Istaknuto
05.08.2021.

Vrijeme čitanja: 8 minute U mazohističkom mehanizmu koji spaja nadmoć, figuru, znoj i svijest o opipljivosti tijela jedino je važan osjećaj bliskosti koji vibrira između scene i publike materijalizirajući nestvarno.

05.08.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Glazba

Izvještaj – Stonebride i Wolfram: Čemu jedan bend treba težiti

31.03.2018. Helena KezerićFoto: Lucija Kolarić / KSET
Vrijeme čitanja: 3 minute

Četvrtak za nama bio je u službi mogućnosti, mogućnosti za odlaskom na dobre koncerte. Moj put je vodio u KSET na koncert novosadskog benda Wolfram i zagrebačkih vitezova stoner rocka – Stonebridea. Žestoki i glasni četvrtak približio nas je produženom vikendu i ostavio željnima za još glazbe poput one glavnih likova ovog izvještaja.

Jedinstveni u svojoj žestini

Wolfram nas je svojim nastupom uveo u večer žestokog zvuka. Pretpostavljeno odstupanje od satnice i ugodno popunjen, no svejedno preprazan klub za bend ovakvog kalibra čine opis mjesta radnje. Iz pjesme u pjesmu brojnost publike je ipak vidljivo rasla, no oni koji su propustili nastup ovih zanimljivih Novosađana mogu samo plakati nad svojom gorkom sudbinom. Jedinstven spoj industriala, žestine i etno melosa ono je što Wolfram čini posebnim. Predivna harmonija muškog i ženskog vokala na zajedničkim dionicama bilo je nešto u čemu sam posebno uživala.

Foto: Lucija Kolarić / KSET

Bend je bio dobro raspoložen, a publika zanesena i oduševljena odličnom live izvedbom. Pjevačica Jana ima predivnu emociju u svom glasu pa tako za vrijeme izvođenja pjesme Prošeta se Jovka Kumanovka za mene nije postojalo ništa drugo osim ovog benda ispred mene. Oduševljena sam ovim konceptom uspješnog spajanja etno baštine u beskompromisni stoner rock. Većina izvođenog materijala bila je na engleskom, ali potpunu podršku dajem za još više pjesama na materinjem im jeziku. Iskreno se veselim novom albumu, to bi moglo biti jedno od boljih žestokih izdanja na ovim prostorima u tekućoj godini.

Stonebride uvesti u glazbene udžbenike

Koncert u KSET-u bio je točka na i kratke, ali intenzivne europske turneje. Set su započeli pjesmom Sokushinbutsu, imali smo prilike čuti i nove pjesme Embodiment, Early BirdAnimal on Display. Osjetno glasniji zvuk za vrijeme njihovog koncerta osjetio se u cijelom tijelu, ako ste odlučili stajati u prvim redovima. Rock se nikad nije slušao, a kamoli svirao tiho. Ne čudi, s obzirom na iskustvo i broj dosad odsviranih koncerata, ali Stonebride je odličan primjer benda koji konstantno radi na sebi i ne pristaje na kompromis kada je kvaliteta u pitanju. Siniša samouvjereno rastura tim svojim vokalom, ostatak benda jednako je eksplozivan i uvjerljiv na svojim instrumentima. Svojim pjesmama izvrsnom svirkom uživo daju posebnu dimenziju, uvijek ih moraš voljeti zericu više uživo od njihovih studijskih snimki. Mislim da je to nešto čemu bi svaki dobar bend trebao težiti.

Foto: Lucija Kolarić / KSET

Ako još do sada niste čuli, Stonebride ima novi ‘mini’ album – “Animals on Display” je izašao 15. ožujka. U ime friško objavljenog albuma nadamo se koncertnoj promociji za vrijeme koje bend neće morati paziti na sat. To je zapravo jedina, ako to nazovemo, zamjerka ove večeri. Ne mogu to toliko zamjerati jer znamo svi jako dobro da KSET preko tjedna radi do ponoći. Ovako je možda bilo i bolje jer smo nakon odlične svirke ostali željni još.

Budite sigurni da se KSET tek zagrijava odličnim koncertnim programom poput ovog koji je ugostio Wolfram i Stonebride. Dva odlična benda s jednako kvalitetnim nastupima uživo prizvali su vikend i dali nam još jednu večer vrijednu pamćenja. Wolframa želimo više na našim prostorima, a za Stonebride se nadamo da nas do kraja godine neće ostaviti gladnima tog svog beskompromisnog stoner zvuka.

(Visited 338 times, 2 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(8 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari