Vizart

Zapanjujući reljefi Starog svijeta

Foto:facebook.com/Omer.Nabeel1
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto:facebook.com/Omer.Nabeel1
Foto:facebook.com/Omer.Nabeel1

Otkada postojimo, osjećamo potrebu za izražavanjem naše kreativnosti što određuje društvo i kulturu u kojoj živimo.  Drevni reljefi i rezbarije koje susrećemo i posjećujemo diljem svijeta su neke od najatraktivnijih rezbarija ikada napravljenih bez ikakvih tehnologija.  Sa samo jednim čekićem i dijetlom najstarije grobnice i palače, stupovi i kipovi, su napravljeni uz puno muke i truda, a njihova čarolija je u postojanju do današnjeg dana. Većina takvih reljefa i građevina se nalaze  na UNESCO-vom popisu  svjetske baštine, a smatraju se značajnim za naslijeđe daljnjeg čovječanstva.

Što je uopće reljef?

Kada kažemo riječ reljef, odmah nas asocira na pojam iz geografije gdje se reljef opisuje kao sve ravnine i neravnine na Zemljinoj površini. Međutim, ovdje nije riječ o geografiji već o reljefu u umjetnosti.  Takav reljef označava skulpturu koja je vezana za podlogu, a ne predstavlja samostalnu cjelinu, već je dio nekog većeg umjetničkog sklopa. Većina reljefa ukrašava poznate monumentalne građevine poput Partenona u Ateni.

Foto:facebook.com/AncientGreece.Sparta.Troy
Foto:facebook.com/AncientGreece.Sparta.Troy

Neki od najpoznatijih reljefa na svijetu su:

– Lavlja vrata – monumentalni ulaz u Mikenu ukrašen s reljefom lavova koji čuvaju ulaz

– Reljefi na Konstantinovu slavoluku sadrže više stilova reljefa

– Skulpture apostola u kapeli Sv. Ivana Trogiranina u Trogirskoj katedrali

– Reljef sa škrinje Sv.Šimuna koja prikazuje Ludokvika I. Anžuvinca kako ulazi u Zadar

– Hamurabijeva stela/zakonik je primjer mezopotamskog reljefa

U proljeće 2005. godine, za javnost je otvoren novi, bolje rečeno obnovljeni, postav antičkih skulptura Gliptoteke HAZU, čija zbirka sadrži odljeve reljefa najznamenitijih ostvarenja grčke i rimske kulture.  Zbirka je nastala zaslugom dr. Izidora Kršnjavog, predstojnika Odjela za bogoštovlje i nastavu 1892. godine.  Ova zbirka je stalni postav Gliptoteke koju možete svaki dan posjetiti i pogledati predivne primjerke antike.

–> Fiktiv u 11 točaka: Jedanaest godina kreativnog studija u Gliptoteci!

Foto:gliptoteka.mdc.hr
Foto:gliptoteka.mdc.hr

Prošli mjesec je izašla lista deset najboljih, najfascinantnijih reljefa, odnosno zgrada na kojima se ti reljefi nalaze, od kojih vam zastaje dah.

Na popisu su se našli:

10. Arsameia u Turskoj

Foto:facebook.com/Arsameia-am-Nymphaios
Foto:facebook.com/Arsameia-am-Nymphaios

9. Dazu rezbarije u stijeni, Kina

Rezbarije nedaleko od Dazua se sastoje se od 13 grupa u kamenu isklesanih kipova i broje ukupno oko deset tisuća  isklesanih reljefa  u stijenama. Veličanstvene kamene figure različitog oblika pričaju svoju priču jer imaju prošlost i povezane su duboko sa etničkim budističkim vjerovanjima. Nastale su oko 650. godine,  a predstavljaju sklad budizma, taoizma i konfucijanizma Kine.

Foto:facebook.com/Dazu-Rock-Carvings
Foto:facebook.com/Dazu-Rock-Carvings

8. Rezbarije u pećini Elephanta, Indija

Foto:facebook.com/Elephanta-Caves
Foto:facebook.com/Elephanta-Caves

7. Kom el Shoqafa, Aleksandrija, Egipat

Smatraju se jednim od sedam svjetskih čuda Staroga svijeta. Nekropola je ispunjena rimskim, grčkim i egipatskim reljefima koji su prekrivali grobnice. Do danas su pronađena tri sarkofaga zajedno s drugim ljudskim i životinjskim ostacima koji su naknadno dodani. Jedna od najgorih obilježja katakombi je takozvana soba Karakale. Prema tradiciji, to je masovna grobnica za ljude i životinje koji su bili izmasakrirani po nalogu cara Karakale 215. poslije Krista.

Foto:facebook.com/Catacombs-of-Kom-el-Shoqafa
Foto:facebook.com/Catacombs-of-Kom-el-Shoqafa

6. Angkor Wat, Kambodža

Foto:facebook.com/angkor.wat
Foto:facebook.com/angkor.wat

5. Palača Apadana, Iran

Persepolis Apadana pripada najstarijoj fazi izgradnje gradova  Persepolisa. Iskopao ju  je njemački arheolog Ernst Herzfeld i njegovi pomoćnici Friedrich Krefter i Erich Schmidt između 1931. i 1939. Važni materijali iskapanja i danas se čuvaju u arhivima galerije umjetnosti u Washingtonu, DC.

Foto:facebook.com/Ancient-Iran
Foto:facebook.com/Ancient-Iran

4. Toranas, Indija

Foto:facebook.com/Ancient-India
Foto:facebook.com/Ancient-India

3.  Mahabalipuram, Indija

Mahabalipuram je u 7. stoljeću, postao glavna luka južnoindijske vladarske dinastije, te se u njemu nalaze brojni hramovi koji su slavni po svojim raskošnim rezbarijama na kojima su prikazani prizori iz epova Mahabharata i Ramajana. Zbog toga su spomenici Mahabalipurama upisani na UNESCO-v  popis mjesta svjetske baštine Azije i Oceanije 1984. godine.

Foto:facebook.com/Ancient-India
Foto:facebook.com/Ancient-India

2. Taq-e Bostan, Iran

Foto:facebook.com/Taq-e-Bostan
Foto:facebook.com/Taq-e-Bostan

1. Najzadivljujuća rezbarija  u svijetu je Leshan – veliki Buddha u Kini

Veliki Buda u Leshanu predstavlja divovsku skulpturu Bude, isklesanu u litici planine u Kini.  Buda je isklesan 803. godine, a sa svojih 71 metara visine je najveća skulptura na svijetu koja pripada starom svijetu. Navodno, kako bi se napravio Buda, je uklonjeno puno kamenja sa stijene da su tokovi triju rijeka ispod njega promijenjeni i naposlijetku su njihove vode bile sigurnije za plovidbu. Zbog toga je skulptura upisana na UNESCO-v popis svjetske baštine Azije i Oceanije 1996. godine.

Foto:facebook.com/Leshan-Giant-Buddha
Foto:facebook.com/Leshan-Giant-Buddha

Oduvijek se govori kako svijet ostaje na mladima, ali i to kako više na marimo ni zašto te ne pazimo na ono što nam je ostavljeno na čuvanje. Dokažimo svima kako možemo očuvati našu prošlost i kulturu i ne dopustiti zubu vremena da uništi sve što jesmo i što su naši preci stvarali za nas i naše nasljednike.

Be social

Komentari