu za koji je dobila izvrsne kritike u Los Angeles Timesu.

Njena popularnost u ranom razdoblju porasla je  ulogom goth djevojke Lydije koja se sprijateljuje s duhovima u Burtonovom crnohumornom Bubimiru (1988). Iste godine nastupa kao glavna zvijezda u kultnim Heathericama gdje su ona i njen partner J.D. (Christian Slater)  suvremeni Bonnie i Clyde, buntovni adolescenti ogorčeni svojim vršnjacima koji odlučuju svoj bijes umiriti – ubojstvima. Iako film nije napunio kinoblagajne, s vremenom je postao sve popularniji među mladima.

Zlatne devedesete

Na samom početku desetljeća, 1990. godine, odabrana je za četiri uloge. Trebala se pojaviti u trećem dijelu legendarne trilogije Kum kao Mary, kći Michaela Corleonea, ali je zbog iscrpljenosti i zdravstvenih problema odustala od snimanja, a ulogu je preuzela Sofia Coppola. Glumila je u Sirenama i u Dobro došla kući, Roxy Carmichael. 

Ponovno je uspostavila suradnju s Burtonom u modernoj bajci Edvard Škaroruki zajedno sa svojim tadašnjim dečkom Johnnyjem Deppom koji je  bio zvijezda brojnih filmova ovog neobičnog redatelja. Srca publike osvojila je nadalje u ekranizaciji Stokerove Drakule u režiji Francisa Forda Coppole i u Doba nevinosti Martina Scorsesea. Coppola je kasnije iznio teoriju prema kojoj se Winona možda udala za Keanua Reevesa u Drakuli – naime, u sceni njihovog “vjenčanja” redatelj nije doveo glumca, nego pravog svećenika koji je obred vodio prema rumunjskoj tradiciji.

Foto: lilpieceofmyworld.tumblr.com

Glavnu ulogu Jo March u uspješnoj adaptaciji romana Male žene Ryder je 1994. posvetila Polly Klaas, djevojčici iz grada Petaluma u kojem je Winona odrasla. Polly je bila dvanaestogodišnjakinja koja je 1993. bila oteta i ubijena, a njen je nestanak privukao pažnju cijelog SAD-a. Dok je potraga za djevojčicom još bila u tijeku, Ryder je ponudila dvjesto tisuća dolara da se Polly vrati kući živa i zdrava. Nažalost, to se nije ostvarilo.

1999. glumi s veličinama kao što su Angelina Jolie i Whoopi GoldbergPrekinutoj mladosti, ekranizaciji autobiografije Susanne Kaysen. Glumica za taj film, u kojem je prikazan Susannin jednogodišnji boravak u mentalnoj bolnici, tvrdi da joj je jedan od najdražih koje je snimala. I ona sama često se borila sa psihičkim problemima i njihovim tjelesnim posljedicama. Još dandanas pati od nesanice. Taj problem navodno rješava tako da preko telefona razgovara s Al Pacinom koji ima jednake tegobe sa snom.

Imala je probleme sa snimanjem scena u vodi na snimanju filma Alien: Uskrsnuće jer je u djetinjstvu proživjela traumatično iskustvo kad se  jednom gotovo utopila.

Skandalozna krađa

U prosincu 2001. Ryder je uhićena zbog krađe na Petoj aveniji u Beverly Hillsu. Optužena je  za krađu dizajnerske odjeće i nakita vrijednog više od 5 tisuća dolara i osuđena na 3 godine uvjetne kazne, 3700 dolara kazne i 6300 dolara za nadoknadu štete. Glumica tvrdi da se to dogodilo u vrijeme kada je patila od kliničke depresije. Među ostalom optužena je i za uzimanje droga i tableta za koje nije dobila recept. Nakon tog neslavnog događaja imala je kraću pauzu u karijeri praćenu padom popularnosti, ali već 2002. ponovno glumi u  romantičnoj komediji Slučajni milijunaš. 

Foto: cinemasource.tumblr.com

Nostalgija za devedesetima 

Ryder je angažirana u brojnim filmovima tijekom idućih godina, pojavljuje se  i 2010. u Crnom labudu Darrena Aronofskog, popularnoj Netflixovoj seriji Stranger Things gdje igra jednu od glavnih uloga, a ove godine glumila je u romantičnoj komediji Destination Wedding s Keanuom Reevesom. Ipak, najveća su joj ostvarenja filmovi  iz mladosti te se može reći da je najslavnije dane proživjela u devedesetima.

Međutim, devedesete su danas ponovno in, fanovi kreiraju mnogo retro Facebook, Tumblr i Instagram stranica posvećenih tim specifičnim godinama koje su na jedinstven način zaokružile kraj 20. stoljeća. Upravo je Winonina pomalo zaboravljena slava ponovno porasla, a filmovi u kojima je glumila ponovno stječu popularnost. Njene upečatljive uloge autsajderica i buntovnica, originalnost i dojmljiva biografija drže svoj status i danas, pogotovo među generacijom mladih nezadovoljnom današnjim vremenima i gladnom (nešto bliže) prošlosti.

(Visited 572 times, 1 visits today)

Komentari