Film

Zagrijavanje za Rio: Sportske priče uokvirene u najbolje filmske trenutke

Foto: facebook.com/olympics
Vrijeme čitanja: 4 minute

Za nešto manje od mjesec dana u grandioznom Rio de Janeiru počet će ponajveći sportski događaj na planeti. Olimpijske igre san su svakog sportaša, pogotovo u onim sportovima koji se čine uvelike zapostavljenima. Najčešće Olimpijske igre individue pretvore u globalne sportske zvijezde koje ostvare velike rezultate pred milijunskim auditorijem.  Također, momčadski sportovi, su oni koji se često igraju radi ljepote pojedine igre, a ne radi pojedinca. Ipak, iza svakog sportaša stoji određena životna priča – kako je došao do ovdje, kako je postigao takav rezultat, što je to što ga čini nepobjedivim i najboljim? Da, te priče rezervirane su za pozadinu koja se otkriva tek nakon ostvarenja nekog dobrog rezultata. Film je kroz povijest nebrojeno puta dokazao da je sposoban odlično prikazati uspon do vrha određenog šampiona. Sljedeći filmovi nisu isključivo sportski. To su ponekad vrlo dobro izmišljene i motivirajuće priče. S druge strane, to su ponekad priče po istinitim događajima, nakon kojih shvatite da snovi jesu teško ostvarivi, ali na kraju vrlo mogući i neizbrisivi.

Boks (Rocky, Raging Bull i Million Dollar Baby) – Sylvester Stallone u ulozi talijanskog pastuha, De Niro kao La Motta iz Bronxa i Hilary Swank kao amaterska boksačica. Svaki priča za sebe, a svaka uloga pamtljiva od kada pogledate film pa do… kraja života, ukratko. Jer naposljetku ovo i jesu životni filmovi koji imaju jaku dramsku pozadinu s vrlo dobro snimljenim boksačkim sekvencama. Iako je Rocky najviše idealiziran od svih, što sigurno neće proći u nekom realističkom prikazu ovog nasilnog sporta, uz dozu ljubavi i američke patetike zaboravit ćete na manjkavosti sportskog plana. Scorsese je u Razjarenom biku pokazao da barata i sportskim temama, a Eastwood je Djevojci dao nevjerojatnu dozu drame i teških životnih situacija. Boks je još uvijek olimpijski sport, iza svakog boksača je priča i znate što vam je činiti.

Foto: facebook.com/MillionDollarBabyMovie
Foto: facebook.com/MillionDollarBabyMovie

Hrvanje (The Wrestler i Foxcatcher) – Nakon što smo boks završili mračnjački, u tom tonu nastavljamo i s hrvanjem. Nažalost, sport je ponekad i više od života za neke pa ne smijemo zaboraviti da su neki spremni i umrijeti zbog njega. Dosta teške riječi, životne situacije i komorni prostori dovode do nastanka šampiona, bilo to na državnoj, svjetskoj ili pak samo na lokalnoj razini. Svako je heroj kakav odluči biti i ništa dalje od toga. Mickey Rourke i Marisa Tomei dali su i više nego što su objektivno u tom trenutku mogli te se u Hrvaču to otkriva iz svakog kadra. U Foxcatcheru možete uživati u višestrukim odličnim ulogama i vrlo čudnoj, ali olimpijskoj priči oko troje hrvača, suludo različitih karaktera.

Nogomet (Montevideo, Bog te video! i Montevideo, vidimo se!) – Tko će drugi nego komšije? Naravno, nogomet nije još uvijek najpopularniji sport u SAD-u pa zaključno s time ne možemo očekivati njihovu verziju najvažnije sporedne stvari na svijetu. Ako izuzmemo tragično loš Goal i njegov nastavak, drago mi je da su se baš naši susjedi upustili u avanturu zvana snimanje epske nogometne priče. Visoka produkcija, vrlo dobra glumačka postava, odlične lokacije, zabavan i zanimljiv scenarij koji je užasno patetičan, ali nekako zamamno romantiziran jer nam govori o vremenima kad je nogomet još uvijek bio samo sport za navijače. Romantičarska vremena daleko su iza nas, a kad nas priča stavi u predgrađe Beograda, pa zatim na brod koji plovi Tihim oceanom da bi stigao na krajnji cilj, Svjetsko prvenstvo 1930. u Montevideo, onda možete vidjeti ambicioznost projekta koji je na kraju završio vrlo uspješno. „Fudbal“ je u centru zbivanja, ljubavnih zavrzlama, običnih ljudi i poslova, siromaha i bogataša te takva situacija fluidno teče filmskom vrpcom da bi se usudio reći kako je ovaj visoko očekivani film (nastavak i serija također) opravdava sve što je u njega uloženo jer ima dušu davno prošlih vremena. A to je danas vrlo teško prikazati.

Foto: facebook.com/FanPage.Montevideo.BogTeVideo
Foto: facebook.com/FanPage.Montevideo.BogTeVideo

Košarka (Coach Carter) – Ameri kao Ameri snime prosječno jedan film o košarci godišnje. Zašto? Pa osim popularnosti NBA lige i svih silnih all-starova koji beru milijune, važno je publici pokazati kako je košarka nevjerojatno nadrealan sport u kojem svatko može dobiti svakoga. To bi zaista bila istina da u većini situacija nije, nažalost, tako. Tako smo na kraju odlučili istaknuti samo jedan film u kojem svaka rečenica trenera Cartera odražava stav kako u svakom životnom aspektu treba težiti što boljem, ali i zahtjevnijem. Stavljanjem u prvom redu obrazovanja na listu prioriteta te proročanskim gledanjem u budućnost, ovo je, osim što je film o učenju košarke, ujedno i divno ekranizirana istinita priča o treniranju života. Još jedan film s dubljom porukom, još jedan olimpijski sport iza nas.

Američki nogomet (Any Given Sunday, Moneyball, The Blind Side i Remember the Titans) – da odmah odijelimo za one koji žele znati više – ragbi nije američki nogomet i obrnuto. Američki nogomet nije olimpijski sport, a ragbi, po novom, spada u tu sferu. Ipak, teško bi bilo ne spomenuti barem neke od ovih više-manje nabrijavajućih filmova koji se povode latinskim izrazom i olimpijskim motom: „Citius, Altius, Fortius“ („Brže, više, jače“). S nijednim od navedena četiri filma ne možete promašiti, samo nemojte poslije tražiti ekipu koja će s vama igrati ovaj sport jer je vrlo vjerojatno nećete naći. A vjerojatno ne znate ni pravila, ali uvijek si možete kupiti loptu i dodavat se u beskonačnost. Zašto bi to napravili? Pa koliko se često dobacujete s loptom koja nije okrugla?

Foto: facebook.com/AnyGivenSundayFilm
Foto: facebook.com/AnyGivenSundayFilm

Special credits goes to: Cool Runnings – film o jamajčanskom bob timu spada pod zimske sportove, ali bio bi grijeh ga preskočiti jer je najolimpijskiji od svih navedenih filmova.

 

Be social

Komentari