Vizart

Zagrepčani: Fotografski album jednog grada u Botaničaru

Foto: zagrepcani.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

U zagrebačkom Botaničaru u petak, 12. svibnja otvara se izložba fotografija Zagrepčani Krešimira Zadravca, autora koji svakodnevicu svojih sugrađana vrijedno dokumentira od 2010. godine.

Zagrepčani su odmak od suvremenih dominantnih fotografskih narativa, odbacuju visokoestetiziranu i konceptualnu fotografiju, i vraćaju se uzusima žanra čiji su začetnici klasici fotografske misli poput Roberta Franka i Garryja Winogranda, autora koje će Zadravec uvijek navoditi kao svoje velike uzore i učitelje. No Zagrepčani spomenutu formu citiraju tek uvjetno — njihov je naglasak prvenstveno na tijelu, a iz točke susreta ulične i dokumentarne fotografije prerastaju u duhovit vizualni esej o urbanom životu čijim se inteligentnim dosjetkama i toplini sunčanog poslijepodneva uvijek ugodno vraćati. Suptilnom i višeslojnom komikom autor bilježi sitne fenomene ulične svakodnevice, urbanu dinamiku grada koja se prosječnom gledatelju/prolazniku — vječito zaokupljenom samim sobom — na ovim fotografijama otvara u jednoj posve novoj dimenziji. Fotografija izloga ispunjenog nečemu nalik dodo pticama u prvi tren sugerira igru oblika i repetitivnost motiva, da bi potom odraz prozora zgrade preko puta ukazao i na dvojnost prizora unutar kadra, vodeći nas napokon prema pravom subjektu — Zagrepčancu — čija se glava odjednom uključuje u komičan ples simpatičnih ptica. No Krešimir Zadravec, kao čovjek s fotoaparatom koji ima (nad)moć bilježenja pogleda i upisivanja tuđeg trenutka u vječnost, tu poziciju nipošto ne iskorištava — na samom kraju primjećujemo da se uključivanjem svog odraza u igru refleksija i ritmizaciju ptičjih tijela autor istodobno šali i na vlastiti račun.” O projektu piše Petra Belc.

Foto: zagrepcani.tumblr.com

O autoru:

Krešimir Zadravec (Zagreb, 1974.) započeo se baviti fotografijom 2004. godine. Surađivao je sa Zagrebačkom bankom, Spektar produkcijom, EXE produkcijom, reklamnom agencijom “Sattchi & Saatchi” u različitim kampanjama (jumbo/džambo plakati, TV i novinske reklame).
Osnivač je Bulb magazine-a, internetskog časopisa koji se bazira na promociji fotografija domaćih i stranih autora, prezentacijama fotografskih projekata, te razgovorima sa autorima.
Sredinom 2009. godine sa nekoliko kolega pokrenuo je novi projekt, fotografsku udrugu Organ Vida i istoimeni međunarodni festival fotografije.
Službeni je Lomo guide za Lomography Croatia.
Radio je kao fotoreporter za redakciju N-ost mreže (Berlin) za izvještavanje o istočnoj Europi.

Be social

Komentari