Istaknuto
22.09.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

16.09.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Do petka, 1. listopada ispuni upitnik koji smo pripremili za tebe i postani novi član naše glazbene redakcije!

Glazba

Ziher playlista: Post-punk novijeg doba

16.10.2020. Lina Šantak
Vrijeme čitanja: 2 minute

Pozdravili smo se od dugog toplog ljeta, krenuli na posao, faks ili školu, a ljetne hitove polako zamjenjujemo laganijim soundtrackom za kišne dane, a točnu takvu atmosferu prenosi ovotjedno izdanje Ziherove post-punk playliste. Ovotjedna playlista donosi vam neke od poznatijih hitova i osobnih favorita modernog post-punka, kao i novosti u svijetu žanra.

Početak post-punka

Post-punk se prvi put pojavio na glazbenoj sceni u 70-ima, kao melankolični i eksperimentalni odgovor na energični zvuk punka. Legendarni umjetnici poput Siouxsie and the Banshees (koji su, prema nekima, smatrani prvim post-punk bendom), Joy Division i Talking Heads zanemaruju uobičajene navike u produciranju i zvuk svojih prethodnika te izazivaju dotadašnje glazbene norme. Iako je korijenje ovog žanra upravo u (tada već prilično ustaljenom) punku, post-punk umjetnici proturječili su dobro poznatom načinu stvaranja glazbe i uveli hrpu novih inspiracija, pronađenih ne samo u različitim žanrovima glazbe, već i u drugim granama umjetnosti i kulturnim pokretima.

Umjetnici počinju eksperimentirati s načinima produkcije, novim instrumentima te često i temama i socijalnim komentarima (npr., Gang of Four često su koristili ljevičarske ideje u svojim tekstovima). Ukratko, post punk bila je novost koja je na scenu kasnih 70-ih i u 80-ima donijela kreativnost, svježe ideje i inovativan pristup glazbi.

Post-punk danas

Post-punk se dobro drži i u 21. stoljeću. Melankolična atmosfera živi u stvaralaštvu novijih i mlađih umjetnika, od kojih su neki skupili veliku količinu vjernih fanova, i to s razlogom. Već dobro poznati bjeloruski bend Molchat Doma imali smo priliku gledati u Zagrebu početkom ove godine, a prije mjesec dana, 15. rujna, izdali su novi singl Ne Smeshno kojim su najavili album „Monument” koji izlazi 13. studenog.

Popularni predstavnici suvremenog post-punka su također She Past Away, turski sastav koji je Zagreb posjetio krajem 2019., kada su pregrupa bili Phantasmagoria, balkanski predstavnici dark rocka. Moji favoriti žanra i sastavi koji su me uveli u daljnje istraživanje ovih mračnih melodija su The Underground Youth, osnovan 2008. u Machesteru i njihov album „What Kind of Dystopian Hellhole Is This” te ruski bend Motorama, koji kao svoje uzore navode post-punk bendove s područja bivše Sovjetske države.

Ukratko, suvremeni val post-punk umjetnika upoznao nas je s mnogo talentiranih mladih bendova, koji u duhu svojih prethodnika svoj zvuk razvijaju u različitima pravcima, no svejedno ostaju vjerni karakteristikama post-punka. Nadam se da će vam ova playlista olakšati prijelaz u jesen i dobro vas upoznati s mladim nadama ovog besmrtnog žanra.

(Visited 191 times, 1 visits today)

Komentari