Izvedbene umjetnosti

Završili 23. Marulićevi dani: ”Žena bez tijela” najbolji dramski tekst, ”Leda” najnagrađivanija predstava

Vrijeme čitanja: 2 minute
facebook.com/zekaem
facebook.com/zekaem

Marulićevi dani, 23. po redu, svečano su zatvoreni na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u nedjelju 28. travnja, a ZKM je trijumfirao, osvojivši čak šest nagrada! Ocjenjivački sud odlučio je da nagradu Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dodjeli Mati Matišiću autoru drame Žena bez tijela izvedene u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih. Mate Matišić je pak nagradu dobio s obrazloženjem da se ”bavio iznimno važnom temom osobne odgovornosti i intimne krivnje pojedinca u povijesnim okolnostima. Autor na pozornicu vješto dovodi prepoznatljive likove hrvatske sadašnjice i bez imalo uljepšavanja priča univerzalnu priču veću od politike, onu o osobnom dostojanstvu, istini i poštenju”. Marula za predstavu u cjelini dobila je predstava Leda Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Festivala Kotor Art i Kraljevskog pozorišta Zetski dom Cetinje. U obrazloženju nagrade Ledi za ponajbolju predstavu u cjelini piše:

”Predstava Leda u odličnoj obradi autorskog tandema Tomić-Kovačić, vrhunskoj zajedničkoj igri glumačkoga ansambla te uspješnoj sintezi svih elemenata: glazbe, scene i kostima, otvara nam tekst Miroslava Krleže u svoj svojoj kompleksnosti, iščitan iznimno jasno i aktualno. Predstava nas bolno suočava sa nama samima, sa nemogučnošću izbora i prazninom naših života.”

Za suvremeno iščitavanje ovog klasičnog predloška nagrada za najbolju režiju pripala je Anici Tomić, dok je nagradu za dramaturgiju u predstavi Leda dobila Jelena Kovačić. Za ulogu Melite u predstavi Leda nagrada za glumačko ostvarenje uručena je glumici Nataši Dorčić, a za glazbeni koncept predstave Leda odnosno glazbu i izbor glazbe nagradu su dobili skladatelj Frano Đurović te Anica Tomić i Jelena Kovačić.

O nagradama Marul odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu Željka Udovičić, dramaturginja, te predsjednica ocjenjivačkog suda i članovi: Bruna Bebić, glumica; Alja Predan, dramaturginja; Hazim Begagić, glumac i kazališni producent, te Ivor Martinić, dramski pisac.

Čestitamo Zagrebačkom kazalištu mladih!

Be social

Komentari