Izvedbene umjetnosti

Desetak predstava i bogat popratni program na 23. Marulićevim danima

Foto: hnk-split.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: hr.wikipedia.org
Foto: hr.wikipedia.org

Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu 21. travnja počinju 23. Marulićevi dani. Ovaj Festival hrvatske drame i autorskog kazališta neprekidno se održava od 1991. svake godine krajem travnja u spomen na “oca hrvatske književnosti” i “preteče moderne dramske riječi”, Marka Marulića koji je svoj epski spjev Judita, temeljno djelo hrvatske književnosti, dovršio 22. travnja 1501. Festival će ove godine otvoriti Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture, a u sklopu svečanosti otvaranja bit će uručene nagrade Marin Držić. Kao prvu festivalsku predstavu, ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku izvest će najbolju domaću kazališnu produkciju u 2012. godini, dramu “Unterstadt”. Redatelj predstave Zlatko Sviben u kazališni medij adaptirao je istoimeni roman Ivane Šojat Kuči, u kojem ona bez milosti progovara o istinitoj, tragičnoj sudbini osječkih Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Tijekom osam festivalskih dana, bit će sveukupno prikazano deset hrvatskih drama nastalih u produkciji kazališta iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije . To su “Gospoda Glembayevi” Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana i izvedbi SNG Ljubljana; “Leda” Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić i izvedbi ZKM iz Zagreba te festivala Kotorart i Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju; “Glorija” Ranka Marinkovića u režiji Saše Božića i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba; “Dabogda te majka rodila” prema romanu Vedrane Rudan u režiji Tatjane Mandić i izvedbi HKD Teatra iz Rijeke i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke; “Kako je Dunda spasila domovinu” Slobodana Šnajdera u režiji Snježane Banović i izvedbi INK Pula;  “Prasac koji gleda u Sunce” Olje Lozice u režiji Olje Lozice i izvedbi KMD Dubrovnik; “Žena bez tijela” Mate Matišića u režiji Božidara Violića i izvedbi ZKM Zagreb; “Pričaj mi o Gorkome” prema romanu Mani Gotovac u izvedbi HNK Varaždin te “Srce veće od ruku” Elvisa Bošnjaka u režiji Trpimira Jurkića i izvedbi Kazališta Playdrama Split.

Osim natjecateljskog, bit će i bogati popratni program. I ove godine, susrest će se kazališni djelatnici, kritičari i predstavnici javne riječi te razgovarati o najaktualnijim pitanjima domaće kazališne umjetnosti. Tako će se 23. travnja u foyeru HNK Split održati okrugli stol pod nazivom “Hrvatsko dramsko pismo danas – položaj domaćeg pisca i teksta u repertoarima i medijima (s pogledom u regiju)”, 25. travnja stručni skup pod nazivom “Što je nama baština i što smo mi njoj – Krleža i Marinković za publike 21. stoljeća”. Počasni gost ovog festivalskog izdanja je redatelj Paolo Magellio, a u čiju će se čast posljednjeg dana, 28. travnja održati tematski razgovori. Festival će nakon svečane dodjele nagrada zatvoriti izvedba predstave “Glumice & to” Dunje Fajdić u produkciji zagrebačkog Kazališta na Pešćenici i UO Kravice.

Be social

Komentari