Glazba

Ziher playlista: Najljepše pjesme Bajage & Instruktora

bajaga
Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Svoju glazbenu karijeru Momčilo Bajagić – Bajaga započeo je sa samo 14 godina kao pjevač u grupi TNT. Krajem sedamdesetih priključuje se bendu Riblja Čorba za koji je napisao neke od njihovih dobro poznatih hitova kao što je predivna balada Kad hodaš. U travnju 1984. Bajaga je upravo u Kulušiću održao svoj prvi samostalni nastup, a zagrebačka publika će sutra 2. ožujka imati prilike uživati u njegovom velikom koncertu s Instruktorima u Areni.

Bajaga je svojim pjesmama odgajao generacije od osamdesetih i uspješno to čini i danas. Naši roditelji su se veselili, zaljubljivali, plakali i družili uz zvučnu kulisu Bajaginih pjesama, a isto još uvijek činimo i mi. Ovakva glazbena tradicija zaslužuje playlistu – petak smo posvetili najljepšim pjesmama Bajage i Instruktora.

Pjesme koje bude uspomene

Sigurni smo da svatko od vas ima barem jednu uspomenu vezanu uz Bajagine pjesme. Bilo da je riječ o urlanju teksta pjesme Verujem ne verujem s potpunim strancima i šakom najjačih prijatelja u Sidru nakon neprospavane noći, zamišljenim propitkivanjima sebe uz Tišinu, lijenim nedjeljama u veselom društvu uz karte i Godine prolaze ili brojanju snježnih pahulja dok u slušalicama svira Ako treba da je kraj.

Iz ormara uspomena mog hodnika sjećanja mogla bi izvući brojne slike koje još uvijek vrlo živo vibriraju zahvaljujući pjesmama u koje su se utkale. Vidim Anu kako pleše pod zvijezdama meko i nježno poput pera na povjetarcu na Lepu Janju ribarevu kći, vidim kako Tena razvlači lice u osmijeh jer je prepoznala početak pjesme Plavi safir. Vidim svoje kulere kako u neko gluho doba aftera odobravaju puštanje pjesme Život je nekad siv nekad žut i raspravljaju značenje teksta koje vodi u neke mnogo nevjerojatnije priče.

Slušam sve te pjesme i vidim najbolje od dosadašnjih godina probrano u šarene uspomene. Ozari mi se lice i oči pokupe onaj neponovljivi sjaj sreće. Istu reakciju prepoznajem na licu svojih starijih članova obitelji kad ih neka pjesma vrati u neke lijepe dane. Vjerujem da će se i neki od vas slušajući našu ovotjednu playlistu otisnuti na putovanje vlastitim uspomenama. Uvalite se u najdraži kutak svog malog svemira, neka zamiriši voće iz šalice čaja, možete i zaplesati. Petak nas vodi u šarenilo uspomena koje tek treba pospremiti u hodnik sjećanja. Zašto ne jednoj od njih pridružiti neku Bajaginu pjesmu?

Be social

Komentari