Izvedbene umjetnosti

Držić u ZKM-u: “Međimurski lepi dečko” i “Dječak” u videoformatu

zkm
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Zagrebačko kazalište mladih uz pomoć svojih glumaca u videoformatu režira dramske tekstove nagrađene Nagradom Marin Držić u 2019. godini. Nakon prvonagrađenih, ZKM nastavlja s režiranjem drugonagrađenih. Drugu nagradu ravnopravno dijele drama Mateje Posedi pod naslovom „Međimurski lepi dečko” te „Dječak” Davora Špišića.

Međimurski lepi dečko

Djelo Mateje Posedi obiteljska je drama napisana slikovitim međimurskih narječjem. Govori o obitelji čiji se život gubi u banalnoj svakodnevici i nemogućnosti komunikacije. Glavni lik predstavlja mladog čovjeka koji se nalazi na životnom raskrižju biranja između potrebe bježanja iz bezizglednog života provincije u neko nesigurno okruženje ‘boljeg svijeta’ i vezanja uz odnose s bližnjima koje ni sebi, ni drugima, ne može objasniti ili pokazati. Tekst dokazuje da neizgovoreno može pružati jednaku dramsku napetost kao i ono što je izgovoreno.

„Međimurski lepi dečko” u adaptaciji je i režiji Tamare Damjanović, glazba se pripisuje Stanku Kovačiću, autor videa je Lovro Mrđen, a djelo čitaju: Ugo Korani, Dora Polić Vitez, Zoran Čubrilo, Petra Svrtan, Toma Medvešek, Ivan Pašalić, Maro Martinović i Mia Melcher.

Predstavu možete pogledati ovdje.

Dječak

Drama „Dječak” inspirirana je djelom Williama Shakespearea Koriolana. Radnja drame „Dječak” smještena je u naš geografski i socio-politički prostor u poslijeratno vrijeme u kojem bukti poziv za revoluciju društvenih slojeva izostavljenih iz pobjedonosne podjele plijena društvene imovine. Sam vrh vlasti koristi branitelje kojima su nadjenuti statusi heroja za njihovo rušenje i osvetu. Heroji ubrzo postaju izdajnici, čiji je životni put bio predodređen da postanu ubojice. Drama Davora Špišića ne šalje samo antiratnu poruku, već govori i o manipulaciji društvenog vrha, lakovjernosti naroda te tankoj crti koja stoji između izdajnika i heroja.

Be social

Komentari