Film

Završio je ZagrebDox: Veliki pečat dobio favorizirani film Virunga

Foto: www.facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Press
Foto: Press

Nakon tjedan dana festivala tijekom kojeg je prikazano gotovo 150 filmova u 16 programa za nagrade ih se natjecalo 25 u međunarodnoj i 18 u regionalnoj konkurenciji. Direktor festivala Nenad Puhovski je u ime organizatora izrazio zadovoljstvo festivalom koji završava danas projekcijama nagrađenih filmova, no i dodatnim projekcijama. Zahvalio je autorima, filmskim profesionalcima, medijima, publici i partnerima.
Veliki pečat za najbolji film iz međunarodne konkurencije žiri u sastavu Vinko Brešan, Ágnes Sós i Hans Robert Eisenhauer dodijelio je filmu Orlanda von Einsiedela Virunga, dramatičnoj priči o osobama koje se bore za spas Nacionalnog parka Virunga, koji je pod UNESCO-vom zaštitom, i dom je mnogima od preostalih 800 planinskih gorila. U obrazloženju odluke žirija navodi se: “Virunga je jedinstven prikaz postojeće političke i ekološke krize u Kongu. Šokantan je, dirljiv i nezaboravan, a ujedno i predivan primjer moći dokumentarnog filma. Prekrasna priča, izvrsni likovi, neustrašivo snimanje, odlična montaža i postprodukcija na najvišoj razini glavni su sastojci ovog remek-djela“. Posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji dobili su dirljiv film redateljice Virpi Suutari o ljudskim osjećajima Vrtni ljubavnici te film Bolji život, koji je nastajao 14 godina, a prati djevojčicu koja živi na najvećem odlagalištu otpada redateljice Hanne Polak.

Foto: Nina Đurđević i Dinka Radonić, facebook.com
Foto: Nina Đurđević i Dinka Radonić, facebook.com

Žiri u sastavu Heino Deckert, Marius Iacob i Ivana Simić Bodrožić dodijelio je nagradu Veliki pečat za najbolji film iz regionalne konkurencije mađarsko-francuskom filmu Kajinova djeca Marcella Geröa. Dugometražni prvijenac nagrađivanog mađarskog redatelja kroz dugo vremensko razdoblje prati dječake koji su postali ubojice te izdržali kazne i nakon trideset godina nalaze se na margini društva.
Posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji dobio je igrano-dokumentarni film Rus, priča o čovjeku koji je promijenio tri imena, politička sustava, žene i vjere bosansko-hercegovačkog redatelja Damira Ibrahimovića.
U Mađarsku odlazi i Mali pečat za najbolji film autora do 35 godina. Žiri u sastavu Carlo Zoratti, Hrvoje Mabić i Jelena Pašić dodjelili su ga filmu Drugačija Mađarska –  život jednog sela, fragmenti Denesa Nagyja. Film je to o imaginaciji i različitim pogledima na stvarnost, koji otvara brojna pitanja o političkim i kulturološkim promjenama koje je donijela tranzicijska era u Srednjoj i Istočnoj Europi.
U istoj kategoriji posebno priznanje kao jedina nagrada odlazi u Hrvatsku. Riječ je o filmu Veruda – priča o Bojanu, Igora Bezinovića a zaslužio ga je za propitivanje etičkih vrijednosti dokumentaristike i voajerističke izopačenosti publike.

Foto: Nina Đurđević i Dinka Radonić, facebook.com
Foto: Nina Đurđević i Dinka Radonić, facebook.com

Nagradu u kategoriji Movies That Matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava žiri je dodijelio američkom dokumentarcu Rich Hill autora Tracy Droz Dragos i Andrewa Droza Palerma, dok je posebnim priznanjem u toj kategoriji nagrađen dobitnik Velikog pečata Virunga.
Nagrada Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih dodijeljena je američkom filmu Djevojka na putu Jillian Schlesinger.
Za kraj festivala, danas će biti prikazan poseban program Best of Fest, koji uključuje projekcije svih nagrađenih filmova, i to u terminima od 12 do 22 sata, u četiri dvorane kina Cineplexx Kaptol Centra.

 

Be social

Komentari