Vizart

Fotografski “Dijalozi” Tjaše Kalkan u Galeriji SC

tjaše kalkan
Foto: Press/Tjaša Kalkan
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Završni fotografski projekt Dijalozi Tjaše Kalkan bit će izložen u Galeriji SC u srijedu, 7. prosinca od 20 sati. Postoji više razloga zašto je upravo taj prostor izabran kao logično mjesto izlaganja. Opće je poznato kako program ovog zagrebačkog izlagačkog prostora podržava završne studentske radove koji su ujedno početne točke kretanja unutar izlagačkog umjetničkog sistema. Tjaša u prostorima Studentskog centra također radi kao fotografkinja i prati program kulture već pune dvije godine.

Njezin rad temelji se na dokumentiranju određenih društveno-umjetničkih događanja. Fotografiranju otvaranja izložbe pristupa sa zainteresiranošću kojom dokumentarističko i objektivno dobiva dodatnu vrijednost koja nerijetko izmami osmijeh.

U fotografskom projektu na Akademiji dramskih umjetnosti prihvaća se zadatka u kojem je polazište motiv oslobađanja tijela od društveno prihvatljivih formi unutar određenog prostora. Režiranjem scene povezuje perfomativni moment s fotografijom. To ponekad rezultira začuđujućim situacijama u koje se neplanirano uključuju i slučajni prolaznici. Upravo tu reakciju neupućenih prolaznika fotografkinja odlično prepoznaje i time se naglašava prvotni, začudni motiv. “Moglo bi se reći da je upravo ta zaigrana angažiranost, neovisno o motivu koji snima, svojstvena poetika Tjaše Kalkan.”

Kao umjetnice koje su utjecale na rad koji izlaže u Galeriji SC navodi Valie Export i Vlatku Horvat, te se sama uvrštava u programski niz koji se od kraja šezdesetih godina kreira u prostoru Studentskog centra.

Trenutačno je apsolventica MA studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, te paralelno MA studija germanistike/francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Svoje je fotografske radove proteklih godina izlagala na četiri samostalne i dvadesetak skupnih izložbi. Radila je kao fotografkinja na međunarodnim filmskim setovima, te surađivala na brojnim kazališnim, filmskim, plesnim i glazbenim projektima i festivalima.

Godine 2012. osvaja Posebnu nagradu za najboljeg mladog umjetnika na festivalu Rovinj Photodays. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Be social

Komentari