Film

Ziher filmolista: 7 filmova za ljubitelje borilačkog filma

borilačkih filmova
danielcamus.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Za jedan od ponajboljih borilačkih filmova posljednjih se godina uzima The Raid. Priča ide otprilike ovako: U Jakarti, pukovnik Wahyu organizira napad na zgradu za koju se vjeruje da je utočište velikog kriminalca i glave narkokartela Tame i njegove bande; nakon što uđu u zgradu, saznaje se da pukovnik nije informirao nadređene o ovoj operaciji pa malobrojna policijska postrojba mora sačuvati živu glavu. Zašto ovakva priča? Sjećate li se grčkog romana i putovanja u njemu? Naime, putovanje je bio najlakši način da se ukomponira epizodična struktura, slijed događaja i slično. U Raidu, s druge strane, opisana je priča bila najlakši način da se filmu omoguće fantastične borilačke scene i tučnjave – kroz svih petnaest katova na koje se policijska postrojba mora popeti. Naravno oni se moraju i spustiti nazad, što otprilike znači da možete pogledati tučnjavu na trideset katova. Drugim riječima, priča leti kroz prozor.

To je otprilike i nit vodilja ove filmoliste – tražit ćemo najzabavnije, najkvalitetnije borilačke filmove, bez prevelike koncentracije na priču. Također, valja spomenuti da su Kurosawini filmovi van ove liste jer se nekako ne uklapaju svojom umjetničkom kvalitetom, a i redatelj već ima svoju zasebnu listu. I da, Oldboya nema, Oldboy je Oldboy.

Ong-Bak

Manje su države, ne baš najpoznatije po svojoj filmskoj industriji, posljednjih godina ušle na velika vrata žanra borilačkog filma. Iako smo u uvodu spomenuli The Raid, prvo mjesto na listi ipak odlazi Tajlandu, to jest filmu Ong-Bak. Premda je film dosad već dobio nekoliko nastavaka (svaki gori od onog prethodnog), original, sada već trinaest godina star, upoznao je Zapad s tajlandskim boksom, ali i glavnim glumcem. Tony Jaa započeo je svoju karijeru kao kaskader, a njegove je talente primijetio Prachya Pinkaew, upravo redatelj Ong-Baka.

Priča je, očekivano, vrlo jednostavna. Glava kipa svetog jednome tajlandskom selu ukradena je iz njega, a mladi se borac upušta u avanturu u potrazi za njom odlazeći u grad i sukobljavajući se s kriminalnim podzemljem. Valja spomenuti da je u svim akcijskim scenama Tony Jaa sam glumio, bez žica, CGI-ja ili kasnije manipulacije u post-produkciji. Ozlijedio se nekoliko puta, a u sceni kada mu se zapale hlače stvarno se opekao.

Facebook.com/ongbakofficial
Facebook.com/ongbakofficial
Brotherhood of the Wolf

Čisto za malo raznolikosti, na popis je uvršten i zanimljiv francuski borilački film. Iako su poznatiji po  akcijskim filmovima koji uključuju parkour, Brotherhood of the Wolf jedan je od filmova koji bi mi bio fenomenalan da sam ga pogledao s dvanaest godina. U središtu filma potraga je za misterioznom Zvijeri, a ona naše junake odvodi do nekoliko poprilično dobrih sekvenci borbe. Ima tu i daška subverzije, priča je zapravo probavljiva, dok su specijalni efekti na razini Sharktopus vs. Pteracuda. Mračniji je nego očekivano, što je uvijek plus, pa iako ne baš punokrvan borilački film, našao je mjesto na popisu ne samo zbog raznovrsnosti, već i zato što je naprosto vrijedan spomena, a nije razvikan.

