nova glazba
18. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

Izvedbene umjetnosti

Zagrebački plesni centar slavi Svjetski dan plesa uz premijeru i izložbu

Foto: www.zagrebackiplesnicentar.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Zagrebački plesni centar obilježit će Svjetski dan plesa premijerom nove predstave Zrinke Lukčec Kiko, “Na kavi ispod trepavica”. Život čine mali rituali, slučajnosti, neki važni susreti. Ponekad se susrećemo s problemima, ponekad s prijateljima, a ponekad je nužno da se susretnemo i sami sa sobom. Potraga za vremenom i prostorom mogućih susreta događa se jednako na kavi u gradu kao i na kavi ispod trepavica.

“U želji za iskustvom koje bi bilo zajedničko, univerzalno, ono koje želimo podijeliti s drugima, u stalnoj smo potrazi za strategijama komunikacije, za mjestima susreta, a lako je moguće da smo zapravo ponajviše ‘uključeni’ u svemir upravo u trenucima koji izmiču čvrstoj kategorizaciji racionalnog i događaju se u rascjepu između sna i jave. Na toj propusnoj granici između potrage i potrebe, osjetilnog i osjećaja, fikcije i stvarnosti, nastaje i ova predstava”, ističe koreografkinja predstave Zrinka Lukčec Kiko. Plesnu predstavu “Na kavi ispod trepavica” potpisuju i koautorice te izvođačice Dora Kokolj i Eni Vesović, dramaturginja Maja Sviben, dizajnerica projekcije Majda Džanić Bogojević te kostimografkinja Emine Kušan.

[Na kavi ispod trepavica] Foto: www.zagrebackiplesnicentar.hr

Ispijanje kave ispod trepavica bit će uvertira u Svjetski dan plesa koji se tradicionalno obilježava 29. travnja, a čije je osnovna ideja podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Ples je univerzalni jezik koji ne poznaje granice, on je govor tijela, umijeće i umjetnost kojoj je čovjek autor, sredstvo i samo umjetničko djelo. Raznolikost i bogatstvo plesnih formi u svijetu se obilježava od 1982. godine, a u Hrvatskoj od 1999.

Cjelodnevni program u ZPC-u započinje u dvorištu u 11 sati impro jamom s glazbenicima Nomad jama pod vodstvom Martine Granić. U 13 sati slijedi predavanje i class voguinga Mateje Miković, a Petra Valentić približit će suvremeni ples svim zainteresiranima u 15 sati. Premijera predstave Zrinke Lukčec Kiko na rasporedu je u 20 sati, nakon čega slijedi otvorenje izložbe fotografija Nikoline Nerat Jukić pod nazivom MOVEM(OM)ENT. U ZPC-u će se pročitati Svjetska poruka čija je autorica jedna od najpoznatijih koreografkinja, Trisha Brown koja nas je nedavno napustila, te hrvatska poruka Miljenka Vikića, poznatog baletana. Za sve ostale informacije o programu i ulaznicama za predstavu, posjetite službenu web stranicu Zagrebačkog plesnog centra.

(Visited 238 times, 1 visits today)
Be social

Komentari