Vizart

“Yilpinji: ljubav, magija i obredi” u Klovićevim dvorima

Foto: galerijaklovic.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/galerijakd
Foto: facebook.com/galerijakd

U Galeriji Klovićevih dvori može se razgledati zanimljiva izložba o ljubavi i ljubavnim prijestupima australskih Aboridžina. Izložba pod nazivom “Yilpinji: ljubav, magija i obredi” otvorena je 25. siječnja povodom obilježavanja Dana Australije, a nastala je u organizaciji s Australskim veleposlanstom u Zagrebu. Kustosica izložbe je dr.sc. Christine Nicholls, profesorica na Sveučilištu Flinders u Australiji, inače izvrsni poznavatelj aboridžinske kulture i običaja, a do svojih bogatih istraživačkih saznanja došla je, između ostalog, provevši desetak godina u aboridžinskom plemenu.

Bogata tradicija vizualne umjetnosti ljubavne tematike nije, kao što možda mislimo, odlika isključivo anglo- saksonskog ili azijskog kulturnog stvaralaštva. Aboridžinska vizualana umjetnost, ne samo da je podjednako bogata, nego i mnogo starija. U sklopu ove izložbe izložena su, nama gotovo nepoznata umjetnička djela vezana uz yilpinji, takozvanu ljubavnu magiju koju prakticiraju aboridžinske zajednice Warlpiri i Kukatja na području Središnje i Zapadne pustinje u Australiji. “Yilpinji je kad muškarci pjevaju na muškom ceremonijalnom području kako bi se žene u njih zaljubile i onda se sve žene zaljube u muškarce jer su ih začarali yilpinji pjesmama i svaki muškarac privuče ženu za sebe”, kazao je Paddy Patrick Jangala, pripadnik Warlpiri zajednice, a s Warlpiri jezika prevela Christine Nicholls.

Ovo kulturno uvjetovano izražavanje ljubavi, prikazano kroz umjetničke slike, otkriva nam mnogo o vjeri australskih Aboridžina, a koja je poznata preko engleskog prijevoda The Dreaming- Snivanje. Snivanje se očituje u simbolima kojma se koriste za stvaranje slika. Svaka slika dobila je naziv po barem jednoj priči iz Snivanja, a mnoge od njih sadrže stroge zabrane i ozbiljne posljedice nezakonite ili zabranjene ljubavi.

Foto: galerijaklovic.hr
Foto: galerijaklovic.hr

Izložbu otvara slika pod nazivom “Snivanje žena” autora Ronniea Lawsona Jakamarra. “Ovo je važna muška priča koja se bavi yilpinji ljubavnom magijom. Sve žene moraju napustiti svoju zemlju, bez obzira koliko su vezane za mjesto gdje su odrasle, i pridružiti se suprugu odgovarajućeg srodstva. Kad stupi u brak, žena mora prisvojiti suprugovu zemlju. Umjetnik je prikazao Jakamarra muškarca i njegovu Napaljarri partnericu u obliku slova “U”s izbočenim spolnim organima u sredini slike. Oko žene se nalaze štapovi za kopanje. Muškarčev štit prikazan je na vrhu slike. Oboje putuju od juga prema sjeveru. Žena želi ići u svoju zemlju. Njezina želja da putuje prema istoku prikazana je na dnu slike, no linije putovanja nisu povezane s njezinom destinacijom što otkriva da je muškarac sprječava da se vrati u svoju zemlju. Ona mora poći s njime u njegovu zemlju, što označava put prikazan na obje strane slike”, piše u opisu slike.

Izložba je otvorena do 17. veljače, a ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

Be social

Komentari