Crouching Tiger Hidden Dragon

Wire fu! Crouching Tiger, Hidden Dragon bio je filmska senzacija, zaradivši preko 100 milijuna na box officeu (SAD) kao prvi film na stranom jeziku koji je to učinio. Ang Lee je tako podigao žanr na neku novu razinu u očima Zapada, obogativši ga predivnim lokacijama i vizualno fantastičnim kadrovima, scenografijom, kostimografijom i koreografijama Woo-Pinga Yuena, koreografa koji je isto tako bio zadužen i za borilačke scene u Matrixu. Nominiran za deset Oscara, osvojio ih je četiri, i to s razlogom.

larosapurpureadelcairo.tumblr.com.
larosapurpureadelcairo.tumblr.com.
Warrior

Jedan punokrvni MMA film na listi. Borilačka strana priče sadrži odlične MMA koreografije, a ona obiteljska, emocionalna zapravo je uspjela i nije bila nepotreban teret kako to inače biva kod žanra. Na kraju krajeva, za lik oca alkoholičara Nick Nolte je dobio nominaciju za Oscara. Premda visoko kotira na internetskim filmskim top listama, možda je ipak malko precijenjen, ali i dalje poprilično dobar i velika preporuka ljubiteljima žanra.

Hero

U Kini, u doba prije prvog cara, različite frakcije unutar Šest Kraljevstva kuju planove kako ubiti najmoćnijeg vladara Qina. Kada časnik porazi tri najveća Qinova neprijatelja, on biva pozvan u palaču kako bi Qinu ispričao priču kako ih je pobijedio. Hero je film koji se može svrstati bok uz bok uz žanr opisan pod Crouching Tiger Hidden Dragon. On je naprosto obogaćen impresivnim vizualnim elementima, predivnom kostimografijom i scenografijom, te kao i kod Crouching Tiger Hidden Dragon, veoma lijepim lokacijama. Osim toga, u filmu je prisutan svojevrstan Rashomon efekt, a priča ne samo da je ispričana na različit način iz različitih točka gledišta, već je i svakoj od tih priča pridodana posebna boja što sa sobom vuče moguću interpretaciju na nekoj široj razini.

Facebook.com/heromovie
Facebook.com/heromovie
Legend of the Drunken Master

Barem se jedan Jackie Chan film našao na listi, nekako sam ipak primoran to učiniti. Čovjek koji je popularizirao fuziju humorističnog i borilačkog filma imao je nekoliko filmova koje bismo mogli uvrstiti, uključujući i gaženje kupusa terencem po Dolcu, ali Legend of the Drunken Master možda je ipak najbolji odabir. Vraćajući se kući s ocem, Wong Fei-Hong, neznajući za to, našao se u sukobu između stranaca koji žele izvesti kineske artefakte iz države i Kineza koji ne žele. Wong Fei-Hong ekspert je u vještini nazvanoj „pijani boks“, ali njegov otac ne želi da se igdje bori, tako da se glavni lik nađe u fizičkom sukobu sa strancima, ali i onom unutarnjem sukobu s vlastitim ocem.

Enter the Dragon

Kao što se Jackie Chan ne može ispustiti s liste, još bi veći grijeh bio zanemariti Brucea Leeja. On je ipak osoba koja je naveliko popularizirala žanr i zbog koje je dospio na mjesto na kojem je danas. Također, razlog je eksplozije žanra u sedamdesetima, približio je istočnjačke borilačke vještine zapadnjačkoj publici, srušio rasne barijere i postao prva azijska superzvijezda, otac je Jeet Kune Doa i (ako ne otac onda barem djed) MMA. Na ovo je mjesto mogao doći i The Chinese Connection, ali odluka je ipak pala na film po kojem je ipak najprepoznatljiviji. Ni jedna lista borilačkih filmova nije potpuna bez ovog filma, danas već kultnog „Zmajevog gnijezda“.

Daljnje preporuke: Fearless, House of Flying Daggers, Five Deadly Venoms, The 36th Chamber of Shaolin, Kill Bill Vol.1/Vol. 2, Ip Man, The Grandmaster, The Chinese Connection, The Raid, The Raid 2…

Be social

Komentari